Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Un băiat deștept și-a băgat baluba în mainstream

Mă gândeam că în limba română nu avem un termen suficient de popular pentru penis, altul decât cel cunoscut, ăla ce poate fi spus la televizor fără să pari bătrân (bătrânii zic mătărângă, ștromeleac). Sula ar fi cel mai apropiat. Pe vremuri, când eram la școală, se mai folosea și „balubă”.

Acum, dacă veți căuta termenul ăsta pe internet îl veți găsi prin vreun dicționar de argou, nu l-am inventat eu. Și nicăieri altundeva cu excepția unei reclame la Selgros. Unde un tânăr șef de raion legume-fructe bagă acest cuvânt în conversație ca și cum ar fi altceva.

Originea cuvântului vine, probabil, de la „baluba” care era un trib african (bantu) și un banc cu Ceaușescu tembel în care ăsta promitea africanilor școli, facultăți, străzi iar ăia răspundeau veseli cu „baluba”. Prima dată africanii îi spun că asta înseamnă „Uraaa, uraaa” iar mai apoi află, când voia să facă un pipi, că „te duci în tufiș, scoți baluba și te piși”. Ei bine, acest banc a fost upgradat acum cu publicitari în loc de Ceaușescu, pentru că cizmari cu patru clase sunt peste tot, chiar dacă acum par că au terminat facultatea.

„Chiar a fost o situație, eram adjunct, era în perioada colindelor, eu băgam la balubă (mașina pentru ambalat legume și fructe la săculeț/plasă), un coleg cântărea cartofi și o colegă făcea caserole la mașina de înfoliat. Și am început să cânt ”O, brad frumos”. Era cântecul care se auzea în magazin. Au început toți și a venit domnul Filipenko (directorul de magazin în vremea respectivă). Eu am simțit că vine cineva, dar am crezut că este un client care vine la cântar. Ne-a felicitat pentru atmosfera pe care am creat-o. (sursa)”

No, acum, că nu cunosc argoul specific din Selgros, când aud pe cineva că „băga la balubă” presupun că „freca cariciul”, o formă intermediară de „a freca menta”. Nu știu cum a ajuns asta acolo, dar am câteva teorii. Pentru început trebuie să menționez că nicăieri termenul „balubă” nu se referă la mașină de ambalat legume și fructe.

O primă variantă e că e un termen specific raionului legume-fructe din Selgros sau, probabil, omul chiar așa îi spune fără să știe ce este exact. Publicitarii care au făcut campania (în general oamenii din publicitate sunt uluitor de deconectați de la realitatea cotidiană), l-au întrebat ce-i aia, au crezut explicația lui, n-au verificat, pac baluba.

O a doua variantă ar fi că omul știa exact ce zice și a zis-o la mișto, că-l deranjau publicitarii și a zis să-i troleze. Publicitarii n-au verificat, n-aveau cum să știe ce e aia (repet, nu prea știu pe ce lume trăiesc) și, pac, baluba.

O a treia variantă ar fi că nea Matei Marius n-a zis niciodată așa ceva, i-au spus doar că voro folosi imaginea lui și un publicitar golan, care a mai ieșit prin lume, a strecurat cuvântul ăla acolo ca să-și troleze șefii, Selgrosul și, în general, tipul ăsta de testimoniale pe care nu le crede și nu le citește nimeni. Și pac, a țâșnit o falnică „balubă”.

Conceptual vorbind, că luna trecută erau supărați oamenii despre diverși cetățeni din publicitate care ar fi cam golani și degrabă arătători de balube, zic că este un minunat exemplu că bărbații nu pot fi opriți, prin nicio formă, să arate ciucurelul universului. Undeva, în creierul gorilian, suntem progamați genetică să arătăm „baluba” universului.

Captură, pentru eternitate:

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.