Breaking really bad

Îl lovise pe individ până i se închegase sângele pe mână. N-a fost întotdeauna așa, o brută violentă temută în lumea oamenilor violenți. Dar era singura cale de a supraviețui în această lume și el a fost, întotdeauna, un supraviețuitor. S-a ridicat deasupra masei amorfe de carne și sânge și a reflectat câteva secunde asupra vieții sale.

În anii de după al doilea război mondial s-a trezit, parțial orfan, într-o lume în care erau sovieticii la putere. A înțeles bine direcția și a devenit unul din cei mai buni bolșevici din întreg spațiul estic. Dar vântul începuse să bată în altă direcție, a simțit imediat schimbarea și a început să se antreneze pentru următorul job. Când mare imperiu sovietic a căzut el era pregătit, a devenit primul președinte al țării sale ales democratic. N-a fost ușor, că ceilalți concetățeni ai lui nu erau atât de pregătiți pentru democrație. A trebuit să facă multe sacrificii și multe gesturi considerate de contemporani ca fiind brutale și sângeroase. Dar a izbândit.

Toată viața a fost un om cinstit, n-a furat, n-a mințit. Deși ateu avea un cod moral interior mai puternic decât orice catehism. Ajuns la bătrânețe a crezut că a construit o lume suficient de bună în jurul său cât să nu mai aibă nicio grijă, să trăiască doar din pensie. S-a înșelat. Un control de rutină i-a dat de înțeles că are o formă extrem de complicată de cancer. Nu i-a păsat până când n-a tușit sânge pe ecranul monitorului în timp ce scria o postare pe blog.

Soția l-a îndrumat spre medici oncologi de mare renunme. Toți i-au spus că e vorba de o operație extrem de scumpă. Cum ar putea s-o plătească din pensia de președinte, de nici 3000 de dolari pe lună? În tinerețe fusese inginer hidrotehnic, știa cum se face un baraj, o exploatare. Avea cunoștințe temeinice de chimie, știa să facă dinamită din pietre găsite pe munți și grăsime de oaie. Scrisese și o carte apreciată în lumea științifică despre probleme globale și creativitate. Creativitatea era punctul său forte, asta și cinstea. „Ai putea să te împrumuți de bani de la prietenii tăi, foștii colegi de partid, sunt bogați acum”, i-a sugerat soția.

Dar era prea târziu să se schimbe la vârsta asta, dintr-un sărac și cinstit într-un cerșetor. Așa că a căutat cea mai profitabilă afacere de pe piață cu gândul că va investi în ea câteva luni cât să facă bani de operație. Cunoștințele sale din facultate i-au permis să facă metamfetamină ieftină în beciul casei sale din Primăverii. Niciun polițist n-ar fi bănuit că acolo e un laborator de metanfetamină ilegală. Distribuția a fost următoarea problemă, oamenii nu luau treaba în serios așa că a trebuit să se implice și acolo. Banii au început să curgă, concurența a început să se agite. Au cam început să-i bage sula în coaste. N-au calculat corect, înainte să fie dealer și producător de droguri omul a fost bolșevic. Nu are mafia imaginație cât a avut mama Rusie la teroare, șantaj și bătaie.

Și-a îndreptat spatele și s-a uitat cu oarecare milă la dealerul căzut jos. Și-a scos boxul de pe degete, s-a uitat la partenerul lui care aranja febril banii într-o geată și i-o întindea tremurând. Nu puse mâna pe ea, îl lăsă să i-o așeze la picioare.

-Rostește-mi numele.

Bărbatul rămase tremurând privindu-l înspăimântat.

-Spune-mi numele, ridică tonul bătrânul bolșevic.
-Ion… Ion Iliescu.
-Ai perfectă dreptate!

Îl mai privi o secundă cu dispreț și apoi ordonă.

– Strânge mizeria asta de-aici și sper să nu mai avem probleme. Prețurile rămân la fel și tu vei plasa de două ori mai mult produs până acum. Nu te uita și nu spera la ajutor. Dacă bate cineva noaptea la ușă și simți că e pericol, să știi că eu sunt ăla, eu sunt pericolul, eu sunt cel care bate.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

2 thoughts on “Breaking really bad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *