Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Bule, fakenews și churnalism

Cuvântul anului trecut, și poate și al anului ăsta, este „bula” în care trăim, care se deosebește de restul bulelor sociale în care trăim prin faptul că de asta se vorbește pe internet, deci e cumva mai deșteaptă. Cu bula e foarte simplu, din ce am observat eu, este doar un alibi. Orice om care zice „iată, bula în care trăim, nu știm ce se întâmplă cu ceilalți oameni” caută doar să-și stabiliească de pe acum un alibi pentru momentul în care „ăilalți”, adică chiar oamenii din jurul lui, cu care interacționează, care pot fi chiar rude ale lui, bunici, frați, părinți, mătuși, devin brusc extrem de cretin și ticăloși.

A, stai, de fapt nu „devin brusc”. Așa au fost tot timpul. Cu nea Culaie e ok, te înțelegi calumea, te-ajută la un cărat de mobilă, știe un instalator, până când trebuie să ne ducem amândoi la vot și vezi că nea Culaie vrea să fie gratis totul, venit minim garantat de o mie de euro. De fapt știai astea dinainte, dar nu-ți păsa, că atunci aveai un dulap de mutat, un instalator de găsit și nea Culaie era ok pentru astea. Nu e ok pentru vot că el crede în tuneluri dacice. Așa că o servim pe asta cu „bula” și cu „să mor eu dacă am știut că sunt atâția imbecili în România, bula în care trăiesc eu mă minte”. Să mori tu? Ai mers pe autostradă de la București la Iași și de acolo cu un maglev până la Piatra Neamț, să vizitezi zona, mișto, și ai rămas surprins că, deși tara e absolut excelentă până la ultimul șurub, descoperi că mai sunt și proști în ea.

Cu fake news, iar aceeași șmecherie. Am scris că au existat de când a existat presa, dar ăsta e un răspuns care nu convine, așa că facem raționamentul ăla circular de tip „ce este castravetele” și ajungem ca amicul Mîndruță, tot la ruși. De fapt, s-a vorbit atât de mult cum rușii au un mega-aparat de fake-news încât până și înapoiații ăia s-au prins de fază și au început să iasă pentru o sumă oarecare, să spună cum au lucrat ei la ministerul de fake-news al URSS, unde sunt mii de troli angajați să scrie cum Putin are cel puțin 35 de cm de penis. Faptul că din miile de dezertori nu a reușit unul să facă o poză cu mobilul în uzina aia, în perioada asta când nimeni nu iese din casă fără cel puțin un dispozitiv care poate face poze nu contează.

Nici faptul că marea campanie de fakenews de la alegerile din SUA a fost dominată de un oraș din Macedonia nu i-a oprit pe analiștii castravetelui să spună că, de fapt, tot rușii sunt de vină. Nici toate detaliile date de cei care chiar fac fake-news, cum e Dobrotă al nostru, care a spus că a făcut site-uri manipulatoare pentru ambele părți dar ăstea anti-Hillary au mers mai bine, au adus mai mulți bani, nu-i conving. Nici sutele de studii care spun că, în general, oamenii preferă chestiile partizane în materie de consum media și oricum ar fi halit alea pentru că sună a exact ceea ce-și doresc ei să audă, nimic.

Și azi am reauzit un terment nou, „churnalism”, care e chiar ok pentru că e o explicație reală pentru explozia de fake-news. Ăsta nu prea e folosit. Care-i principiul: decât să angajezi un reporter calumea, să-i dai bani serioși și să aștepți de la el trei articole ok pe săptămână, dai un minim pe economie unui student care să-ți producă 15 știri reîmpachetate de pe internet din fața calculatorului. Toate companiile media mari din România fac asta, toate ziarele „quality” și toate televiziunile de știri, cel puțin pe site-urile lor. De-aia se ajunge ca o știre falsă, sau pur și simplu greșită, care a fost dovedită drept falsă, să reapară pe site-uri că lumea dă click iar oamenii care scriu acolo, nu ăia mici, șefii, sunt atât de cinici încât nu le pasă, ar fi în stare să omoare un copil doar pentru trafic și audiență.

N-o să auzim nicăieri în media de „churnalism” pentru că jucătorii care domină piața exact asta fac în timp ce dau vina pe ruși și bule pentru măgării.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.