Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Adevărul despre ce se întâmplă acum, găsit într-o carte veche de mii de ani

Marea dramă a acestui secol, pe lângă faptul că nu ne vom mai putea stăpâni emoțiile și vom da toți într-o depresie clinică, e că avem impresia că tot ce se petrece acum este nou, recent, că lucrurile se vor duce naibii și nimic nu are sens. Ne comportăm ca și cum am fi primii oameni de pe pământ, în realitate, sunem primii oameni de pe pământ cu internet. Au mai fost și alți oameni înaintea noastră și, și ăia, s-au plâns că lucrurile sunt nasoale. Din fericire există o carte pe care o are oricine în casă și orice român susține că a citit-o de cel puțin trei ori, ba chiar se ia de guler cu alți români să-i explice ce scrie în ea.

Astăzi, eu voi fi acel român.

Ia să discutăm problemele zilei. Ne deranjează statul socialist, paternalist, asistații sociali care nu vor să muncească în timp ce noi ne sinucidem prin muncă?

Căci un om care a pus în lucrul lui înţelepciune şi ştiinţă şi a avut izbândă, îl împarte cu cel care n-a lucrat. Şi aceasta aste deşertăciune şi un rău nespus de mare.

Sau poate sunteți de partea cealaltă a baricadei și vă gândiți la sărmanii oameni pe care nu-i bagă nimeni în seamă și nu e vina lor că sunt #săraci.

Şi iarăşi am luat aminte la toate silniciile care se săvârşesc sub soare. Şi iată lacrimile celor apăsaţi şi nimeni nu era care să-i mângâie, iar în mâna celor silnici toată asuprirea şi nici un mângâietor nu se găsea! (…) Dacă vezi asuprirea celui sărac şi obijduirea dreptului şi a dreptăţii în cetate, nu te mira de lucrul acesta, căci peste cel mare este unul mai mare, iar Cel Atotputernic veghează peste toţi.

Nu vă speriați dacă pare un text religios, cartea e scrisă de un agnostic.

Cine ştie dacă duhul omului se urcă în sus şi duhul dobitocului se coboară în jos către pământ?

Ideea e că, oricum, pe vremuri era mai bine.

Şi am fericit pe cei ce au murit în vremi străvechi mai mult decât pe cei vii care sunt acum în viaţă.

Pentru publicitari, nu uitați că brandingul contează!

Mai de preţ este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor şi ziua morţii decât ziua naşterii.

Oamenii vorbesc și multe mizerii și nu fă pe surprinsul când le asculți.

Căci nu este om drept pe pământ care să facă binele şi să nu păcătuiască. Nu lua aminte la toate vorbele pe care cineva le spune, ca nu cumva să auzi că sluga ta te grăieşte de rău; Căci inima ta singură ştie de câte ori şi tu ai defăimat pe alţii.

Și tot bulangii primesc onoruri.

Şi am văzut păcătoşi în mare cinste purtaţi la locul de odihnă, pe când cei ce lucraseră drept au fost izgoniţi de la locul cel sfânt şi au fost uitaţi în cetate. (…) Este încă o nepotrivire care se petrece pe pământ, adică: sunt drepţi cărora li se răsplăteşte ca după faptele celor nelegiuiţi şi sunt păcătoşi cărora li se răsplăteşte ca după faptele celor drepţi.

BTW, lumea e nervoasă că întârzie procesele și dosarele și asta nu e ok.

Din pricină că hotărârea pentru pedepsirea răutăţii nu este îndeplinită de îndată, pentru aceasta se umple de răutate inima oamenilor ca să facă rău.

Fă city-break-uri și sex complicat cu gagica.

Bucură-te de viaţă cu femeia pe care o iubeşti în toate zilele vieţii tale celei deşarte, pe care ţi-a hărăzit-o Dumnezeu sub soare; căci aceasta este partea ta în viaţă şi în mijlocul trudei cu care te osteneşti sub soare.

Guvernul promovează incompetenți în posturi de conducere.

Am mai luat seama la încă un rău de sub soare, ca o greşeală care porneşte de la stăpânitor:
Nebunul este ridicat la dregătorii înalte, iar cei vrednici stau în locuri de jos.

Ai grijă ce și cum vorbești că te ascultă „serviciile”.

Chiar în gândul tău nu blestema pe rege şi în cămara unde dormi nu defăima pe cel puternic; căci păsările cerului pot să ducă un cuvânt şi neamul celor înaripate să dea vorba ta pe faţă.

Faza e că se vor scrie mereu cărți și povești pe tema asta și să le înveți pe toate e obositor.

Şi peste toate acestea, fiul meu, să fii cu luare aminte: scrisul de cărţi este fără sfârşit, iar învăţătura multă este oboseală pentru trup.

Pentru cei ce n-au googălit deja asta, cartea se numește Ecclesiastul, e în Biblie, și poate fi citită de oricine, chiar dacă e creștin, ateu sau vegan. Cică e scrisă de unu’ care a fost fiul lui David, rege al Ierusalimului, deci omul a văzut ceva chestii la viața lui.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.