Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Aldous Huxley era un drogat

Întrucât sunt un provincial incult, abia acum am citit „The Doors of Perception”, o broșurică despre psihidelice scrisă de Aldous Huxley. În ea autorul relatează cum a luat într-o zi mescalină și cum a fost.

Pentru oamenii care au mai consumat susbtanțe „interzise” nimic surprinzător. Lucruri banale ți se par extraordinare, poți să te uiți la un scaun ca și cum l-ai vedea prima oară sau să te minunezi la vederea unor flori în grădină. Soarele e mai luminos și lumea pare mai bună. Huxley a testat în ziua aia chiar și arta, voia să vadă dacă nu cumva reușește să pătrundă în tărâmul în care au fost Bach sau Vermeer de s-au întors cu muzica sau picturile alea de-acolo. Se-aștepta să vadă chestii colorate și uluitoare, a văzut doar lumea cu alți ochi.

Vorbește inclusiv de cum ar fi bine să fii înainte să intri în așa ceva, „mood”-ul inițial afectează percepția. Vorbește despre cartea tibetană a morților și depre lumina aia pe care o vezi dar ți-e frică să te apropii de ea și fugi înapoi spre naștere într-un nou trup. Vorbește de religie și spune că să fii un pic prăjit ar duce la o înțelegere mai profundă a adevărurilor spirituale pe care acestea le anunță, care acum sunt spuse doar prin cuvânt iar percepția lui Dumnezeu se orpește la cuvânt.

Spune despre cum mai toate drogurile au fost interzise iar acele uși spre lumile alea au fost închise. Am lăsat liber doar tutunul și alcoolul, droguri ineficiente din multiple puncte de vedere, primul ar fi că nu aduc o deschidere a minții la nivelul la care o fac celelalte, al doilea că sunt ineficiente economic, pentru producerea de alcool și tutun se țin blocate suprafețe imense de teren agricol și al treilea e că, spre deosebire de peyote (mescalină) alcoolul distruge vieți oameni, familii la o scară imensă iar tutunul face cancer. Ai zice că e o legătură între faptul că românii sunt cei mai bețivi oameni din lume, sau cel puțin în primele cinci locuri și depărtarea noastră ca nație față de ceea ce am putea fi.

Huxley a mai scris niște cărți, a mai influențat niște oameni, formația The Doors și-a luat numele de la cartea asta, Beatlesii au fost și ei influențați, a fost propus de vreo 7 ori pentru premiul Nobel și, în general, șefii omenirii au decis să-l ignore complet în privința părerilor referitoare la spiritualitate și alte căcaturi pentru că, așa cum spune orice retardat/ziarist „consumase droguri”.

5 Comments

 1. Rilache

  Tipu’ a fost mai deștept decât Blair. A înțeles că printr-o amortizare hedonistă, vei pune capăt oricărei dizidențe și poți deveni autoritar, dictatorial, totalitar, ce vor elitele, câtă vreme proștii nu mor de foame și mai și au liber la plăceri.

 2. pawemperor

  salut Eftimie… pentru inceput multumesc pentru recomandare, eram si eu la randul meu taran si nu stiam ca Huxley a scris si pe acest subiect…
  il respect foarte mult de cand a devenit clar ca perspectiva lui asupra viitorului a cam invins, Huxley rullz, Orwell sucks (desi Ferma Animalelor este foarte faina si o recomand cu caldura)
  nu ai spus chiar totul pe subiectul legaturii dintre alcool si distrugerea de vieti omenesti, era un element de religie organizata pe acolo, care avea legatura cu BOR-ul… mai Eftimie, tu esti omul BOR-ului 😛

  • eftimie

   Te referi la partea în care spune că omul repetă ritualurile religioase, stă cu alți oameni dar alinarea vine tot din sticlă? Că vorba din altar nu rezolvă problema de bază, angoasa existențială? Mi se părea cumva evident aspectul ăsta.

 3. Adi

  Il recomand pe Ram Dass, fost profesor la Harvard, prieten cu Huxley, care prin psihedelice a descoperit spiritualitatea si mai apoi a mers in India unde si-a gasit guru. Zice niste lucruri tare interesante. In “Here we all are” isi povesteste viata. Se gaseste pe youtube.

 4. Eu vă recomand niște DMT.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén