Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Atenție, cad muncitori supracalificați pe salarii mici

Într-un video de cules via, Pătraru explică cum în România sunt oameni supracalificați care muncesc pe salarii de mizerie.

Așa pățești când înveți economie și capitalism la fără frecvență. Nu, salariul e mic pentru că munca aia poate s-o facă oricine. Nu i-a chemat la montat rachete, i-a chemat la cules struguri din vie. Un câine dresat poate face asta.

Când mai aud naivi vorbind de forța supracalificată din România, îmi vine să-i îndemn un pic să întrebe investitorii străini de la Brașov cum nu pot ține poarta uzinei cum năvălesc supracalificații. Știu, nu poți face reportaje cu ăia, că e foame în presă iar orice menționare a unei firme se face pe bani. Sau poate îi întrebați pe ăia din firmele de software, știu că și ei nu mai pot de câți oameni calificați sunt pe stradă, mai mulți ca cerșetorii care vor să dai un leu pentru UNICEF.

Cum să muncești pentru 50 de lei când un pachet de țigări e 16? Păi e și-aici un șpil, un pachet de țigări poate să fie și 14,5, la 30 de zile înseamnă aproape 50 de lei, o zi de muncă. Un pachet de țigări „bune” e 16 lei, pentru că te respecți. Pentru că probabil omul era inginer de automatică și de-aia nu poate fuma Winchester necartonat și munci la 50 de lei pe zi.

Discursul ăsta socialist prinde, eu l-am prins în Brașov vreo 10 ani de zile în timp ce uzinele se închideau într-o veselie, iar politicienii cerereau salarii mai mari pentru oameni a căror muncă nu valora atât. A, și aia cu supracalificarea, repet, dați o tură pe la ăia cu uzine străine pe-acolo și întrebați-i câți calificați primesc.

Povestea lui Pătraru are și-un aspect bun, arată o doamnă care spune că a muncit 21 de zile și a câștigat 20 de milioane. Ce nu spune e că mai e un domn în știrea aia, unul care a scos 1800 de lei. Ăla a venit de la 100 de kilometri depărtare pentru job-ul ăsta. Deci, cum e cu drumul, munca grea, și depărtarea?

Uitați-vă la mâinile mele, nimic în mâneca stângă, nimic în mâneca dreaptă, e gol, pac! Luați microbuze școlare, școlile sunt sărace, politicienii fură! Despre ce vorbeam? A, economia de piață e nasoală, măriți salariile dacă vreți să muncească lumea. Suntem prea buni pentru salariul ăsta.

Discursul ăsta cu „să ni se dea” e perfect, și prinde, că nu trebuie să faci nimic. Discursul cu „băi, nu prea știi nici o meserie, va trebui să muncești pe un salariu de mizerie dacă vrei o sută de lei în plus pe lună, din care n-o să înțelegi mai nimic”, e nasol.

Faceți un exercițiu de imaginație: când vedeți săraci care zic că nu-s locuri de muncă, salariile sunt mici, că e mai bine să trăiască din ajutor social, uitați-vă la casa lor: e măturat în curte? Sunt smulse buruienile din fața casei? E gardul drept? Mergeți 10.000 de kilometri prin țară, prin sate, și verificați câte case de săraci au măcar făcute chestiile astea care nu costă bani. Știți de ce n-o fac? Că sunt supracalificați pentru munca asta.

probleme-sunt-vina-altora

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.