Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Dan Alexe intră/iese intră/iese în literatura română

La începutul acestui deceniu a existat o reorganizare a politicii externe a SUA pe fondul creșterii amenințării rusești. Propaganda anti-americană și anti-occidentală din estul Europei a fost întețită cu bani veniți pe filieră rusească și chineză, așa că s-a considerat necesară o reevaluare a situației și o schimbare a strategiei de contra-informații și propagandă. Pentru România asta a însemnat retragerea spionului american oficial Emil Hurezeanu într-un post la Berlin, unde a adormit imediat ce a fost numit ambasador, și activarea unui nou spion oficial, mai plin de viață, în persoana promițătorului tânăr literat Dan Alexe.

În cadrul instructajului făcut Dan Alexe a primit o foaie A4 cu toate cuvintele albaneze care contează, câteva zeci de maieuri și misiunea de a se infiltra în intelectualitatea românească în scopul combaterii propagandei rusești. Misiunea a fost chiar ușoară, adversarii săi fiind spionii ruși Costi Rogozanu, născut cu un defect care nu-i permite să scrie nimic interesant și Vasile Ernu, căruia, în urma unui accident de autobuz petrecut când acesta avea 8 ani, pentru ca medicii să poată să-i salveze viața, i s-a extirpat simțul umorului. Cât despre partea cu intelectualitatea, nici aia n-a fost grea, Alexe a decis să se ia de ăia ce cred în fantasmagoriile cu dacii și Zamolxe, ceea ce este echivalentul în a da examenul de centură neagră la karate împotriva unui copil cu sindrom Down.

Deja am intrat în paragraful trei al acestei istorioare și oricine l-a citit pe Dan Alexe știe că, la paragraful trei, are nu are treabă, Dan Alexe fute o femeie, precis ca un Farfuridi al sexului. Deci Dan Alexe a ridicat o muiere pe pereți deja. Dacă vrem să ne închipuim un scenariu simplu, e ca la Pleșu, a intrat într-o librărie și, pentru că nu era îmbrăcat în maieu, vânzătoarea nu l-a recunoscut să-i dea reducere, așa că el a futut-o și pe ea în spatele tejghelei, și pe șefa librăriei. De-aia când a sunat Liiceanu să întrebe cum mai stau cu vânzările, ăstea nu i-au răspuns și a făcut omul o nouă criză de nervi. Și tot precis și metodic ca un Trahanache, omul care spune de orice scriitură care nu-i a sa că n-are zvâc, cheag, miez, sugus, măduvă, acționează previzibil, având un al patrulea paragraf descriptiv, cum e cel care urmează.

Aeroportul din Chișinău arată dezolant dar totuși simpatic, cam ca o autogară de la periferia capitalei, doar cu două avioane în loc de autobuze. Din loc în loc, abia ținându-se pe picioare, ca niște pitici de grădină, sunt femeile futute de Dan Alexe în timpul zborului, în timpul debarcării, cât i s-a verificat pașaportul, cât a așteptat să ia bagajul, cât a cumpărat la Duty Free o sticlă de Kvint. În fața aeroportului, un colos din Rhodos cu maieu, stă crăcănat Dan Alexe și se uită după un taxi.

Aici o dăm în referințe culturale și cum autorul este țăran și nu l-a citit pe Holenbec, o să-și aducă aminte doar că Belbo sau Diotalevi aveau teoria asta că în romanele polițiste scriitorii care aveau succes la gagici nu prea se omorau cu descrisul muierilor în timp ce ceilați, nefutuții, pierdeau pagini întregi cu descrieri de-astea. De-aia e mișto semiotica, că te ajută să înțelegi ce se ascunde în spatele vorbirii. Un lingvist bun care tot emite teorii despre ce vorbeau moldovenii, ar trebui să mai studieze și asta.

Între timp Dan Alexe s-a cazat la hotel, a pus pe el maieul de seară și tocmai vrăjește o chelneriță în barul hotelului. Îi spune despre riscurile meseriei, când fuți atât de mult ca el, mai pățești: a luat o dată semiotică de la o traducătoare la Bruxelles, chiar cu puțin timp înainte să fie racolat de CIA pentru misiunile ăstea. A trebuit să facă 6 săptămâni tratamente cu injecții să-i trecă, și nici n-a avut voie să bea. După ce o fute pe chelneriță și sună la contactul lui din Moldova, pentru setul nou de instrucțiuni.

Întâlnirea are loc în parcul de vis-a-vis de ambasadă, ofițerul de legătură l-a recunoscut ușor pe Dan Alexe care era în maieul de ceremonii și futea o studentă nigeriană lângă coșul de gunoi. Analizele politice și alte articole de gen i se dau gata scrise lui Dan Alexe (diferența de stil e vizibilă) pentru că o dată l-au lăsat de capul lui și a scris într-o analiză despre Rusia lui Putin cum a futut el o profesoară de fizică la Sankt Petersburg la o conferință a lingviștilor și dup-aia au susținut o corespondență îndelungată chiar și după ce ea s-a măritat.

Am uitat să spun că ofițerul de legătură e femeie, așa că Dan Alexe, după ce s-a lins scurt pe buze și a luat plicul cu texte, a futut-o acolo, pe loc, în timp ce soarele apunea maiestuos pe după Prut. I-a lăsat maieul, cum fac fotbaliștii ăia buni cu tricoul în care marchează golul calificării.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.