Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Bule, fakenews și churnalism

Cuvântul anului trecut, și poate și al anului ăsta, este „bula” în care trăim, care se deosebește de restul bulelor sociale în care trăim prin faptul că de asta se vorbește pe internet, deci e cumva mai deșteaptă. Cu bula e foarte simplu, din ce am observat eu, este doar un alibi. Orice om care zice „iată, bula în care trăim, nu știm ce se întâmplă cu ceilalți oameni” caută doar să-și stabiliească de pe acum un alibi pentru momentul în care „ăilalți”, adică chiar oamenii din jurul lui, cu care interacționează, care pot fi chiar rude ale lui, bunici, frați, părinți, mătuși, devin brusc extrem de cretin și ticăloși.

A, stai, de fapt nu „devin brusc”. Așa au fost tot timpul. Cu nea Culaie e ok, te înțelegi calumea, te-ajută la un cărat de mobilă, știe un instalator, până când trebuie să ne ducem amândoi la vot și vezi că nea Culaie vrea să fie gratis totul, venit minim garantat de o mie de euro. De fapt știai astea dinainte, dar nu-ți păsa, că atunci aveai un dulap de mutat, un instalator de găsit și nea Culaie era ok pentru astea. Nu e ok pentru vot că el crede în tuneluri dacice. Așa că o servim pe asta cu „bula” și cu „să mor eu dacă am știut că sunt atâția imbecili în România, bula în care trăiesc eu mă minte”. Să mori tu? Ai mers pe autostradă de la București la Iași și de acolo cu un maglev până la Piatra Neamț, să vizitezi zona, mișto, și ai rămas surprins că, deși tara e absolut excelentă până la ultimul șurub, descoperi că mai sunt și proști în ea.

Cu fake news, iar aceeași șmecherie. Am scris că au existat de când a existat presa, dar ăsta e un răspuns care nu convine, așa că facem raționamentul ăla circular de tip „ce este castravetele” și ajungem ca amicul Mîndruță, tot la ruși. De fapt, s-a vorbit atât de mult cum rușii au un mega-aparat de fake-news încât până și înapoiații ăia s-au prins de fază și au început să iasă pentru o sumă oarecare, să spună cum au lucrat ei la ministerul de fake-news al URSS, unde sunt mii de troli angajați să scrie cum Putin are cel puțin 35 de cm de penis. Faptul că din miile de dezertori nu a reușit unul să facă o poză cu mobilul în uzina aia, în perioada asta când nimeni nu iese din casă fără cel puțin un dispozitiv care poate face poze nu contează.

Nici faptul că marea campanie de fakenews de la alegerile din SUA a fost dominată de un oraș din Macedonia nu i-a oprit pe analiștii castravetelui să spună că, de fapt, tot rușii sunt de vină. Nici toate detaliile date de cei care chiar fac fake-news, cum e Dobrotă al nostru, care a spus că a făcut site-uri manipulatoare pentru ambele părți dar ăstea anti-Hillary au mers mai bine, au adus mai mulți bani, nu-i conving. Nici sutele de studii care spun că, în general, oamenii preferă chestiile partizane în materie de consum media și oricum ar fi halit alea pentru că sună a exact ceea ce-și doresc ei să audă, nimic.

Și azi am reauzit un terment nou, „churnalism”, care e chiar ok pentru că e o explicație reală pentru explozia de fake-news. Ăsta nu prea e folosit. Care-i principiul: decât să angajezi un reporter calumea, să-i dai bani serioși și să aștepți de la el trei articole ok pe săptămână, dai un minim pe economie unui student care să-ți producă 15 știri reîmpachetate de pe internet din fața calculatorului. Toate companiile media mari din România fac asta, toate ziarele „quality” și toate televiziunile de știri, cel puțin pe site-urile lor. De-aia se ajunge ca o știre falsă, sau pur și simplu greșită, care a fost dovedită drept falsă, să reapară pe site-uri că lumea dă click iar oamenii care scriu acolo, nu ăia mici, șefii, sunt atât de cinici încât nu le pasă, ar fi în stare să omoare un copil doar pentru trafic și audiență.

N-o să auzim nicăieri în media de „churnalism” pentru că jucătorii care domină piața exact asta fac în timp ce dau vina pe ruși și bule pentru măgării.

4 Comments

 1. euNuke

  toate bune si frumoase, numa’ ca io nu am auzit de niciun nea Culaie care sa vrea 1000 de parai venit minim garantat in Rumania [si nu, nu traiesc in nicio bula, ci printre capsomani cu care ma cert zilnic, cu destule rude si amici cu mentalitate asistential-paternalista care voteaza pesedei si userei]. In schimb am citit de niste duomni Kuulaie din Finlanda, duomni care nu numai ca viseaza ci si pun in practica ‘experimentind’ la nivel guvernamental ultima porcarie socialista -pomana garantata fara niciun fel de munca si obligatie. asta, binenteles, daca nu o fi vreo stire fabricata de rusi ca sa denigreze tara aia janiala plina de plozi dastepti si nokia-pe-duca.

  in rest, da, d’acord cu tine.

  • Andrei

   Omiti un lucru, oamenii mai sunt si ipocriti, ei stiu ca nu da bine sa para nesatui si sa vrea 1000 euro. Daca un partid le promite asta, il vor vota cu 2 maine, cu toate ca stiu ca asta va baga tara in groapa.
   O exceptie a fost in Elvetia, de exemplu , unde au refuzat sa aiba salariu minim 4000 euro.

   Concluzia e ca nea Culaie exista, dar e mai timid cu pretentiile.

  • Perkele

   in Finlanda exista deja ajutorul de somaj plus alte servicii sociale care practic dau un venit de vreo 500 euro pe luna per somer. ce se experimenteaza acum e sa dea o suma fixa si sa renunte la alte servicii/facilitati pentru someri, dar momentan e doar un proiect pilot la scara destul de mica.

  • Closed

   Aia e, mane, am rezolvat toate-n Romania, suntem miezul si ne permitem sa radem de prostii aia de finlandezi care dau bani moca la popor. Pai cum cacat sa dea bani moca la popor, ma, ei n-au niste Dragni sau Pontzi sau Daeaezi sau orice alt neam de smecherasi, sa le dea bani numa’ alora? Cine-i atat de imbecil incat sa dea bani la prostime? Prostimea e pentru fraierit la vot, nu pentru consumat resursele necesare pentru imbuibarea stapanilor de sclavi, pardon, politicienilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén