Cartierul General

În anii ’80 România nu era în stare să facă o minge rotundă

Fetișismul ăsta cu „ce bine era prin anii 80 când nu aveam tehnologia care să ne înstrăineze” combinat cu „era mai bine pe vremea comunismului” are o explicație biologică. Oamenii care au trăit în perioada aia fie se apropie de problemele cu prostata, fie sunt la menopauză. Un fenoment interesant, menopauza vine tot mai repede la românce în ziua de azi, pe la vreo 30 de ani le-apucă nostalgia după vremuri de demult. Singura problemă e că nu știu să croșeteze ca babele unguroaice cu care socializa bunică-mea prin anii ’80. Bărbații încep transformarea în Jabba tot de la vârsta asta.

Dar partea cu tehnologia e chiar mișto. Într-adevăr, prin anii ăia nu aveam tehnologie deloc, eu știu din proprie experiență. Practic, pe vremea aia mult-lăudata industrie românească, populată de oameni pregătiți profesional, forță de muncă calificată și alte bullshit-uri similare, știți voi, pensionarii care orăcăie azi că „am muncit o viață întreagă, am construit țara asta”, deci ăia, nu erau în stare să facă o minge rotundă.

Celebra minge de 35 de lei, pe care trebuia s-o învârți de câteva ori să fii sigur că nu-i ovală. foto: gaben.ro

Celebra minge de 35 de lei, pe care trebuia s-o învârți de câteva ori să fii sigur că nu-i ovală. foto: gaben.ro

Te duceai la librărie să iei o minge (așa era atunci) și o testai mai întâi. O aruncai în aer să se învârtă să vezi dacă nu e ovală. 9 din 10 mingi erau ovale. Erau niște geoizi, așa cum învățam la școală despre pământ, că nu e o sferă perfectă. Așa erau și mingile alea.

Serios. O minge. Nu puteau face mingi rotunde. Bine, și restul tehnologiei era de rahat, că-și băgau picioarele în ea de treabă oamenii muncii, cu dispreț față de ăla pentru care muncea. Nu le convenea munca în uzină, situația era grea și asta era forma lor de grevă japoneză, își băgau picioarele în ea de treabă. De-aia unul din două televizoare se strica în trei zile de la cumpărare, două din trei radio-uri la fel, Daciile erau bune în măsura în care aveai cunoștințe medii de mecanică și electronică să le faci tunning după ce ieșeau din fabrică și tot așa. Nu există apartamente făcute în perioada aia cu pereți drepți iar ideea de „garanție” era ceva ce ținea de domeniul fantasticului.

Bine, dar mingile erau pentru copii. De ce dracu să pedepsești copiii pentru problemele tale? Pentru că ăsta e poporul, își urăște copiii. Mai țineți minte povestea cu copiii ăia morți în Argeș de prin februarie? În orice țară normală se lăsa cu arestări, anchete, dosare grele și alte figuri. La noi a fost un buzz de câteva zile și gata.

Pentru că turbatul popor care semnează și iubește familia tradițională mai mult ca mnioașca, are nevoie de copii în trei cazuri: când trebuie să-l pună la muncă, când trebuie să-l trimită după băutură și țigări și când trebuie să cerșească cu el milă, bani sau voturi. Nu e pentru el „e pentru copiii ăștia”. Fă-le o minge rotundă, dobitocule.