Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Berile românești irosesc banii degeaba în publicitate

Coca-Cola a investit câteva PIB-uri de țară medie în campania publicitară care a instituit „rece ca gheața” și asta face sens. O cola caldă e la fel de bună ca o bere caldă. Iar o bere caldă e mai proastă ca un pișat.

Din nefericire trăim în țara în care orice pitecantrop își poate deschide cârciumă, iar el sau celelalte maimuțe pe care le angajează nu înțeleg cam cum trebuie servită berea și-ți dau ceva călduț, cam ca un ceai. Am mai scris despre asta. Așa că orice efort dus în promvoarea berii cea mai bere și rețeta cea mai veche de 400 de ani. (între noi fie vorba, nu mă impresionează că fac berea după o rețetă veche de 400 de ani, pe vremea aia ciuma era la fel de populară ca strănutul și speranța de viață era vreo 35 de ani).

N-am băut niciodată o bere Tuborg rece, așa că presupun că e proastă. Poate e cea mai bună bere din lume, n-am de unde să știu pentru că nimeni nu o servește rece. Carlsberg? 50% din cazuri e servită călâie, mi se pare odioasă. Nu comanda nicăieri Carlsberg dacă au și alte beri, pentru că o să le țină afară maimuțele și o să pună la răcit Albacher-ul care se vinde. Plus că un fan Albacher e mult mai disus să-ți dea un pumn în cap dacă tu pretinzi că berea e rece și nu e.

Cea mai tristă formă de vânzare a berii este ultravizibilă în Brașov. Marele oraș turistic pentru persoane cu handicap mintal, nu are decât vreo 3 cârciumi cu bere cere pentru ca măscăricii scot din priză frigiderul peste noapte (că oricum e frig) și-l țin la minim ziua, să nu consume curent.

Dacă aș fi firmă de bere la asta aș face reclamă, la faptul că berea mea se bea rece, că nu e ciorbă.

9 Comments

 1. Mai este o chestiune: OK, să îşi facă reclamă că ei au bere rece, dar berea respectivă chiar să fie rece, oriunde în ţară. Să fie atât de rece peste tot încât să poţi jura în faţa instanţei că dacă ceri bere “X” la Văscăuţi îţi trosnesc dinţii la prima înghiţitură.

 2. sebi

  Acum 400 de ani nu speranta de viata era 35 ci media, adica murea multi copii si trageau in jos media de varsta. Si erau destul de aglomerate carciumile, hanurile, pentru ca oamenii se deplasau intre orase.
  Eu mi te si imaginez cum mergi acasa cu berea preferata si o tii pana se raceste, ca sa o poti savura la maxim.
  Eu sunt un alt soi de om, nu pot consuma bauturi reci sau prea calde, asa ca sunt fericit cand pot sa beau un suc vara care nu e tinut la frigider.

 3. Nu au facut deja asta aia cu frigiderele cu termometru?

 4. Pe vremea când speranța de viață era de 35 de ani, în orașele occidentale numai cerșetorii beau apă. Oricine făcea o meserie din care avea ce mânca, bea numai bere, iar cei avuți numai bere și vin. Berea era mult mai sigură, fiindcă presupunea fierberea apei în timpul producerii ei.

 5. Dacă-ţi dă un ardei iute la ea, e OK şi mai călduţă.

 6. CID

  In anumite zone din Germania se prepara supa de bere.Imi inchipui ca supa aia nu se consuma chiar rece.In Polonia,se consuma iarna,bere in care s-au fiert cateva bucati de branza.In fine,in tarile scandinave,iarna,berea se bea fierbinte.
  Da stiu,tu te refereai la berea bauta in Romania,vara.Vreau doar sa fac parada de cunostintele mele in materie de bere.

  • Knut

   supa de bere e de fapt din bere caramel, care nu prea e bere. se face insa pe la manastiri, si la unele restaurante un sos de bere din weizenbier.
   apropos, supa aia de bere caramel se maninca fiebinte, se inmoaie in ea foarte multa piine neagra, se mai pune chimin din belsug, chestii din astea.
   carnea de grill se mai poate marina intr-un amestec care sa fie cu bere.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén