Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Avem o problemă cu elitele: nu sunt ălea

Când istoricul Ion Aurel Pop s-a ridicat la tribuna unei adunături de domni a căror medie de vârstă este 65 de ani și a spus că există o elită malefică ce-i prostește pe tineri, condusă de Google, Facebook și SMS, a fost primit cu ceva aplauze. Trecem peste ce spunea lumea pe internet, în mediul lui, este considerat aproape un erou.

Și, serios, de ce n-ar fi? Tipul a coordonat un manual de istorie și este membru al Academiei Române. În mediu lui este o somitate. Omul a scris niște lucrări de importanță medie spre majoră, a demontat teoriile lui Lucian Boia, figură cunoscută publicului, referitoare istoria României.

Atâta doar că mediul lui este un mediu neimportant și lipsit de performanță. Este un mediu sprijinit de stat, iar eu, pentru că nu sunt comunist, nu cred că statul poate sprijini performanța în nici un domeniu.
Sigur, e interesant când vrei să fii apreciat în colocvii că te contrazici cu Boia. Repet, nefiind un comunist care crede în rolul mesianic al statului, eu nu m-aș contrazice cu Boia. Eu provin din alt mediu, când Boia cât e el de istoric și profesor începe să facă fracturi grave de logică nu mă apuc să scriu o carte, transmit un „mânci căcat, profesore, poftă bună, dispari”. M-a distrat teoria cu inexistența fanarioților, pentru că Boia crede în ea, și n-are oxigen la el în birou. Eu, trăind în lumea reală, nu doar știu că perioada fanariotă a fost reală, o văd din nou în România, când majoritatea companiilor sunt conduse de manageri străini, pentru că voievozii locali s-au dovedit de neîncredere, prăduind business-ul ca un Brâncoveanu modern. Compania Vodafone, de exemplu, este condusă de un indian care, lăsând la o parte chestiile simpatice gen turban și brișcă, încă promovează mPesa, un produs destinat țărilor africane care a fost mort din fașă în România, doar pentru că el crede că suntem o țară africană. Este un fanariot trimis aici să facă ordine, care nu e mai competent decât un voievod local, dar măcar știi că nu fură.

Revenind la elite, avem câteva. Avem profesori la Sorbona, Oxford, MIT și Berkley, care nu ar putea preda în România, pentru că nu ar trece de rigorile comisiei de titluri de profesori, CNATDCU, aia care acu doi ani de zile i-o sugea lui Ponta, acum s-a schimbat și nu i-o mai suge nici lui nici lui Oprea, când e vorba de doctorate. Sigur, e bine că decide că ăștia doi sunt impostori, un gest onorabil la nici un cincinal de când a fost dovedit, cel puțin doi dintre ei, că sunt hoți. Dar tot nu pot să-l lase pe Florin Bîlbîie, un tip despre care se spune că ar putea lua premiul Nobel pentru economie, să predea în România, că nu are suficiente trese pe epoleții științifici.

Academia Română își dorește zilele astea să aibă putere de lege, deși ei sunt o adunătură de canalii. Nu sunt toți canalii, dar încă îl au pe Bălăceanu Stolnici acolo. Când pui un căcat într-o vană de frișcă, mai guști? Nu. Și mai au comuniști isterici gen Breban, plus bandiți gen Daniel Ciubotea. Ăștia sunt nemuritorii, trebuie încă 50000 de Solomon Marcus să speli urmele de căcat de pe fațadă. Nu mai zic de Institutul de Lingvistică al Academiei, prima fermă mondială de senilitate, o zonă unde fumatul este interzis pe o rază de 100 de metri de clădire, pentru că sunt atât de multe bășini încât un pericol de explozie e iminent. Sunt oameni în Institutul Iorgu Iordan care nu au mai respirat oxigen de 25 de ani, trăind efectiv din azot și bășini.

Tragic este fenomenul Brâncuși. Există o isterie printre colegii mei de generație de a cumpăra niște Brâncuși, în felul ăsta poate ne mai spălăm păcatele. Băi băieți, nu așa funcționează, știu, e mișto să ai bani de cultură. Dar nu poți să fii mai cult dacă iei niște Brâncuși refuzat acu 50 de ani. E ca atunci când a fost iertat Ion Creangă, ați auzit de el?, e un scriitor, în 1993, pentru că a tras cu pușca după ciori pe biserică și s-a dus la tearu. Da, Ion Creangă a fost reabilitat de Biserică abia în 1993.

Și cazul lui Ion Creangă este perfect ca exemplificare a stilului românesc de elitism. Dat afară în 1873, Creangă trebuie să facă niște creițari și uite-așa avem „Amintiri din copilărie”. Gagiul nu era o elită a vremurilor, a devenit o elită peste ani, în timp ce popii ce l-au dat afară au continuat să și-o sugă unul altuia și și-o mai sug încă până în ziua de azi. Pentru că mergeți în județul Neamț și aflați ce putere are popa pe-acolo, Ion Aurel Pop-ii domeniului și vedeți cum e ca pe de o parte să te mândreși cu un clasic al literaturii române și pe de alta să faci exact acealași lucru pe care l-ai făcut și acum 100 de ani când erai vai de pupăza ta.

E mișto cu Brâncuși, credeți că Olteanul ar fi câștigat la un concurs de proiecte în fața lui Ghilduș, acum, în România, Ghilduș fiind cel care a făcut o țepușă cu un căcat în vârf, ce este pus în centrul Bucureștiului? Sau în fața ăluia ce a făcut statuia lui Traian cu un maidanez în brațe în fața Muzeului de Istorie? Sau în fața ăluia care a făcut un set de șervețele, numit „Aripi” pus în fața Casei Presei Comuniste din București? Acum, nu. Mișto că l-au validat francezii, ca să putem spune acum și noi că ne place și că e important. Validarea lui Brâncuși de către francezi este atât de puternică încât campania asta cu Cumințenia nu este decât o altă încercare a unei găști de români de a fura ceva din Franța. Gen, Brâncuși e al meu.

Citisem la Petreanu un caz de shaming, cu ce o să spui copilului tău peste jde ani când vor vedea Brâncuși și te va întreba „de ce n-ai dat bani să-l cumperi”. Păi există răspuns pentru asta: „Coae, te-am șters la cur când te căcai pe tine. Am plecat de-acasă să fac bani s-o duci bine să nu-ți lipsească nimic. Scuză-mă că nu am avut timp să mă gândesc și la un Brâncuși”.

Și iar, revenind, e mișto cum tot așteptăm să primim direcții în materie de elitism ca să știm ce să facem să fim mai buni. Cumpărați sculptura asta! Nu mai stați pe internet! Uitați-vă la Las Fierbinți că e amuzant! Manelele sunt nasoale!

Și după ce-ți scuturi un pic ciuful, descoperi că marile elite ale României sunt, ca de obicei, în afara țării și în ciuda ei. Dar tot vrem ca Simona Halep, un sportiv care n-a fost sprijinit deloc de statul român, care și-a tăiat țâțele să facă performanță, să se mai și arunce în jegul ordinar care a fost Olimpiada de la Rio, pentru patrie!

Problema elitelor cu internetul e că acum toți fraierii își iau informați de-acolo. Pentru că, da, sunt mult mai bine scrise, mai interesante, mai aranjate. Când tu în 2016 încă faci un discurs de o jumătate de oră, când imediat se fac 100 de ani de când Moromete se plictistea la ceremonia de premiul I, serios, mai marș, mă! Îți dorești ca profesorii universitari să aibă o zgardă la gât care să-i electrocuteze dacă-i uită Dumnezeu și Academia Română vorbind. Și vrei să revenim la metode spartane, când ai o lucrare peste 100 de pagini, în care 50 sunt adverbe, să dai câte o sută de bastoane pentru fiecare rând în plus pe spinare. Mă uit la maestrul Damian, e supărat că tinerii sunt proști pe internet și nu știu istorie. Dar el scrie scurt, și de-aia îl citește lumea, dacă ar scrie un cârnat lung și obositor, n-ar mai ști nimeni cine e. Ar fi ca Tolontan, cel mai citit necitit jurnalist din lume. Orice text al lui Tolontan e un chin, omul e un Torquemada al scrisului, probabil că urăște sincer limba română de scrie atât de prost și obositor. Toată lumea citește Tolontan, dar poți să le smulgi unghiile și cu greu poate cineva citat ceva din el. Tolontan are idei bune și informații interesante, însă le scrie atât de prost încât de fiecare dată când face o metaforă moare un pisoiaș. Crezi că există vreun tânăr nascut după 1990 care să poată citit așa ceva? Sau un curs de facultate? Creierul nu le este făcut pentru căcatul agresiv, limba ultranocivă în care sunt scrise multe chestii în România.

De-aia citesc istorie de pe Wikipedia. Pentru că, doar așa, elitele noastre scriu atât de prost încât efectiv au crescut rata analfabetismului în România. Sunt oameni care au preferat să nu mai facă liceul decât să citească borâtura aia de Moromeții. Hai, faceți balet, spuneți ce capodoperă e și dup-aia mai citiți-o încă o dată. Cineș-și asumă abandonul școlar cauzat de „Concert din muzică de Bach”. Cine-și asumă generațiile întregi care au zic că nu mai citesc nimic după ce au citit „Moara cu Noroc” sau „Ion”?

Că elitele nu și le asumă. Ei sunt ok, internetul e de vină, și ăia care au reușit în străinătate, știi cum e, sunt jidani.

44 Comments

 1. Da’te-ai refulat rau de tot, si inca asa, dintr-o suflare !… Deci n-ai recitit ce-ai scris. N-ar strica…

 2. gregory peck

  da, e corect ce zici. numa sa nu inteleaga lumea ca ce e lung si ermetic e neaparat rau. e rau daca e in presa, in manuale scolare sau pe internet ori in discursurile publice. da’ pentru curtea specialistilor nu e neaparat rau. numa zic, sa nu se confunde lucrurile. in rest, articol de inramat.

 3. Nu uita că cel mai mare neurolog al țării susține că uscătorul de păr îți poate cauza cancer. După aceea se va supăra că-l contrazice Internetul.

  • Lenghel Victor

   De cele mai multe ori, adevărul preferă tonuri de gri, locații mediane, ridică-n slăvi mormane de semne de-ntrebare, provoacă dureri, crampe intelectuale, dar niciodată diabet, însă. Pentru o viață sănătoasă, indicat consumul zilnic.

  • bad

   care e cel mai mare neurolog si mai ales care e contextul?

  • catalinx

   Dacă cel mai mare neurolog din România zice asta iar tu locuiești în România ai doar două opțiuni :
   -Îl crezi și nu folosești uscătorul.
   -Folosești uscătorul și speri ca nici el nici altceva să nu îți cauzeze vreodată vreo tumoare sau vreo problemă neurologica, altfel ai pus-o!

 4. Vlad Stoica

  N-ai inteles nimic, dar nu e nici o surpriza.

 5. bad

  frumos, elegant

  ai niste mici din astea, cum le zice, fracturi logice, dar per total e frumos.
  pe george damian nu il citeste asa multa lume dovada e asta http://t5.ro/trafic/106445918/
  ai o idiosincrazie pentru tolontan si o scoti in fata cu fiecare ocazie. nici din george damian nu e nimeni in stare sa dea vreun citat
  nu poti sa ii spui lu fitu ca ca nu ai avut timp sa te gandesti la brancusi dar ai avut timp sa scrii articole pe tema asta. zi ca nu vrei (desi personal nu e ca nu vrei ci ca ti se mare misto pozitionarea asta antibashini).

  • eftimie

   țuțule, nu mai folosi cuvinte complicate gen „idiosincrazie” dacă nu știi ce înseamnă.

   • Catalin

    In acest context, cuvantul este folosit corect fiind subinteles faptul ca este vorba de idiosincrazia psihica.

    • eftimie

     Păi nu puteam să-i spun direct că este un bou cu elice și că eu l-am sprijinit pe alde Tolo când restul sugaricilor din presă se făceau că nu văd anchetele alea.

 6. paul

  De mult n-am mai ras atat citind un articol, multumesc!

  Mizeria cu Brancusi a aparut acum nu pentru ca si-ar fi dat seama cineva ca avem nevoie de sculptura aia, ci pentru ca, asa cum zici si tu, nu mai avem elite. Si atunci e util un simbol national de-asta care sa ne mai mangaie putin orgoliul si sa ne arate ca “hai ca se poate”. Plus ca, daca se intampla asta, Ciolos si ceilalti cativa ministri care numai Brancusi fac de cateva luni or sa castige 500 de puncte de imagine.

  Asa functioneaza poporul roman, poate sa fure primarul miliarde, daca iti reabiliteaza blocul il mai votezi un mandat, csf, n-ai csf.

 7. Daniel

  Da ce s-a intamplat boss? S-a inchis non-stopul? Nu mai da cafea la aparat?

  Un articol foarte critic la societatea in care traim, dar de fiecare cand credem ca societatea in care traim e naspa avem doua optiuni, fie emigram, fie incercam sa facem ceva (nu, scris articole pe blog nu se pune).

  Acum, sa le luam in ordine – emigrarea, nu am fost in multe tari, am vazut Ungaria, Slovacia, Polonia, Tarile Baltice si Anglia. Daca credeti ca Romania e de cacao vorba lui Dinica si pe-afara e la fel, ne face sa fim oameni. Da e misto sa pui poze pe Instagram din Hyde Park, ce nu se vede in poza e ca ai facut doua ore pana acolo de unde stai tu, mai mult 50 de m mai incolo Arabii isi cer si ei drepturile la libera exprimare decapitand tot ce nu e ambalat in burka sau nu are coranul in mana. Mai mult, in poza nu se vede ca imparti camera cu inca 5 pakistanezi si iti bei cafeaua cot in cot cu Yao Ming ca no’ tara mica oameni mari.

  Un pic mai la est ce sa vezi, exact aceeasi curatenie si exact acelasi bun simt atat de prezent in Romania. Da, e un pic mai curat, da cladirile sunt un pic mai aranjate dpdv a arhitecturii in rest, tot o apa si un pamant.

  Concluzia: Nu is Romanii mai corupti mai nespalati mai prosti decat altii, suntem, ca natiune, exact acolo unde sunt si restu, poate un pic peste Ucraineni – ca acolo e razboi si acum 5 ani cand am fost acolo nu erau nici ei foarte rasariti.

  Deci ne ramane, sa facem ceva, tras de maneca parlamentar pentru votat legi naspa, facut cereri, petitii, actionat statul in judecata etc. i-a ziceti se baga cineva la mers cu uratul la parlamentar acasa sa il intrebam de ce e bou?

  • Voicu

   Nu sunt de acord. Marea Britanie sau orice alta tara nu este despre Hyde Park sau despre cum arata cladirile. Daca conduci jumatate de ora prin Londra, jumatate de ora pe autostrada, intri dintr-un necaz intr-un spital din marea britanie apoi mergi la primarie sa intrebi una alta si la sfarsit vizitezi o scoala sa vezi ce fac copiii acolo, atunci poti spune ca ai vazut o scanteie din alta tara. Suntem la 50 de ani distanta de ei.

  • Liana

   Mie nu mi se pare ca omul a scris ca “Romania e de cacao”, Romania toata, cu toti oamenii ei e de cacao. Omul a scris despre false elite, care, in loc sa faca din astea, sa fie elite, sa faca performanta in domeniul lor si apoi sa se pretinda elite (sau sa nu se pretinda nimic, sa isi faca treaba lor si, facandu-si treaba bine, sa fie un motor si pentru altii; sau sa nu fie, pur si simplu), sa arate ca traiesc si se raporteaza la secolul 21 si, daca nu sunt in stare sa tina pasul cu vremurile, sa se lase de jobul de a fi elita; sau, cel putin, sa nu se mai dea elita si sa nu mai dea lectii.
   Iar, ca sa astupam lipsa elitelor, ne apucam sa facem subscriptie pentru o sculptura creata de varful elitei – considerat a fi roman doar pentru ca s-a nascut aici – si ne vexam apoi ca nu functioneaza subscriptia. Pentru ca ea nu (mai) are o semnificatie actuala, pentru ca e o intentie care n-are nici o legatura cu contextul romanesc prezent si care esueaza fix in opusul ei: in loc de aduna oamenii laolalta pentru un scop, ii scindeaza iarasi, cam ca la alegeri, in tabara celor care doneaza versus aia care nu vor fratie cu restul lumii si nu doneaza.
   Nu imi dau seama cum s-a gandit cel care a venit cu ideea ca o asemenea lucrare va solidariza romanii, cand noi nu stim care e semnificatia ei, nu stim de ce o cumparam, nu stim cum si daca ne reprezinta in vreun fel. Doar ca sa avem si noi Brancusiul nostru? Pai, nu suntem colectionari de arta buna, fina, extra-scumpa, noi abia avem bani de a colectiona mesele zilnice. Ce ii spune unui adult de varsta (44 de ani) si educatie medie (bacalaureat) din judetul Constanta numele “Brancusi”? De ce sa dea el 20 de lei din aia 1200 de ii castiga lunar pentru asa ceva? Lasand la o parte masa celor pe care toate guvernarile i-au uitat, ca-s locuitori din mediul rural, ca-s adulti care nici varsta pensionarii n-au atins-o, dar nici nu-i mai angajeaza nimeni, ca-s cei 400.000 de tineri care nu-s nici someri, dar nici angajati si tot asa. Ca Romania nu sunt numai adultii tineri si maturi, urbani, cu venituri sau aspiratii peste medie, care stiu ca dna Suteu a fost sefa la ICR la NY si ca Vlad Alexandrescu a vrut director artistic cu palmares la Opera Romana si a demisionat din cauza asta.
   O lucrare elitista de la care se asteapta sa agrege spiritul popular. Undeva, maioneza se taie, ca n-are ce s-o agrege.

 8. Zoltán

  Dacă vorbeşti despre intelectuali, presupun că eşti intelectual. Sau, cel puțin, un om cu bun simț, deschis spre dialog. Din păcate, din “mânci căcat, profesore, poftă bună, dispari” nu aşa ceva reiese…

 9. Emil C

  Hai ca esti stresat… Relax, chill, ca incepusei bine, dar pe final ai dat-o in balarii.

 10. Dan

  Elitele noastre scriu atât de prost încât efectiv au crescut rata analfabetismului în România.

  Asta e de tatuat pe piept

 11. Academia Română își dorește zilele astea să aibă putere de lege FIINDCĂ ei sunt o adunătură de canalii, nu altfel.

  Existau comunişti isterici ca Breban în mai toate instituţiile până prin 2004-2005, şi erau şi puţin schizofrenici. Adică erau comunişti, dar sub domnia lui Născase trâmbiţau cât de magnific era interbelicul creştin de la Apostolul Andrei încoace, fiindcă aşa îi învăţase duşmanul lor PNCŢD.

  Dar marea epurare din 2005 încoace şi îmbătrânirea naturală au făcut să nu mai existe suficienţi comunişti isterici. Ponta e un hipstăr hibrid, generaţia lui la fel, se hrănesc numai cu rahaturi bio şi eco şi trag băşini eoliene în tuburi vidate solare.

  Şi atunci se caută comuniştii isterici din generaţia lui Breban care să facă o contrarevoluţie, dar nu îi mai găsesc decât prin cotloanele prăfuite.

 12. Raz

  “Moara cu noroc,” “Ion” si “Morometii” mi-au placut. “Concert din muzica de Bach” (si “Fecioare despletite”) mi s-au parut INFINIT de plictisitoare si cretine, singurul merit pe care i l-am gasit autorului e ca …. “HP Bengescu – prima femeie scriitor din literatura romana moderna” – ceea ce mi se pare absolut insuficient ca sa treci prin chinurile mortii cu cartile ei de rahat. Si inca au fost buni cu noi astia cu programa ca nu ne-au pus sa studiem si “Foc in hanul cu tei”, de Isaac Peltz, o alta mare “capodopera”.

  Revenind la subiect, mi se pare foarte valid ceea ce spui legat de cum acesti comunistoizi cu diploma si stampila blocheaza adevaratele valori. Valabil nu numai pentru CNADACU dar si pentru Consiliul Cinematografiei (aia cu malaiul pentru filme), pentru Uniunea Scriitorilor (o cloaca oribila de sclaveti care isi dau limbi in cur unul altuia, in care scriitori adevarati sunt poate 10%), pentru Uniunea Artistilor si Compozitorilor, si tot restul celor “abilitati” sa dea certificate de valoare, pe banii nostri.

  Nu sunt de acord cu perspectiva ta asupra chestiei cu Cumintenia Pamantului, desi iti respect dreptul la opinie si argumentele.

  Sigur, sunt convins ca nu merita 11 milioane pe piata libera. Dar cred ca e o cauza buna. Si suspectez ca multi dintre cei care vin si zic: “mai sunt si alte cauze bune, unele mult mai bune decat asta”, nu se inghesuie sa dea 1 leu nici la cauzele alea “mult mai bune” si nu ii vezi prea des pe la donat sange sau ceva.

  In sfarsit, nu ma asept sa dea bani pentru o opera de arta niste oameni amarati si ignoranti care nu vad nimic in statuia aia decat – cel mult – o femeie urata stand ciuci. Insa pentru oameni cu o oarecare educatie (inclusiv simt artistic) si ceva posibilitati, oameni care pot sa iti vorbeasca 5 minute despre Brancusi, despre arta, oameni care stiu sa aprecieze (fara sa hiperbolizeze) – de ex – o casa in stil brancovenesc sau meritele unui concert de Enescu, mi se pare ca nu saracesc daca dau cat dau pe o cola, pe un pachet de tigari, sau pe o tura cu balonul in concediul de si-l fac in Corfu, ca sa aiba o bucata de frumuseste in Muzeul National de Arta.

  Caci.. altfel, in snobismul nostru, ne uitam cu admiratie si frustrare cand mergem la Luvru, la British Museum.. buey.. ce de chestii au astia (si nu ma refer aici la alea furate, ci la propria lor arta si cultura nationala), deh.. noi n-am avut. Iote ca am mai avut si noi. insa daca vine vorba de a adauga ceva, de a face ceva imprena, de a DA (din buzunar)… stai sa vezi..

  Am stat o vreme in Kosovo, la Pristina. In amaraciunea aia de tara si de oras, dincolo de greutatile zilnice si cenusiul vietii – oamenii aia si-au gasit un simbol national luminos intr-o statuie – “The sitting goodess” (3-4000 BC) de care sunt TOTI foarte mandri.

  Ma rog, o perspectiva diferita, care n-are nimic de-a face cu “shaming”, ca nu iti baga nimeni mana in buzunar. Are de-a face cu ce opere de arta *romaneasca* avem sau putem aduce in patrimoniul nostru. De ce sa le aducem? Ma rog, raspunsul la intrebarea asta si-l da fiecare. Al meu este: “pentru ca nu vreau sa le vad expuse la Luvru sau la Kunsthistorische Museum si sa se dea altii mari cu ele”. Da, sunt un snob.

  • da tovarasu, statuia e in Romania bine mersi. Si e in patrimoniu

   • Raz

    Țică, pe vremea cand ma dădeau pe mine tovarășii afară din UTC, tu nu erai nici măcar în proiect. Așa că pân’ să fii tu tovarăș cu mine, mai tre’ să mai crești și să mai citești și altceva decât netu’ și etichetele de bere.

   • Raz

    Și, la obiect, zii să faci tu plici că toate obiectele de sunt în patrimoniu se află pe teritoriul României. De unde știi tu așa sigur, că așa scrie în lege, nu? Și dacă scrie în lege ca nu pot fi scoase.. must be true. No, iote așe au plecatară piese de tezaur dacic, icoane vechi, picturi… de al dracu ce le ținea legea patrimoniului. Legea aia de protejează și casele vechi, nu?

    Te rog eu, mai dă-te jos de pe net și mai ia contact nițel cu realitatea.

 13. Gheorghe

  Problema schimbarii de civilizatie este tratata elegant intr-o carte… Barbarii. Eseu despre mutatie de A. Baricco (un filozof si ziarist italian).
  Un articol care latră replici şi comparaţii imediate la frustrările cotidiene, nu la afirmaţiile istoricului respectiv. Omul ala spune ca sistemul actual de educatie vizeaza doar acumularea de cunoştinte imediate (apropo tinichigiii lipsă) si nu educarea scolarilor. Nenea asta se plange ca traim intr-o lume in care valorile intelectuale sunt lasate la judecata tinichigiilor. Coincidentia opositorum 🙂
  Un răspuns din partea unui om cultivat a venit din partea dlui Cărtărescu.
  Iar partea de cultivat ţine de fiecare dintre noi. Nu trebuie sa te limitezi la cartile scolare (mai nou inteleg ca se citesc doar rezumatele si comentariile), sunt pline bibliotecile de carti fabuloase. Carti fabuloase pentru ca transmit, argumenteaza idei care nu se regasesc atat de usor in lumea din jur. E plictisitor Moromeţii? Citeşte altele despre lumea interbelică. Încearcă, deşi a cam apus, să mai vezi lumea aia prin ochii oamenilor care au trăit-o. Poate după aia înţelegi de ce este meseriaş un roman ca Moromeţii. A, că de ce, că acum trăim în altă eră, internet şi UE coaie. Nu e aşa, tarele acelei lumi ne trag înapoi exact ca şi atunci. Suntem esenţial tot ăia. Eşecurile societăţii actuale tind să fie aceleaşi, iar greşelile repetate dovedesc prostie.
  Apoi, este treaba noastră în ce societate trăim. Cum ne construim instituţiile. Tare mă tem că ţeapa lui Ghildus este grăitoare pentru peste 90% din instituţiile publice. Nu am auzit de opinie publică care să impună performante si reformele necesare unor institutii decrepite şi neadecvate. De abia acum cu 088-ul ANAFului poate se mai misca ceva, desi aici e vorba in primul rand de bani.

  • eftimie

   Am impresia că nu știi cum e în școală, lasă-l în pace pe Baricco. Nimeni un citește Moromeții de plăcere, e lectură obligatorie, mă-nțelegi? Nu e ca și cum ai putea alege. Ești obligat să citești niște borhot, eventual să înveți pe de rost niște cuvinte goale despre cineștie ce scriitor român și-ți piere cheful de alte cărți fabuloase.

   • Victor

    Mie mi-a placut Morometzii. Oricit ai fi tu de mahalagiu – ceea ce eshti – n-o sa ma convingi fiindca argumentele tale sint de acceashi categorie cu cele ale lui Breban: injuraturi. Vai de tine. Ai o minte neclara, ceea ce se vede imediat in amestecatura de revolte demne si prostii vehemente pe care o scrii.

    • eftimie

     Eu înțeleg că ai o părere proastă despre mine, dar ai vreun argument de cimpanzeu inteligent în afară de „mie mi-a plăcut”?

 14. Marcel

  Mai or fi ceva oameni care s-au lasat de citit dupa “Ion” sau “Moara cu noroc” dar ceva imi spune mie ca foarte multi absolventi de liceu n-au trecut de primele 10 pagini din aceste carti…aia ar fi problema. Unii au auzit de “Ion” abia in preajma bacului cand au trecut direct la cartile de referate care da sunt o imbecilitate. Nu avem literatura de rahat…din pacate avem mod de predare si transmitere a ei nasol..nu se dezbate ci se invata mecanic. Aia da. Dar mai vezi odata ce am scris in prima fraza si gandeste-te la un sondaj in care sa intrebi liceeni despre ce este “Ion”. Cu cuvintele lor.

 15. stefan

  Salut,
  Exact ca in ultimul pragraf, acum 10 ani cand am dat bacul i am zis profesoarei de limba romana
  ”D-na profesoara eu unu, imi pot imagina ce inseamna viata la tara, vatra, odaie etc pentru ca vara am crescut la bunici si stim cu totii cum e (n generatia mea), dar noile generatii care vor creste in ton cu tehnologia cum vor interpreta ei operele pentru a face un rezumat, caracterizare folosind toate arhaismele etc
  Raspunsul a fost : ca tinerii trebuie sa invete ca sunt marele opere ale acestei tari.

  Fail total.

 16. K.

  Când Eminovici, Kara-Geale, Brâncuși erea vii, toți se așa pe ei. Acu’, toți se bat cu ea pe piept.

 17. K.

  Am dat 3 egzample de care știe toți znobii.

 18. Dacian Salam

  Confunzi popularizarea stiintei cu stiinta in sine. Daca cineva scrie istorie pe scurt, ca sa nu se plictiseasca tineretul cu tinere de minte scurta, aia e popularizare. Dar daca cineva apare printre oameni platiti sa studieze istoria si spune despre teoriile unui istoric “„mânci căcat, profesore, poftă bună, dispari””, nu va fi nicio shmecherie. Va fi cel mult ca in filmul cu “don’t taze me bro”. Doi-trei din sala se va intreba daca esti pueril sau ai probleme la mansarda, iar restul se vor uita pe tavan. iar cand vei termina zicerile tale aspre, ei vor continua sa fie profunivi de istorie, si tu vei continua sa fii ignorat de ei.

  In alta ordine de idei, ideea ca tot ce e sprijinit de stat e caca si comunism e gresita. Du-te pe wikipedia (sura ta preferata!) la “List of exports of the United States”. Ce gasim acolo pe primelel locuri? 1. Cars; 2. Refined Petroleum; 3. Planes, Helicopters, and Spacecraft. Cu alte cuvinte
  1. bailoutul companiilor auto din Detroit sub Obama
  2. interdictie vreme de 40 de ani de a exporta petrol din SUA si
  3. Boeing = supermulgator de pe armata SUA. (“Airbus argues that pork barrel military contracts awarded to Boeing (the second largest U.S. defence contractor) are in effect a form of subsidy (see the Boeing KC-767 vs EADS Airbus KC-45 military contracting controversy).”)
  Tot ce misca si are succes in SUA e cu ajutorul statului. Google, marele erou comercial Google, incaseaza bani de la stat pentru a face “cercetare medicala”. N-au vindecat vreo boala, dar banii statului sunt buni. Marele Hollywood ia scutiri de taxe de la guvern, cand nu face la comanda filme de proslavire gen Top Gun. (“The 1986 movie, starring Tom Cruise and Kelly McGillis, was the template for a new Military-Entertainment Complex. During production, the Pentagon worked hand-in-hand with the filmmakers, reportedly charging Paramount Pictures just $1.8 million for the use of its warplanes and aircraft carriers.” – Washington Post)
  Singurul moment cand Warren Buffett e cacat la cur e cand se anunta dobanda de la banca nationala a SUA.
  Problema Romaniei nu e ca guvernul intervine prea mult, ci ca intervine prea putin, si prost. Romania plateste prea multi istorici la bugetul si stagiul la care se afla, in loc sa subventioneze celebrii tinichigii si chelneri.

  • eftimie

   Uite aici o listă mai concretă http://www.worldstopexports.com/united-states-top-10-exports/ și refă raționamentul.

   • Dacian Salam

    Cu “electronicele” e complicat. SUA nu exporta carcase de PC modificate sa aiba zece leduri albastre, nci ceasuri cu zece melodii. SUA exporta computere relativ ordinare, impachetate cu soft proprietar extrem de scump. Eu am vazut in profesia mea ca toate aparatele, chiar si cele care nu au nevoie, vin echipate cu un computer Dell si o interfatza. Ca sa dau un exemplu mai comun, cauta “terminalul Bloomberg”. E un cacat de computer, cu un soft de cacat, inchis intr-o retzea proprietara. Sa nu crezi ca clienti cumpara computere de la HP, CD-uri de Windows de la Microsoft, si CD-uri de Bloomberg de la Blomberg. E o combinatie care deja poate fi considerata o “electronica”.

    Du-te pe wikipedia la “Top 100 Contractors of the U.S. federal government” si o sa gasesti in top 10 vreo cinci companii care sug mult din IT. De exemplu, la locul 6, Leidos se ocupa exclusiv cu sisteme integrate IT. A vandut armatei SUA soft, si computerele care sa ruleze acel soft, in valoare de 6 miliarde de dolari pe an. Spre comparatie, bugetul militar al Romanieie este 2,5 miliarde euro. Tot spre comparatie, manageri Leidos au fost condamnati pentru supra-facturarea primariei New York cu jumatate de miliard. Daca i-a pus un webcam, nu mai e computer, ci sistem complex de monitorizare video. Daca i-a bagat un cablu de retzea pana la computerele din sectia de radiologie, nu mai computer, ci sistem complex de diagnostic computerizat. Cand exporti asa ceva, nu se pune ca ai exportat computere, ci “electronice”.

    A cumparat si Atanasie Stanculescu elecronice Motorola, Blaga a cumparat de la EADS “granita electronica”, adica niste computere cu webcamuri si niste computere cu acces la baza de date a politiei. Granita electronica, da; nu computerizata? Evident, cand mulgi ca un Leidos sau EADS de la statele occidentale, banii de shpaga pentru alde Blaga sunt fix pix.

    Apoi tu esti in Romania si nu vezi lucrurile cum sunt. Daca la cantina la universitatile de Ivy League sunt computere Apple, cine le plateste? Teoretic o universitate privata. Practic universitatea privata nu caca bani. Surca numarul unu de finantare e bugestul de cercetare, aproape exclusiv de stat. Sursa numarul doi sunt donatiile, care sunt date pentru ca in SUA donatorii pot scadea valoarea donatiei din taxele datorate statului. Sursa numarul trei este taxa de scolarizare, exorbitanta, dar care ramane gigantica numai pentru ca studentii pot sa o plateasca cu credit subventionat de stat. Colac peste pupaza, universitatile nu platesc nici taxe pe venituri, nici pe averi. Practic astea sunt cinci surse de venituri manipulate de stat. La Babes-Ebola nu sunt computere Apple la cantina (sper) – de aia zic ca nu vezi lucrurile cum trebuie.

    Exporturile medicale sunt cam la fel. Cumva tu crezi ca spitalele sunt organizatii private. In realitate, cel mai mare operator de spitale din SUA este biserica catolica. Jumatate din bugetul medical al SUA e platit de buget, prin scheme de ajutorare a saracilor, militarilor, batranilor samd. Acum , cu Obamacare, e si mai mult de 50%. Si daca in SUA e 50% platit de stat, cat crezi ca plateste pacientul, privatul, cand cumpara medicamente exportate de SUA? Din Anglia pana in Romania, peste 90% din valoarea acelor exporturi e platita de bugetele statelor.

    Prostalaul ala care e ministru al sanatatii in Romania a ajuns ministru fiindca facea manevrele imprimate in mintea lui de amiba de catre americani. Anume, se ducea la Viena sa cumpere medicamente extrem de scumpe si ineiciente, neaprobate de CNAS, pentru amaratii bolnavi de cancer. Da, omul era prost dei s-ar fi dus si dupa cantastim, dar s-a dus sa cumpere medicamente americane, fiindca numai alea au girul guvernului american.

    Toate ramurile economice din acel clasament, cu exceptia petrolului, sunt prioritizate de guvernul american contemporan. Armata, spitalele, universitatile, fermierii au cate o palma de unchi Sam calduroasa la cur, pentru ca sa cumpere marfurile pe care America vrea sa le produca si sa le vanda. (In general e vorba de marfuri pe care miliardarii si mafiotii locali s-au stabilit ca lideri de piata. Un el de Ghitza obtinand reduceri de impozit pentru IT in ROmania, dar de mii de ori mai tare.)

    Pana si aurul, un cacat fara de care putem trai foarte comod, este proiectat ca un cacat valoros de catre guverul american cu celebrele lor tezaure si proptit de banca SUA. Daca l-ar vinde, cum deja l-au vandut englezii, s-ar duce dracului pretzul. Dar mai bine sa fie aparenta de penurie si pretz mare, nu? Ca producator, zic.

    Iar prea-plinul de petrol se datoreaza ocuparii Texasului de catre un guvern anterior. Acel prea-plin a dat si prea plinul de plastice si chimicale organice. Nu e ca si cum americanii ar avea de ales sa nu scoata acel petrol, si sa faca pulovere din lana de oaie nevandabile. Cum spuneam, guvernele secolului 20 au insistant sa nu exporte materie prma neprelucrata – si bine au facut.

    Hai ca ma lungesc. GUvernul american e cel mai mare cumparator pentru mai toate produsele din lista de exporturi. Multe au si subventie. Multe sunt regulate, astfel incat numai produsele de mare valoare sa fie exportate. Din banii incasati cu schemele astea, guvernul american plateste sute de istorici. Numai la Smithsonian sunt 6500 de bugetari. Majoritatea sunt idioti, ca mai toti istorici si mai toti oameni, dar unu-doi or fi buni de ceva. Romania il plateste pe Pop, care crede ca e o chestie de personalitate puternica sa te pishi pe priza.

 19. De acord cu articolul, mai putin cu partea despre rolul statului. A.I.-ul o treaba mai mult filozofica acum, dar care ar putea foarte repede sa devina realitate. Prin 2015 s-au inregistrat progrese majore cu algoritmi deep learning si teoretic cam toate job-urile care implica servicii ar putea fi inlocuite.

  Intr-un scenariu de acest gen, singura solutie evidenta este ca statul sa impoziteze companiile foarte mult ca sa poata asigura un venit minim garantat tuturor. Degeaba poate o companie sa produca ieftin si fara angajati daca nu-i cumpara nimeni produsele.

  Exista si alte variante, dar asta pare cea mai ok.

 20. stefan

  De-aia citesc istorie de pe Wikipedia. Pentru că, doar așa, elitele noastre scriu atât de prost încât efectiv au crescut rata analfabetismului în România. Sunt oameni care au preferat să nu mai facă liceul decât să citească borâtura aia de Moromeții. Hai, faceți balet, spuneți ce capodoperă e și dup-aia mai citiți-o încă o dată. Cineș-și asumă abandonul școlar cauzat de „Concert din muzică de Bach”. Cine-și asumă generațiile întregi care au zic că nu mai citesc nimic după ce au citit „Moara cu Noroc” sau „Ion”? ———-Trebuie sa fii cretin ca dupa ce ai citit astea citate aici, sa nu mai citesti. Nu sunt capodopere, dar nici anti literatura cum scrie uikipendistu asta geni(t)al

 21. Florin

  Bă, da mult mai scrii.

 22. alex

  Mie mi-a placut “Moara cu noroc”. Numa’ zic.

 23. Clothilde Salam

  Felicitari pentru atentia acordata mizeriei mPesa. Domnul cu turban este foarte implicat in porcaria asta, si ofera ceva giga de trafic pentru cei care isi fac cont, ceea ce nu are nici un sens. Pe de o parte, se presupune ca esti un fel de african fara cont bancar sau card, si ti se ofera solutia lui mpeshte; pe de alta, se asteapta sa fii motivat sa iti faci mpeshte fiindca faci trafic pe net pe mobil. Faza cu giga gratis pentru cei care se inscriu la mpeshte ma face sa sper ca domnul cu turban e legat ombilical de succesul mpeshtelui in Romania. Va incerca sa sustina ca 10 inscrisi e un succes, dar eu tot mai sper ca va fi inlocuit cu cineva vag competent.

 24. Dragomir

  Decat sa o freci pe duda, langa, mai bine te-ai apuca sa-l blochezi la mantinela pe vesnicul candidat la Nobel pentru “literatura”. Orice blatist ca tine e o optiune mai buna decat cacarescu, chit ca nimereste cu fecala canalul solenoidului.

  Si daca tot vrei sa faci un cacat, spune-le tampitilor ca sunt destui artisti flamanzi care s-ar “stabiliza” glicemic, cu o bursa “Brancusi” de doar 100.000 de eur. Macar vreo 50 de ani ar ajunge banii pe care vor canaliile sa-i dijmuiasca.

  Chiar asa cine conduce casa “de arta” care intermediaza aceasta lucrare de mantuire (artistica) a neamului?

  • eftimie

   Ba, mie îmi place Cărtărescu, a scris și cărți pentru critici, gen Solenoid, și de-alea pentru proști ca mine, gen „De ce iubim femeile”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén