Amintiri din comunism: Pistruiatul n-avea pistrui

Pistruiatul e un serial de prin anii ’70 din comunism despre cum un copil ajută un ilegalist comunist să împrăștie manifeste și la final moare Sergiu Nicolaescu. Inițial am citit cartea (yep, a fost și o carte) apoi am văzut și dezamăgitoarea ecranizare. Cartea avea vreo 200 de pagini, ăștia au scos 10 episoade din asta, așa cum se făceau serialele TVR pe vremea aia, cu multă imagine degeaba („Toate pânzele sus” poate fi scurtat la 2 ore dacă scoți genericul și lungile cadre cu apă).

Partea dezamăgitoare era însă alta: pistruiatul n-avea pistrui. Ca om pistruiat mi s-a părut asta o mizerie. A fost un white-washing comunist penibil. Nu e ca și cum l-ar fi ales pe actor pentru cât de bun era el, omul joacă atroce cam ca majoritatea actorilor tineri români. Cine nu mă crede să se uite la Oana Sârbu în Liceenii, femeia are range-ul actoricesc al unui săpun. Deci, de ce naiba, dacă tot joacă ăla ca o cizmă, să pară Sergiu Nicolaescu mare actor, deci de ce naiba n-au găsit un pistruiat real? Cât de greu să fie, doar la mine în clasă mai erau vreo trei inși cu pistrui? Cât de greu era să-i dea cu niște stropi de bulion pe față dacă tot insistau cu băiatul ăla?

Actorul ăla spune că și acum e ținut minte pentru „Pistruiatul” ceea ce e, cel mai probabil, o minciună. Știe nevastă-sa și rudele, altfel el nefiind pistruiat n-ai cum să te gândești la așa ceva.

A, și Pistruiatul avea un câine care se numea Calu, ca să fie treaba oablă până la capăt.

Pentru cine nu mai ține minte, comunismul a fost cea mai perfecționată formă de agregare a prostiei și delăsării românești. De exemplu, poporul comunist român n-a fost în stare să facă o minge rotundă în toată istoria lui.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

8 thoughts on “Amintiri din comunism: Pistruiatul n-avea pistrui

 1. andrei

  corect. vin si eu cu o propunere aici, pentru ca nu am gasit un link pentru contact: carti in format electronic. ms

  Reply
  1. eftimie Post author

   Legea românească nu permite publicare de cărți în format electronic.

   Reply
   1. andrei

    Cum nu. Pai și cu e-book-urile de pe elefant.ro & co? Oricum, păcat. Eram chiar interesat sa îți citesc cărțile.

 2. enzo

  De comunisti si-au batut joc destul de multi, pentru ca aia erau asa de prosti ca nu isi dadeau seama de unele lucruri banale… gen, cum ar fi un pistruiat fara pistrui.

  Reply
 3. dufu

  Posibil sa ma insel, dar din cate imi aduc aminte cartea a fost impartita in 2 seriale: Pistruiatul si Roscovanul (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ro%C8%99covanul_(film) ). Desi e posibil ca editia pe care am citit-o eu sa fi “grupat” actiunea celor doua filme intr-una singura (scenariul fiind scris chaiar de regizor) ea aparind la mult timp dupa ce filmele au fost difuzate.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Cartea pe care am citit-o eu avea doar povestea din „Pistruiatul”. Roșcovanul ăsta pare să fie un sequel.

   Reply
 4. omulbun

  Doresc doar sa reamintesc ca la vremea aia cel putin Oana Sîrbu avea alte talente si Dumnezeu sa-i dea sanatate ca ni le-a aratat si noua în faimoasa scena a Sarutului.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *