Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum să asiguri egalitate de șanse pentru femei

Hei, poate ești femeie și ai cunoscut proaste la viața ta care ți-au turnat dulcea miere în urechi cum că situația ta e nasoală pentru că ești femeie și țara asta e misogină. Gen, această tipă, pe care o bănuiesc a fi un fel de Rachel Dolezal de România.

În fine, am încercat să-i zic că e o prostie ce spune acolo în țara în care am avut mai mulți miniștri de justiție femei decât probleme rezolvate de feminism, sau în aceeași țară în care cea mai respectat membru al sistemului ăsta e o femeie, dar n-am reușit.

Dup-aia am aflat și sursa suferinței sale: femeia a absolvit un master de „Politici, gen și minorități”. Am căutat să aflu ce-i năzdrăvănia asta și am aflat, iată care sunt disciplinele studiate:

Teorii politice feministe; Biserica si stat. Aspecte etice si normative; Drepturile omului; Paradigme ale minorităților; Minorități etnice în România; Educație pentru egalitate de şanse; Gen și reprezentare politică; Instituții și politici anti-discriminare; Cultură, gen și diversitate; Politici ale dezvoltării.

Nașpa rău de tot. După ce te specializezi în așa ceva, da, e clar, șansele tale de a-ți găsi un loc de muncă, de a fi respectată de colegi, scad vertiginos.

Pe de altă parte, dacă vrei șanse în viață, dacă vrei să nu se uite lumea la tine ca la o proastă, există și masterul „Baze de date și tehnologii web”, la Universitatea București. Garantez cu ce vreți voi că ăștia din firmele de IT sunt orbi la diferențe de sex și de culoare, dacă știi ce caută ei (programa pe 2017 prevedea, de exemplu, cursuri de data mining sau machine learning) poți să fii chiar și feministă și tot vei fi respectată.

Altfel, din observațiile mele empirice printre femeile pe care le cunosc, ălea care au meserii reale cum ar fi medic, arhitect, cotabil, avocat, judecător, programator, ceramist, etnolog, dealer de muștar (serios, știu o tipă care face un muștar dement), problemele astea cu egalitea de șanse nu prea există, nu sunt victime și sunt persoane integrate în comunitate.

În schimb, feminismul se manifestă îndeosebi la activiste, profesoare universitare (sunt aproape convins că doctoratul e periculos, tâmpește), luptătoare pentru drepturile omului, casnice și alte forme de șomaj.

Așa că, aparent, singura cale pentru a stopa problema misoginismului este să ai o meserie reală. În mod uluitor, această metodă revoluționară funcționează și la bărbați, cu cât au un loc de muncă mai serios, cu atât sunt mai fericiți. De-aia șoferii de dubă, ziariștii și „consultanții” sunt mai nervoși și nefericiți decât IT-iștii, inginerii constructori și instalatorii.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.