Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Al doilea om în Cosmos

Faza e că dacă e să te întrebe cineva „băi, cine a fost primul om pe lună?”, știi că a fost Neil Armstrong. Dacă insist, poate-l știi și pe al doilea, Buzz Aldrin, că s-a tot vorbit de el. Că mersul pe lună e ceva rar și interesant în principiu. Iar dacă ne gândim că pentru a ajunge pe lună a trebuit mai întâi să plecăm în spațiu, sigur știi cine a fost primul om în spațiu. Iuri Gagarin. Da’ dracu știe cine a fost al doilea om în spațiu și cui îi pasă, nu-i așa? Acuma se face turism în spațiu, nu e mai e chiar ceva inedit, să zbori în Cosmos.

Ei bine, tipul ăsta e Alan Shepard. Ăsta a fost al doilea om în Cosmos și al cincilea pe Lună. Și cel mai bătrân om de pe Lună și dup-aia s-a lăsat de cosmonautică și s-a apucat de afaceri și a devenit super-bogat și a lansat vreo două fundații.

Băi, îți dai seama ce viață a avut ăsta. Când a fost pe lună a jucat golf, da el e ăla din acele imagini iconice. Gen, ce tupeu, să cari pe o navă spațială niște crose de golf, care ocupă spațiu și sunt semi-inutile științific, doar că ai tu ambiția să joci golf pe lună. Nimic nu spune că ești mai stăpân pe domeniul tău decât să joci golf acolo. Este o declarație de mega-bogați să zici „sunt atât de bogat încât vreau ca aceste dealuri să fie complet inutile, doar cu iarbă, să pot eu să mă joc cu mingiuța pe ele. Îmi trebuie 15 hectare de teren util agriculturii pe care să-l folosesc la nimic”. De-aia e golful sport de bogați. Ei, și ăsta, a zis să fie mai șmecher decât toți ăștia și să zică „băi, m-am dus pe Lună să joc niște golf, că pe Pământ m-am plictisit deja decât golf am jucat. Păi cât să stau mă să joc golf aici pe pământ, să-mi frec coatele cu toți săracii?”.

Îți dai seama cuât de umilitor era să-l ai pe ăsta prin preajmă, când se discutau despre afaceri și alte chestii? Că no, ai avut și tu aventurile tale, poate ai fost în Thailanda, poate ai făcut un Sabatical, ai scris o carte de succes sau poate ești președintele SUA, dar vine ăla și zice „da, președinte SUA e mișto, s-a mai făcut, dar știi că eu am fost să joc golf pe lună? Nobel? Nobel are toată lumea, au ajuns să dea și la români, pentru numele lui Dumnezeu. Nu, trofeul meu preferat este acest premiu de cel mai bun jucător de golf de pe lună. Pentru că-s singurul”.

A, și cel mai fain e că astea, cu golful, se petreceau acu vreo 50 de ani, când telefoanele erau cu disc, nu era internet, un calculator ocupa două clădiri și ghidau avioanele cu busola sau ceva, încă mai era valabilă pedeapsa cu ghilotina și se fuma în avion. Cât de tare să fii?

Gen, trebuie să-l ținem minte și pe ăsta. A, când a fost în cosmos, a fost și primul căruia i s-a dat voie să conducă nava spațială, că Gagarin n-a avut controlul modulului în ieșirea lui.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.