Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Ateismul lutheran

Am tot întâlnit oameni cu acest discurs: Dumnezeu nu există „nu în forma propăvăduită de biserică şi religie”. Cam ăsta e trendul general în țara noastră, e ok Dumnezeu, nu-mi plac reprezentanții. Cum dădeau catolicii indulgențe de l-au enervat pe Luther, așa dau acum ortodocșii. Poți să fii orice fel de criminal, să te sinucizi sau chiar să fii Victor Ponta, bani să ai că imediat apare popimea să te pupe în cur în numele lui Dumnezeu. „E ok, am vorbit eu cu el, mai dai și matale ceva pentru sfânta biserică și poți să intri în rai, să violezi ceva și pe-acolo”.

E greu să fii ateu real, că vine momentul ăla când afli că ești singur, nu-l ai nici măcar pe Dumnezeu lângă tine. De-aia Mîndruță e ateu, dar sărbătorește și Crăciunul, că nu se știe. Vorba lui Radu A.P., merge la biserica de atei și se roagă la Dumnezeu să-i dea puterea să nu creadă.

E greu și să crezi în Dumnezeu și să te lauzi cu asta când iei șuturi. Teoctist îl pupa în cur și pe Ceaușescu, delicat, cât să nu fie necazul prea mare. E greu și să fii ateu, dacă se dovedește că există, ce ne facem? Așa că e bine să ai o scuză: „Moșu, eu am crezut tot timpul, alții m-au îndepărtat”.

16 Comments

 1. Cu toata “ateimea” din mine nu renunt la Mos Craciun, ce se intampla daca se dovedeste ca el exista?!

  O zi libera de la munca e o zi libera in plus.

 2. Lutheranismul e ceva gen: produce bani (cinstiti) = un credincios adevarat. Daca nu ma insel io prea tare exista o carte pe tema asta despre Etica protestanta si Spiritul Capitalismului.
  Astia care se bat cu caramida in piept ca sunt atei ar trebui dusi la munca in 25 decembrie sau in unele duminici cand e mult de lucru, cum se facea pe vremuri.

 3. Tipul care a scris articolul din link compară mere cu pere şi se miră că vânzătoarea îi dă rest în vişine când el a plătit în kiwi.

  Aşa, pentru cultura lui generală, îi spun că în Evanghelie este scris inclusiv despre situaţia asemănătoare cu cea descrisă de el, cu cei 6 copii. Nu am timp să caut acum citatul exact, spun din memorie: “credeţi voi că cei optsprezece inşi, peste care s-a prăbuşit turnul din Siloam, erau mai păcătoşi decât ceilalţi? Vă spun că nu. Ci, dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel.” Adică moartea întâmplătoare, accidentală, face parte din realitatea noastră, iar Isus ne face cunoscut lucrul acesta fără ocolişuri. Problema, din punct de vedere creştin, nu este dacă mori, ci cum mori – în stare de har, împăcat cu Dumnezeu, sau în stare de păcat, în răzvrătire faţă de El. Asta e ceea ce contează, în esenţă, pentru că asta hotărăşte destinul vieţii veşnice, a celei care contează cu adevărat.

  • mihai

   Looooool, desigur este foarte logic ce spui. Te rog, te rog, fa-ti timp si cauta citatul cu pricina. Este foarte relevant pentru mine. L-a scris iisus personal, iar cel care-i dicta era dumnezeu, nu? Deci cum zici? “Important este daca mori in stare de har, impacat cu dumnezeu”. Prietene Andryusha, mi-ai facut ziua. In sensul ca m-am cacat pe mine de ras. Pa, pa!

 4. Prietene Mihai, sper că ai avut un pampers pe tine sau un bideu prin apropiere. Din dragoste creştinească îţi vorbesc. Pa, pa!

  • mihai

   Da, da, am avut. Intotdeauna tin asa ceva aproape, cand ma apuc de vorbit despre religie. Pen’ca nu se stie.

 5. Dom’le, dacă te ştii infantil, e normal să-ţi iei măsuri de infantil. Nu e nici o ruşine în asta.

  • mihai

   Corect. Eu sunt infantil, totusi am reusit sa depasesc stadiul in care credeam in prieteni imaginari.

 6. Mă bucur. Înseamnă că te apropii de stadiul în care poţi crede într-un Dumnezeu cât se poate de real. Ca orice om matur şi responsabil, de altfel.

  • mihai

   Cu mare plăcere. Dar înainte de toate, aş cam vrea să am o discuţie cu el, să mă lămuresc cu nişte chestii. Până atunci, o să cam zic “pas”.

 7. Robert

  Mai Mihai,ti-a tot explicat Fratele Andryusha despre ceea ce tu nu vei intelege decat daca bunul Dumnezeu iti va lumina mintea.
  Citeste Biblia si poate iti vei da seama cam unde te afli.
  Doamne ajuta!

 8. Dumnezeu Ateist Incălțătorul să te ierte frate Eftimie, că prea dai cu bicul în el! Păcat, mare păcat… Am să mă rog totuși pentru curățenia pisicului tău.

 9. Lucidu

  Mai bine sa citam din clasici,si anume:
  Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost.” – Voltaire
  “Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva.” – Stendhal
  “Când un om delirează se numeşte nebunie. Când mulţi oameni delirează se numeşte religie.” – Robert Pirsing
  “Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase” – Blaise Pascal -asta aproposito si de ultimile evenimente din Franta

 10. Să cităm din nişte clasici mai vechi decât clasicii: “Nebunul zice în inima lui: “Nu este Dumnezeu!”” – O cântare a lui David, Psalmul 53.

  • blablabla

   Macar aia enumerati de @Lucidu au fost reali, “pipaibili” fata de nenea David care putea la fel de bine sa fie Ion, Vasile etc.

 11. andrei

  paaai uite aci un citat din cineva recent:

  petre tutea:
  “Am avut revelația că înafară de Dumnezeu nu există adevăr. Mai multe adevăruri, zic eu, raportate la Dumnezeu este egal cu nici un adevăr. Iar dacă adevărul este unul singur, fiind transcendent în esență, sediul lui nu e în știință, nici în filozofie, nici în artă. Și când un filozof, un om de știință sau artist sînt religioși, atunci ei nu se mai disting de o babă murdară pe picioare care se roagă Maicii Domnului. O babă murdară pe picioare, care stă în fața icoanei Maicii Domnului în biserică, față de un laureat al premiului Nobel ateu – baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare așa, dihor. Eu când discut cu un ateu e ca și cum aș discuta cu ușa. Între un credincios și un necredincios nu există nicio legătură. Ăla e mort, sufletește mort, iar celălalt e viu și între un viu și un mort nu există nici o legătură. . . * Ateii și materialiștii ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă. Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba. . .”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén