Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Amintiri din comunism: Pistruiatul n-avea pistrui

Pistruiatul e un serial de prin anii ’70 din comunism despre cum un copil ajută un ilegalist comunist să împrăștie manifeste și la final moare Sergiu Nicolaescu. Inițial am citit cartea (yep, a fost și o carte) apoi am văzut și dezamăgitoarea ecranizare. Cartea avea vreo 200 de pagini, ăștia au scos 10 episoade din asta, așa cum se făceau serialele TVR pe vremea aia, cu multă imagine degeaba („Toate pânzele sus” poate fi scurtat la 2 ore dacă scoți genericul și lungile cadre cu apă).

Partea dezamăgitoare era însă alta: pistruiatul n-avea pistrui. Ca om pistruiat mi s-a părut asta o mizerie. A fost un white-washing comunist penibil. Nu e ca și cum l-ar fi ales pe actor pentru cât de bun era el, omul joacă atroce cam ca majoritatea actorilor tineri români. Cine nu mă crede să se uite la Oana Sârbu în Liceenii, femeia are range-ul actoricesc al unui săpun. Deci, de ce naiba, dacă tot joacă ăla ca o cizmă, să pară Sergiu Nicolaescu mare actor, deci de ce naiba n-au găsit un pistruiat real? Cât de greu să fie, doar la mine în clasă mai erau vreo trei inși cu pistrui? Cât de greu era să-i dea cu niște stropi de bulion pe față dacă tot insistau cu băiatul ăla?

Actorul ăla spune că și acum e ținut minte pentru „Pistruiatul” ceea ce e, cel mai probabil, o minciună. Știe nevastă-sa și rudele, altfel el nefiind pistruiat n-ai cum să te gândești la așa ceva.

A, și Pistruiatul avea un câine care se numea Calu, ca să fie treaba oablă până la capăt.

Pentru cine nu mai ține minte, comunismul a fost cea mai perfecționată formă de agregare a prostiei și delăsării românești. De exemplu, poporul comunist român n-a fost în stare să facă o minge rotundă în toată istoria lui.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.