Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Brașovul mai are un miliard de ani până să ajungă oraș turistic

Ma uitam la o cucoană de la casa de bilete care nu se înțelegea cu un italian ce voia să ia ceva până la Bușteni. Ăla voia să verifice prețul, ea îi spunea la ce oră pleacă trenul, folosindu-se de un calculator de mână. Privirea ei era încărcată de ură și scârbă, „uită-te și la bolundul ăsta, nu pricepe, nu pricepe nimic. Îmi fute mie feng-shui-ul cu prostiile lui”. Și chestia asta nu se va rezolva nici cu mult visatul aeroport, că și acolo vor fi angajate niște cutre, pile și neveste de băieți din primărie și CJ care îți vor răspunde cu „mori, dă-te dracului”, la fiecare întrebare mai complicată.

Apoi mai e partea cu stația meteo. Brașovul nu are stație meteo. Informațiile despre vreme se iau de la stația Vf. Omu. Știu că sunt fraieri care cred că nu, weather.com sau weather.yahoo sau mai știu eu ce aplicație dă vremea corect dar, în realitate, e aproximat la maxim. Ai vrea să mergi un weekend la Brașov, nu te poți baza pe prognoza meteo. Și nimeni nu e interesat să facă chestia asta, pentru că și la Brașov, iar eu cunosc orașul ăla bine, se combină prostia ardelenească încăpățânată și superioară gen „lasă că știm noi cum se face” cu prostia moldovenească pură care repară prizele din pensiune cu o sârmă. După care se presară niște prostie oltenească fatalistă și-i auzi „nu ne sprijină autoritățile, nu ne face autostradă și aeroport. Falimentul de mănâncă”. După care îți va pune în farfurie niște telemea de la Mega pretinzând că e brânză de la Bran.

5 Comments

 1. Sunt multe statii meteo automate in Brasov, de exemplu pe Vlahuta, Garii sau Carpatilor https://goo.gl/maps/rexNn

 2. Knut

  da de ce e asa important ca brasovul sa devina oras turistic?

 3. Regulă de bază, dacă te pretinzi oraș turistic atunci toți funcționarii și angajații din zona de servicii să cunoască obligatoriu o limbă străină! Altfel… marș acasă!

 4. Atti

  Cea mai penibila experienta cu grup de turisti am avut-o in Brasov, faimoasa Biserica Neagra.

  Am ajuns in Brasov cu diverse chestii de servici. Avand ceva ore libere, m-am plimbat prin oras. Ajung sa intru si in biserica, era august, super cald.

  La un moment dat aud scandal. Ce vad? Un mosulica si o babeta, stiti voi, din soiul “om bun la toate” care se lipeste de fiecare biserica, trag de o pereche de turisti straini. Si urla, zbiara de ziceai ca cine stie ce grozavie au facut.

  Strainii, saracii erau total blocati, nu intelegeau ce se intampla. Ma apropiu, intreb ce e baiu? Printre zbieraturi, aflu ca astia doi strainezi au comis josnica fapta de a face fotografii cu aparatul foto. Si pentru asta trebuie sa li se confiste aparatul, altfel cheama politia! Ca intre timp alti turisti faceau zeci de poze cu telefoanele, se pare ca nu a deranjat imbecilii de serviciu.

  In fine. Pana la urma am luat eu aparatul, am iesit cu el din biserica, urmat de imbecilii de serviciu si de cei doi turisti speriati. Evident, le-am dat aparatul foto, mi-am cerut scuze pentru experienta unica suferita si am asteptat sa ma ia in primire jandarmul care intre timp a aparut si el.

  Am primit amenda pentru tulburarea linistii publice.

  Brasov. Intradevar la un miliard de ani.

 5. O doamnă care era adolescentă în Braşov pe vremea când muncitorii dădeau foc la diverse chestii în piaţa din centrul oraşului (cam aşa cum fac arab… franţujii în zilele noastre) spunea cam aşa: teoretic, Braşov e oraş turistic, cu Piaţa Sfatului şi Biserica Neagră şi alte chestii. Practic, când intri într-o sală de spectacole, miroase a tutun şi e melamina sărită, doamna cu permanent în cap de la casă te tratează cu sictir, miliţianul îţi face mofturi. Nu eşti în 2012, eşti în 1992. Clădirile, şoselele şi parcările sunt de oraş turistic, dar el, de fapt, prin limbaj, atitudine, gesturi, manii, obiceiuri, e oraş muncitoresc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén