Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Banați pe Facebook: cam pe unde suntem

Bun, am luat iar ban pe Facebook că am folosit cuvinte interzise, aparent este o listă cu astfel de cuvinte. Nu sunt singurul în situația asta, sunt mulți alții, nu e pentru ceva ce am făcut recent ci pentru trăznăi mai vechi. Sincer, mă așteptam la așa ceva, sunt destul de slobod la gură. Ca și în alte cazuri, nu s-a luat în considerare contextul.

Parexamplu, n-am folosit în viața mea cuvântul „bozgor” în sens peiorativ. Nici nu este peiorativ, faza aia că înseamnă „fără țară” este o prostie debitată de oameni proști. Mai toți lingviștii, inclusiv cei unguri, susțin că nu a existat niciodată sensul ăsta. Am întâlnit varianta cu „Bașkir”, varianta cu „boscor – ăla care boscorodește”, românii neînțelegând limba ziceau că boscoredesc iar un lingvist ungur zice că vine de la faptul că ungurii spuneau cam des „bozmeg – baszmeg” și de-aici li s-a tras porecla. Oricum, nu contează.

Alții, ca Bravul Soldat Julică, și-au luat-o pentru că au scris că 1) românii sunt cam nașpa 2) a scris un banc cu moldoveni și, într-un final, decisiva 3) pentru că a folosit cuvântul bulangiu într-un comentariu.

Dan Alexe a fost suspendat că a folosit cuvântul „țigan” într-o postare în care, culmea, lua apărarea țiganilor și explica științific cum e mai potrivit să li se zică „romi”. N-a contat, nu există Facebook România, nu e nimeni în România care să lucreze la Facebook, s-a primit reclamația, robotul a verificat cuvântul cu lista din baza de date și ban – 30 de zile.

Bine bine, dar care-i cauza?

Dan Alexe crede că are niște „prieteni” care-l vânează și i-au raportat toate postările ce puteau fi raportate, și că ăștia ar fi cumva legați de Rusia. Julius zice că e cineva de la PSD, că îi este atacat constant și serverul site-ului de vreo săptămână încoace. Eu, pe de altă parte, nu cred că-s atât de influent, dacă Rusia sau PSD-ul ar vrea să dea cuiva în freză abuzând de politica de raportare de pe Facebook ar începe cu Mîndruță sau Guran, că ăia au un „reach” mult mai mare decât un amărât ca mine.

Bine, pe de altă parte, ăștia doi nici nu vorbesc atât de slobod, fiind foarte „cuminți” în exprimare. Or fi și chestiile astea dar mai ajută și altceva.

Facebook a fost acuzat anul ăsta în mod constant că a contribuit la rezultatul alegerilor din SUA, a cam permis rușilor să-și facă de cap și ăla e un stat real, nu comicăria asta, așa că băieții au fost chemați la audieri pe la Congres și strânși serios cu ușa. Serios la nivelul la care, chit că nu s-a făcut public, i s-a pus în vedere lui Zuck că pentru sprijinirea de acte teroriste (chestie pe care Facebook a permis-o cu toate filmulețele alea cu decapitări date la liber și propagandă fascistoidă) iar pentru astfel de chestii nu iei doar o amendă și o bătaie de pe mânuță, iei cazare la Guantanamo sau poate chiar scaunul electric. Zuck s-a cam căcat pe el, de-aia și algoritmul ăsta extrem de agresiv.

Și ce mai facem?

Păi, până una-alta, eu mi-am tras și o pagină de Facebook pentru blog, chestie pe care oricum trebuia s-o fac mai demult, găsiți aici, dați like, share sau follow dacă sunteți genul de om care vine de pe rețele sociale pe blogul ăsta. Chiar și după ce mi se termină suspendarea voi folosi preponderent pagina aia, că nu mai e de stat cu păreri personale la ăștia pe rețea, turnăm doar linkuri acolo și, cum zicea și Julică ieri (am vorbit la telefon, ca bătrânii) ne retragem pe bloguri și ne vedem la o bere, nenorociții ăștia vor să ne scoată în offline.

Cât despre poveștile cu libertatea de expresie, știți cum e, aia nu ți se dă, trebuie s-o smulgi tu. Cum zicea și Jefferson, copacul libertății trebuie udat din când în când cu sângele patrioților și al tiranilor. Cius!

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.