Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Am putea s-o lăsăm mai moale cu „hai tinerii la vot”?

E un fetiș bizar printre noi, românii pasionați de democrație, cu adusul tinerilor la vot. Că tinerii nu votează și că ar trebui să voteze, că ei vor schimba țara și, mai ales, că nu prea au obiceiul să voteze partidele vechi de tip FSN (PSD+PNL+UDMR). Ultima discuție de genul ăsta la care am participat a fost după ultima tură de alegeri, eram la o ediție specială de la TVR, pe un podium au fost puși câțiva moși prăfuiți, în tribune tineri de-ăia cărora le-au dat 50 de lei să fie în emisiune și eu, că nu mă știe nimeni din publicul TVR, că eu am alt tip de public, gen salariați, oameni cu peste 12 clase, de-ăștia.

Mă uitam din gradena aia la Petre Barbu, care arăta ca de obicei de parcă ar fi fost pregătit să fie înmormântat, și-mi părea că e o medie bună pentru analiștii politico-sociali ce-și dădeau cu părerea despre tineri. I-am și întrebat, când mi-au dat microfonul, „domnilor, mă scuzați, cum naiba de vorbiți pe subiectul ăsta că sunteți toți peste 40 de ani și n-ați prea vorbit cu tinerii, habar n-aveți cum păreți în ochii lor, și vă dați cu părerea? Aveți cumva vreo jenă?”. Evident că moșii n-au răspuns și-au revenit la trăncăneala lor, că chiar n-aveau nicio jenă. Ca să ai așa ceva trebuie să fii un pic treaz.

Bine, ăia moși de TVR, dar restul ce scuză au? Ce naiba, toarnă Apa Nova Alzheimer în apa de chiuvetă, nu mai ține minte nimeni cum e să ai 18 ani? De ce naiba i-ai cere unuia de 18 ani să voteze, te-ai tâmpit la cap? Ăia nu au habar pe ce lume trăiesc, am băut gaz, ce, e vreun liceu în România care să te învețe cu ce se mănâncă politica, cine cu care, cine minte, cine e bun, cine e rău?

Dar hai să fim din nou de 18 ani și să calculăm cam care sunt prioritățile noastre în viață la vârsta asta. Primo, bomboneală, că fierb hormonii în noi. Sunt fată vreau să ard un frumușel de-ăla cu freză vâlvoi, sunt băiat, vreau s-o chinui pe una de-aia cu țâțele tari și prospete ca niște mere gata culese. Secundo, Bacu’ și faculta’, nu de altceva dar în ultimii 4 ani adulții numai de asta mi-au vorbit, învață bă, să iei Bacalaureatu’, să dai la facultate, să faci și tu ceva în viață. Terțio, un job să moară mama, am 18 ani, vreau bani, ce să fac să cer bani de la părinți pentru o bere și prezervative? Ce dracu, vreți s-ajung ca Mircea Badea sau Remus Cernea? E penibil, toată țara știe că e penibil, nu vreau să fiu penibil, ce nu vă e clar? Lăsați-mă dracului cu politica, am alte priorități.

Mai departe, presupunând că, totuși, ar rezolva toate astea și s-a gândi la votat, suntem sigur că vren să ne bazăm pe judecata unuia care abia a devenit major? Hai să încep eu, poate dau curaj și altora să-și aducă aminte chestii: băi, eu la 18 ani eram uluitor de prost. Știu că sunt oameni care cred că acum sunt prost, nu-i contrazic, dar prostul pe care-l vedeți acum e un prost rafinat, care a renunțat la multe obiceiuri proaste, a învățat multe. Față de cât de prost eram la 18 ani sunt un geniu. Ați auzit de Vadim? Ăla care e o memă acum? Ăla era să fie președintele României în 2000, știi de ce? Că nouă, celor care eram tineri atunci ni se părea amuzant și părea genul de om care măcar ar face circ. Omul promitea execuții pe stadioane și a fost votat de foarte mulți tineri. Oricât de funny e acum, la rece analizând, Corneliu Vadim Tudor a fost un lingău al dictatorului criminal Nicolae Ceaușescu (care era un fel de Ion Iliescu dar mai nasol), un susținător al comunismului, prieten cu securiștii și torționarii ăia, un gunoi uman de calitate rară.

Bine, hai să presupunem că ești tânăr și nu ești foarte prost, de unde naiba te informezi despre ce se întâmplă prin țară și care-i ăla bun și ăla rău? De la Digi? De pe Facebook de la Florin Cîțu? De la Rareș Bogdan? De la Oana Bogdan? Gâdea? Să-ți dai seama că toți ăștia mint sau spun tâmpenii cât casa durează ceva.

Eu, personal, n-aș insista să iasă tinerii la vot. Stați bă liniștiți, urmăriți un pic situația și așteptați un ciclu electoral, două, să vedeți cam care-i treaba. Poate nu vreți să faceți prostiile noastre, știți de ce sunt ăștia acum la putere? Că i-am votat noi când eram tineri, cine crezi că a votat partidul ăla de slugi trădătoare cunoscut ca PNL de e important în România? Pensionarii?

Ăia care zic să voteze tinerii au o problemă de percepție. Ori nu-și aduc aminte/nu-și dau seama că erau proști când erau tineri, caz în care nu prea putem pune bază pe raționamentul lor, ori efectiv erau super-deștepți încă de când erau tineri, caz în care stai și te întrebi cum am ajuns în situația asta, de e plin de deștepți pe stradă și lucrurile nu sunt cam cum am vrea să fie. Iar dacă se invocă faptul că sunt foarte mulți proști în România, și de-aia nu ne iese figura la vot, atunci nu văd de ce ar trebui să vină masiv tinerii la vot, că și proștii fac copii, ba chiar mai mulți decât deștepții.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.