Artiști ai poporului

În vechile piese de teatru radiofonic, la final, o voce sparto-serioasă spunea „Distribuția a fost următoarea”. Și înșira o serie de nume iar pentru unii pe care nu-i cunoșteam adăuga particula „artist al poporului”.

„În România, în baza hotărârii Consiliului de Miniștri cu Nr. 902 din 8 August 1950, titlul a fost instituit prin Decretul nr. 203 din 28 septembrie 1950 pentru înființarea titlurilor ce se pot acorda oamenilor de știință, tehnicienilor și artiștilor, publicat în Buletinul Oficial nr. 83 din 28 septembrie 1950”, ne spune Wikipedia, o instituție americană întrucât românii erau prea ocupați să-și dea premii între ei ca să-și facă și ei o enciclopedie a lor.

Ceea ce mi se pare fascinant este cum valoarea ta artistică e stabilită de o comisie. Niște transpirați ștrangulați cu cravata se adună într-o încăpere și stabilesc: „băi, asta-i artă, așa trebuie să facem de-acum încolo”. Semi-intelectualii din zilele noastre, cei ce aplaudă ca la aterizare orice zorzonea luată de „artă” prin străinătate, apreciază în continuare arta prin comisie și nu li se pare nimic greșit în asta. În sine genul ăsta de artă e o formă de artă, dar doar dacă o privești așa, ca un fel de ramură a postmodernismului, nu ca pe ceva serios.

Altfel, oamenii continuă să creadă că arta finanțată de stat și decisă de stat e artă reală. Înebuniți de concept, unul nobil, arta băieți!, artă și mici la masa trei, infectați de cele mai proaste idei europene, că și pe-acolo se finanțează/sifonează bani, nu, zic băi, fără asta n-am fi avut artă și cultură. Problema e aplicabilitatea conceptului, și o să încerc să explic foarte simplu, să înțeleagă chiar și un cititor de România Literară sau Observator Cultural. Ca și concept mașina e o chestie faină. Are patru roți, geamuri și acoperiș, să vezi afară și să nu te ude ploaia. Are și motor, să te ducă dintr-o parte în arta, pedale și volan să o controlezi și multe altele. Și-acum, mașini produse sub îngrijirea aceluiași stat care-ți dădea medalia de artist, Dacia 1300 și Oltcit. Tehnic, corespund conceptului, practic, ălea erau niște căcaturi. Valabil și pentru radio-urile Gloria, mingea nerotundă, mașina Albalux 9 și, în general, orice produs făcut în vremurile alea. Cine zice că se făcea ceva bine minte sau nu știe că în vestul unde statul nu decidea câtă vopsea se pune pe mâner la tigaie era un produs similar de trei ori mai bun și de două ori mai ieftin.

Și, cu toate că în absolut orice domeniu implicarea statului a însemnat eșec, sau, în cel mai bun caz, o victorie economică a la Pyrrus, cumva la artă și cultură avem impresia că nu, de fapt aici a fost bine. Deja am trăit mai mulți ani sub democrație decât sub Ceaușescu și, totuși, încă mai avem de-ăștia care cred că bă, toate ca toate, da cultura trebuie sprijinită de stat că altfel ne mănâncă ceilalți, ăștia, americanii și sioniștii.

Drept urmare avem și acum artiști ai poporului, plătiți de stat să facă artă de stat, propaganda statului, așa cum o înțelege el, și privim în jur uimiți că nu ne observă nimeni. 90% din artiștii din România sunt plătiți de stat. Îți place ce cântă Andra? Muzica ei e rezultatul unei comisii, este făcută în așa fel încât să impresioneze consiliile locale și primarii care vor da bani să le cânte gratis la zilele ruinei lor de oraș. La fel și muzica lui Tudor Chirilă, oricât se dă el cocoș acum. E un gurist de primărie, prea puțin altceva. Filmele românești sunt o lăutăreală decisă de niște nefericiți care au pus mâna pe un gogoloi de bani căpușat de stat de la ăia care chiar fac cinema și împărțit unor impostori care filmează aceeași ciorbă de 20 de ani de zile.

Dar tu, artistule, fraiere, ăla care cânți prin cluburi obscure, care te chinui să faci un teatru undeva prin clădirile de mucava ale Bucureștiului, să faci un film independent și să-l bagi în cinema scuzându-te pentru predecesorii tăi încărcați cu premii care au lăsat o impresie proastă despre filme în umanitate, băi, hai să-ți mai spun o chestie.

Știi că acum, din banii CNC, poți să faci și videoclipuri jenante? Cât de prost să fii să iei bani de la o primărie cu drumuri sparte, buzi în curte și foamete și să nu mai ciupești ceva și pentru videoclip? Vezi bă, Voltaj, Chirilă, CRBL, vedeți bă că se poate mai mult? Poți să fii un produs artistic complet creat de statul român, și știm că ăla se pricepe la chestii, bă. E un număr de ventrilocie în care „artistul poporului” este păpușa iar păpușarul este un fel de Șerban Nicolae. ARTĂ!

Video: (aveam cam 1000 de view-uri la ora postării)

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

9 thoughts on “Artiști ai poporului

 1. omulbun

  Pai, pe vremea comunistilor avea sens si a dat si rezultate chestia cu Artist al poporului. Aia era de fapt un titlu echivalent cu niste bonuri de masa, cred ca luai si ceva bani lunar pe ea si aveai ceva prioritati la spectacole, te puneau mai degraba si mai sus pe afis. Scopul era sa se faca arta despre omul nou si sa nu se faca arta de alt fel, era o unealta în trusa partidului. Asta, titlul de membru al uniunii scriitorilor (care si aia venea cu ceva dulce), slujbulitele date prin edituri, case de creatie, etc. tuturor scriitorasilor cu semi-opera, astea erau morcovul corespondent bîtei care era cenzura. Si era bataie pe ele, stii bine! Si a functionat, uita-te la ce de-a carti despre oamenii muncii se scriau pe vremea aia.

  Azi, în economia de piata, motivul sa se faca arta în slujba politicii de stat nu mai exista. Fomistii trebuie asadar sa se orienteze diferit: e aceeasi batalie, dar cu alte etichete, si fomistii trebuie sa se autocenzureze singuri, adica sa bage planurile cu ciorba de la sine, nu sa le bage conform indicatiilor de la partid.

  Reply
 2. Sebastian

  Tot ne legăm de ciorba aia, dar nu avem cinematografe sau industrie. Știm să ne plângem de ciorbe și faianță…
  Cine-i oprește pe scenariști să bage SF-uri la CNC? 🙂

  Reply
  1. eftimie Post author

   Nu vă supărați, de ce ar băga scenariștii SF-uri sau orice altceva la CNC?

   Reply
 3. Perkele

  dar aia de la CNC cum de au ajuns sa fie asa hipsteri ca i-au dat bani lui Rulea sa faca clipuri la trupele lui (Pixels si Toulouse Lautrec), cat si inca vreo 2-3 trupe underground de la noi (Grimus, Luna Amara), genul de trupa care de obicei canta in cluburi pentru hipsteri ca mine sau in gestivaluri si nu-s suficient de populare sa le cheme si primarul la zilele orasului.

  Reply
 4. krossfire

  De acord, ce a fost si ce e asta? Pe la minutul 2 si ceva incepe probabil cea mai odioasa bucata de rap din muzica romaneasca recenta.

  P.S: Apropo de produsele romanesti din ”epoca de aur”, imi amintesc de un documentar in care un tip vorbea despre industria ceasurilor din Romania si despre un model de ceas care era excelent… in comparatie cu celalalt model de ceas al aceleiasi firme locale.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *