Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum să ai 21 de ani și să nu vrei să muncești

Deci, te căsătorești cu fata pe care pretinzi că o iubești, banii de la nuntă sunt suficienți pentru un avans de casă, credit pe 20 de ani, faci și-un copil că nu costă foarte mult o gură de hrănit. Ăsta crește pe lângă tine fără griji, școală, calculator, facultate și, cam când s-o termine, termini și tu creditul la casă.

Și avem astfel un plus de buget în casă de, să zicem, cam 1200 de lei cât e o rată ieftină la un credit imobiliar. Gata cu stresul, gata cu nervii, acum putem în sfârșit să ne relaxăm. Te uiți la hăndrălăul din casă și zice „tot caut loc de muncă, dar ăștia îmi dau 1200 de lei pe lună” și zici „hai, nu te mai agita, pentru atâția bani poți să stai acasă și să înveți, poate te plătesc mai bine”. Și faci și un master și un doctorat, nu contează foarte mult, e vorba de școala românească deci zero.

Dealtfel, dacă stai acasă, poți câștiga frecând cariciul pe calculator mai mulți bani decât dacă ai merge la muncă. Ai subvenția de vreo mie de lei de la părinți și dintr-un fiverr, un item dintr-un joc vândut bine, niște bitcoin, mai scoți 100 de euro în plus. Acum câștigi mai bine decât un om care muncește 8 ore oficial pe zi.

Părinții nu au pe ce sparge surplusul de bani, că nu-s obișnuiți, au tras 20 de ani să fie bine, așa că ți-i dau ție. De-aia vezi părinți că se apucă să renoveze casa după ce le pleacă odrasla, pur și simplu au prea mulți bani și nu știu ce să facă cu ei. Au lucrat 20 de ani pentru patru, acum nu pot opri motoarele că nu mai au cheltuieli. Și-așa ajunge ăla s-o ducă mai bine acasă decât la un loc de muncă. Și o s-o mai
țină așa încă vreo 10-20 de ani până ies la pensie și iar se reduce bugetul, abia pe-atunci, când hăndrălăul e pe la 30-40 de ani o să-și caute de lucru.

Practic nu e o problemă, este un indiciu că există bogăție pe segmentul ăsta de vârstă. Oameni care pot pune deoparte 1200 de lei pe lună. Tu poți? Plus că, după o anumită de vârstă, oamenii ăștia ies din vizorul brandurilor, sunt peste 45, nu mai sunt „public comercial”, nimic nu li se adresează lor. Dacă nu sunt fundamental cretini, să clipocească la Stela și Arșinel și jumătate din ei nu sunt, părinții acestor copii sunt, la rândul lor, lăsați de izbeliște de societate. Așa că rămân doar cu banii în mână, n-au pe ce să-i cheltuie, așa că îi vor folosi să-și țină copilul acasă. De cealaltă parte a tânărului care nu vrea să muncească e compania care vrea să facă produse pentru unul ca el, dar nu-l înțelege deloc și e nervoasă că nu vrea să muncească.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.