Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Aproape totul despre ler

Amicul Călin Hera mă provoacă, încă o dată, să mă arunc în acea lume de poeţi şi mânuitori ai cuvintelor în care se retrage el ca în lumea magică din dulap(*) cerând opinia mea cu privire la ler&stuff. Până una alta, cred că explicaţiile sale sunt foarte la obiect şi clarifică, cât de cât, cam ce este lerul, în viziunea lingviştilor şi a ortodocşilor.

Mai încolo prezintă şi nişte exprimări ale lerului în natură, urmate de miştouri slabe din partea comentatorilor, de citate din Teo de la Deko şi alţi oameni care au făcut aceste glume pe baza lerului în urmă cu 10 ani. [aici]

Dar ce trebuie ştiut despre ler? Ce trebuie să ştie românii, chiar şi cei ce nu sunt analfabeţi total?

1. Lerul-muzical. Fie cuptor, fie expresie arhaică de pe vremea romanilor, e doar o expresie. Nu ai voie, e ilegal pe planetă, ca în ţara lu’ Ziga zaga sau Dragosteea din tei să ai opinii despre ce se cântă în ţara asta. Orice sărac cultural muzical are opinii despre leru-i ler, de-aia e plin în ţara noastră de televiziuni de muzică ce ne dau Deep Purple, Pink Floyd şi Strauss. Pentru că noi suntem poporul ăla ce se pricepe la muzică.

2. Lerul-cuvânt. De s-ar reîntrupa Nichita  ar merge cu mine la băut. Asta-i sigur. Apoi cred că i-ar lua la bătaie pe toţi semidocţii ce împart lerul în patru în încercarea de a afla ce-i aia. Şi da, le-ar sparge capul cu un bust mic al lui Eminescu, făcut din bronz amestecat cu ciment. N-o să citez din Nichita, vă spun că o să fie ca-n filmele lui Tarantino: ultima imagine pe care o veţi vedea va fi un cadru din portbagajul maşinii, deasupra voastră urmând a rânji Nichita, Steve Buschemi şi Lucian Blaga: “De ce, în pula mea, ai tu chef la ora asta să striveşti corola de minuni a lumii bulangiule? Mă-ta-i curvă!”. Metaforic vorbind.

3. Lăsaţi cuvântul, ascultaţi muzica, lăsaţi muzica, ascultaţi cuvântul şi felul cum se cerne şi se distribuie între noi.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.