Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Adevărul despre cozonac

Pe Facebook e plin de cozonaci. La Realitatea am auzit de cozonaci în neştire. Prietenii, cunoştinţele, duşmanii, toţi fac cozonac.

Am scris mai demult un text apropo de această diabolică mâncare. Poate n-am fost destul de clar:

NIMĂNUI NU-I PLACE COZONACUL

Cum bine observa amicul Vasile, cozonacul este un fel de chec îndoit cu pâine să iasă mai mult. Checul este o prăjitură cumsecade, cozonacul este o mizerie. Ca dovadă, nimeni nu mănâncă cozonac în afara sărbătorilor. Cozonacul nu se găseşte în restaurante, este singura mâncare tradiţională de la noi ce nu se găseşte. De ce?

Pentru că-i o prăjitură de tot căcatul. Nici dracu n-o cumpără. E prăjitura pentru musafiri, decât să le dai ceva de mâncare, le trânteşti un cozonac, sigur n-o să mai aibă chef de nimic. Musafirii refuză politicos “nuu, că tocmai am mâncat”. Este arma cu care părinţii îşi terorizează copii şi mamele întreaga familie.

“Hai, de ce nu serviţi, pentru voi l-am făcut!”

Grav e că tinerele din ziua de azi sunt spălate pe creier în familie şi fac şi ele cozonac. Pe care nu-l mănâncă, ăl oferă altora. Dacă le-ar place atât de mult şi-ar face săptămânal nişte cozonaci, să aibă toată săptămâna ce să pape la servici, cu iaurtul Danone. Sau şi-ar cumpăra de la mall.

Singurul avantaj al cozonacului e că este o prăjitură safe. Întrucât nu există degustători de cozonac, pentru că nimeni nu-i atât de tâmpit să mănânce atât de mulţi cozonaci cât să ştie diferenţele subtile de gust, n-ai cum să-l greşeşti. Haleşti două felii, înghiţi cu greu cu un pahar de cola şi minţi ca ultimul ordinar “foarte buni v-au ieşit cozonacii, păcat că nu pot să mănânc mai mult că sunt la regim”.

Minunat este că lucrurile ăstea se întâmplă exact când trebuie să fim mai buni, mai cumsecade, de sărbători, când Iisus e cu ochii pe voi. Ar trebui să mergeţi să vă spovediţi fariseilor:

“Părinte, iar am mâncat cozonac anul ăsta şi am pretins că mi-a plăcut. Îmi iartă Dumnezeu păcatele?”

Nu le iartă. Dacă le ierta, în Evanghelie, Iisus ar fi împărţit un cozonac cu apostolii şi le-ar fi zis “luaţi şi voi o felie, că e trupul Meu”.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.