Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Când ești mai comunist decât Fidel Castro, ai o problemă

La Ploiești, transportul va fi gratuit o perioadă. La Brașov se ia din nou în discuție acordarea de gratuități pentru pensionari. Orașul plătește aproape 30 milioane de lei subvenție la RAT, directorul e un magister ludi care s-a gândit că cea mai bună soluție pentru a redersa societatea este să crească prețul abonamentelor și să dea uniforme controlorilor, ca să-i vezi de la un kilometru. La București, situația e și mai mișto. Pensionarii au gratis, RATB-ul este cel mai mare datornic la bugetul de stat, 100 de milioane de euro.

În memoriile sale, Fidel Castro povestea cu uimire cum Boris Elțân voia, și el, să facă transportul public gratuit.

Transport here was almost free, but instead of walking for ten blocks, seven blocks, people would take the bus — they might not even pay, there wouldn’t be time, or they’d pay to ride half a mile, which multiplied usage unnecessarily. So here comes Yeltsin saying that transport ought to be free, and I had to advise him that they shouldn’t make transport and other similar services free — although of course education and health care would be exceptions — and that they already had too many things almost free because the prices were fixed, which was something that we certainly knew about [in Cuba]. So I also saw Yeltsin several times on that trip, and really, back then we had a high opinion on him, because of his radicalism. This was quite some time before the disaster of the [Soviet Union’s] disintegration. – sursa.

Acum, ca să repet ce zice unul din cei mai celebri comuniști, nu da gratuități decât pe chestii care chiar contează, cum ar fi sănătate și învățământ. Dar nu, noi suntem mai deștepți, plimbăm pensionarii și golanii gratis cu autobuzul dar murim în spitale și cad școlile pe noi.

De 30 de milioane de lei pe an poți să cumperi manuale pentru toți elevii din județ. Și caiete. Și creioane. Să le dai gratis, să fie educați, să nu mai voteze tâmpiți când vor fi mari.

Serios, când până și Fidel zice să o lăsăm mai moale cu socialismul, chiar avem o problemă la cap. Dar, să nu uităm, măcar Fidel are doctoratul în drept pe bune, nu i l-a făcut un student pe câteva sute de pesos. Speranța de viață în Cuba e de 78 de ani, în România e 74.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.