Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Al doilea om în Cosmos

Faza e că dacă e să te întrebe cineva „băi, cine a fost primul om pe lună?”, știi că a fost Neil Armstrong. Dacă insist, poate-l știi și pe al doilea, Buzz Aldrin, că s-a tot vorbit de el. Că mersul pe lună e ceva rar și interesant în principiu. Iar dacă ne gândim că pentru a ajunge pe lună a trebuit mai întâi să plecăm în spațiu, sigur știi cine a fost primul om în spațiu. Iuri Gagarin. Da’ dracu știe cine a fost al doilea om în spațiu și cui îi pasă, nu-i așa? Acuma se face turism în spațiu, nu e mai e chiar ceva inedit, să zbori în Cosmos.

Ei bine, tipul ăsta e Alan Shepard. Ăsta a fost al doilea om în Cosmos și al cincilea pe Lună. Și cel mai bătrân om de pe Lună și dup-aia s-a lăsat de cosmonautică și s-a apucat de afaceri și a devenit super-bogat și a lansat vreo două fundații.

Băi, îți dai seama ce viață a avut ăsta. Când a fost pe lună a jucat golf, da el e ăla din acele imagini iconice. Gen, ce tupeu, să cari pe o navă spațială niște crose de golf, care ocupă spațiu și sunt semi-inutile științific, doar că ai tu ambiția să joci golf pe lună. Nimic nu spune că ești mai stăpân pe domeniul tău decât să joci golf acolo. Este o declarație de mega-bogați să zici „sunt atât de bogat încât vreau ca aceste dealuri să fie complet inutile, doar cu iarbă, să pot eu să mă joc cu mingiuța pe ele. Îmi trebuie 15 hectare de teren util agriculturii pe care să-l folosesc la nimic”. De-aia e golful sport de bogați. Ei, și ăsta, a zis să fie mai șmecher decât toți ăștia și să zică „băi, m-am dus pe Lună să joc niște golf, că pe Pământ m-am plictisit deja decât golf am jucat. Păi cât să stau mă să joc golf aici pe pământ, să-mi frec coatele cu toți săracii?”.

Îți dai seama cuât de umilitor era să-l ai pe ăsta prin preajmă, când se discutau despre afaceri și alte chestii? Că no, ai avut și tu aventurile tale, poate ai fost în Thailanda, poate ai făcut un Sabatical, ai scris o carte de succes sau poate ești președintele SUA, dar vine ăla și zice „da, președinte SUA e mișto, s-a mai făcut, dar știi că eu am fost să joc golf pe lună? Nobel? Nobel are toată lumea, au ajuns să dea și la români, pentru numele lui Dumnezeu. Nu, trofeul meu preferat este acest premiu de cel mai bun jucător de golf de pe lună. Pentru că-s singurul”.

A, și cel mai fain e că astea, cu golful, se petreceau acu vreo 50 de ani, când telefoanele erau cu disc, nu era internet, un calculator ocupa două clădiri și ghidau avioanele cu busola sau ceva, încă mai era valabilă pedeapsa cu ghilotina și se fuma în avion. Cât de tare să fii?

Gen, trebuie să-l ținem minte și pe ăsta. A, când a fost în cosmos, a fost și primul căruia i s-a dat voie să conducă nava spațială, că Gagarin n-a avut controlul modulului în ieșirea lui.

8 Comments

 1. alex

  Al doilea om in cosmos a fost Gherman Titov. Shepard a zburat pe o traiectorie balistica si nu a ajuns “in cosmos”, adica pe orbita. Primul american in spatiu a fost John Glenn, in anul urmator.
  Oricum, mai bine asa decat ministrul PSD Fifor sau Dan Alexe care calca in strachini cu totul cand e vorba de balistica.

  • GabrielG

   Eftimie, te rugam sa stergi sau sa modifici articolul.

  • neXt

   Space-Nazi grunts follows:

   S-avem iertare alex, da’ daca e sa ne luam dupa chichite, zborul lui Gagarin n-ar fi trebuit omologat. Regula FAI zicea ca “a pilot must land with the spacecraft to be considered an official spaceflight”, ori Gagarin s-a parasutat la 7Km inaltime – deci canci record – da’ rusii n-au spus nimic despre asta inca multi ani dupa.
   Si inca una: “Spatiu” e declarata zona ce se afla la mai mult de 100Km de suprafata pamantului, Shepard a fost in spatiu/cosmos (“cosmos” e varianta sovietica a “spatiului”), ca n-a fost pe orbita in spatiu, e alta mancare de peste.

   • alex

    Daca ne luam dupa chichite nici Iisus nu avea diploma in teologie. Cand esti primul esti un caz special.
    Zborul pe orbita, acel “half way to anywhere” cum ii spun inteleptii are o importanta speciala pentru astronautica si e considerat un milestone mai important decat zborul suborbital.

 2. Coix

  Zicea Joe Rogan ca bișnițmenii joaca golf deoarece e f usor sa trisezi, si poti sa studiezi comportamentul partenerului de afaceri atunci cand miza este foarte mica. Cam stii la ce poti sa te astepti apoi, cand treaba devine groasa.

 3. Bogdan

  Ești sigur că a fost vreun om pe Lună?

 4. Dinu

  De asemenea cand joci golf in spatiu poti sa studiezi mai bine traiectoria bilei.

 5. Toma

  Frumos articol.
  Si o corectura mica: Alan nu Allan (cu un singur l)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén