Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Bre, lăsați autostrăzile, ați văzut ce DN-uri au ungurii?

Am tras o tură prin sudul Ungariei până la Nagykanizsa, și faci cam tot atât din Arad și pe autostrăzi și pe drumuri normale, așa că am mers pe alea. Și mă tot uitam, mă tot uitam și mă gândeam că dacă vine un ungur la mine și zice să-i dau Ardealul înapoi, eu votez pentru, că merită.

Am făcut vreo 400 de kilometri și am văzut ceva uluitor de rar la noi, liderii zonei, rumâneții. Fiecare amărât de drum era marcat și semnalizat la sânge. La fiecare intersecție semne, liniile desenate pe jos, benzi de preselecție la orice cruce sau întâlnire cu un drum comunal, marginea vegetală tunsă recent, cum să zic, bibilite, îngrjijite, tot ce vrei.

Eu tot fabulez despre viitorul ăla apropiat când vom avea mașini autonome, e inevitabil, faza e că trebuie să contribuim și noi cu ceva, adică marcaje rutiere. Venind din București, unde marcajul rutier este de două feluri, șters sau furat, mă cam dureau ochii de cât de aranjați erau ăștia. A, și asta nu înseamnă că toate sunt perfecte (deși cam 85% a fost asfalt fin) dar arată ca și cum cineva ar avea grijă de ele. Știi cum e să mergi pe stradă să vezi capace de canal aliniate cu asfaltul, să nu-ți sară roata prin capotă când treci peste el? Dacă ești ungur unguresc din Ungaria, da.

Și-am mai observat o chestie, poate e valabilă doar pe traseul pe care am fost eu și o fi excepția, oricum, fii atent aici: Drumurile nasoale nu erau pline de gropi. Erau vălurite, de la trafic greu și căldură și atunci m-am prins că ăștia nu fură la compoziția asfaltului când îl toarnă, și nu le iese sfărâmicios, să facă bucăți rupte. N-am prea dat de peticeli, ori drum vălurit, ori drum bun.

Ca să nu mai zic că am trecut prin Mako, și orășelul ăla are mai mulți copaci decât Bucureștiul.

Share links: | | Nou! De la Mizil la Lună, epub sau pdf, gratis.

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.