Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Don’t cry for me, Arsenie Boca

Ramona Ursu și-a dat demisia de la Adevărul povestind într-o postare lungă pe Facebook cum redactorul șef, Dan Marinescu, i-a spus că s-au cam schimbat lucrurile și a cam revenit „Epoca Năstase”. Nașpa.

Nu prea știam ce face Ramona Ursu pe-acolo, știu doar că făcea niște editoriale extrem de acide la adresa „puterii”, cu oarecare succes. Ea spune că se ocupa de secția „Corespondenți” și că redactorul șef i-a spus în mod repetat că „facem o munca extraordinara, ca aceasta retea este plusul pe care il are ziarul fata de toate celelalte publicatii”.

Am citit acea lungă postare sperând să văd dacă își pune cumva cenușă în cap pe niște aspecte de detaliu referitoare exact la calitatea asta, aia de șef la „corespondenți”. Sau măcar îi aruncă niște cenușă în ochi lui Dan Marinescu. Dar nu, discuția se purta în sfere înalte, ignorând cât a contribuit ea și cu omul ăla rațional și deștept la rezultatul alegerilor de acum.

Asta pentru că mai bine de un an de zile ziarul Adevărul a propagat „fake news” și reportaje despre Arsenie Boca, un călugăr cu simpatii legionare, scriind fără pic de rușine despre minunile sale. Și da, articolele alea erau scrise de corespondenți. Am atras atenția discret că au băgat o minciună ordinară despre încarcerarea lui de la Brașov, chestie pe care corespondentul de la Brașov, Simona Suciu, ar fi trebuit s-o știe, că sediul „Adevărul” a fost la doi pași de fosta pușcărie unde a fost Boca. Nu că ar fi contat. N-a contat, senzaționalul, minciuna și propaganda falsă a fost mult mai importante decât demersul jurnalistic.

Nu că asta ar fi fost singurul fals propagat de Adevărul. Dar a fost foarte insistent, cinic, făcut pentru click-uri. Ramona Ursu a coordonat o rețea de oameni care scriau articole de tip „cocoon.ro”, „expunere” sau „efemeride” fără să aibă vreodată sentimentul că-și bagă picioarele în ea meserie sau că, peste un timp, îndobitocirea severă a milioanelor de oameni care dau click va avea un efect.

E ușor să aruncăm anatema pe câteva site-uri amărâte care trăiesc din 500-600 de dolari pe lună că propagă „fake news” dar a fost greu să observăm elefantul din încăpere, mamutul Adevărul, cu milioane de unici pe lună, creați și pe spatele propagandei Arsenie Boca. Și nu era doar despre minunile lui. Erau și texte cu retorica sa profund anti-umană, profund retrogradă, care au influența zeci, poate sute, de de mii de oameni. Au călărit dragonul de mir cu sete, sub îndrumarea Ramonei Ursu. Că tot Adevărul a fost și ziarul care a băgat la greu dacomanie, tot prin secția de corespondenți. Ca și șefă la corespondenți a fost ok cu exprimări de genul „Ardeiul iute este leguma pe care orice medic ar trebui să o aibă în cabinet”, scris de omul de la Buzău, pentru că nimic nu salvează mai mult țara asta de mizerie decât îndobitocirea prin media.

Dacă aveți impresia că „expunere.com” era nociv nu aveți idee de imperiul de știri false, minciuni, fantezii și manipulări făcute de „corespondenții” Adevărul unde se laudă Ramona Ursu că era șef.

In ultimii patru ani, la ziar, am mai avut momente in care am sesizat ca lucrurile nu decurg in regula, insa mereu m-am consolat cu gandul ca fie personal, fie prin felul de a fi al redactiei, se reusea pastrarea ziarului pe traictoria cea buna.

Da, am făcut trafic fiind cea mai influentă forță în prostirea României. Nasol că a venit „epoca Năstase” și nu mai putem scrie editoriale acide dar banale despre cum e rău să fie rău.

Ramona Ursu nu e un martir al libertăți de exprimare, e un simptom. Este simptomul iresponsabilității megalomanilor din media care cred că n-au nicio vină că s-a ajuns aici. Știți cum e, românii sunt proști, noi le-am servit ce doreau. Peste câțiva ani, de fapt peste câteva zile, vom uita complet. Până una alta și CTP e un campion al democrației, deși felicita minerii în „epoca Iliescu” și pe vremea „epocii Năstase” o ducea bine la același ziar „Adevărul” care era plin de publicitate doar de la companii de stat, controlate de camarila lui Năstase.

PS. Pe vremea aia făcusem o bandă desenată din capturi de pe site-ul adevărul cu Arsenie Boca. Sunt trei episoade, 1, 2, 3.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.