Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

20 de lucruri mai puțin cunoscute despre România*

1 – RATB București este cel mai mare datornic la bugetul de stat. Asta pentru că atunci când nu este ieftin, transportul în București este gratuit. Pentru domnii care nu știu, în București, un abonament pe toate liniile e 50 de lei. Semințe de-a dreptul.

2 – Cea mai mică bancnotă din lume este cea de 1 leu, acum. Ca valoare.

3 – Cel mai valoros ziar din lume este un Evenimentul Zilei, din 1993, în care s-au înfășurat 4 lingouri de aur cu un diamant în frunte. Se vinde la pachet și costă 15 milioane de euro.

4 – România este singura țară din lume care are cea mai înaltă biserică de lemn din lume în fiecare județ.

5 – Cea mai mare realizare a guvernului țărănist din România este canalul Dunăre-Marea Neagră. Sunt țărăniști care, efectiv, s-au sacrificat pentru acest proiect de infrastructură.

6 – Prima școală românească din România se află în cel puțin 3 județe, ceea ce dovedește amploarea pe care a luat-o învățământul la noi în țară încă din secolul XV.

7 – Cea mai îngustă stradă din Europa nu este la Brașov, cum cred toți fraierii, ci în București, în sectorul 1, unde un bou pachează tot timpul un gipan de neam prost cu avariile pornite și nu mai poate trece nici măcar un om pe acolo. În zona cea mai îngustă acea stradă are 25 de centimetri. Boul iese din mașină prin trapa solară.

8 – Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire inutilă din lume. Valeriu Zgonea este singurul demnitar din lume care are celofan pe telecomanda de la televizorul de la biroul lui de acolo.

9 – Cel mai mare muzeu în aer liber din lume este Ploieștiul, care a fost păstrat în același stadiu de semi-dezvoltare din 1990 pentru a arăta cum era pe vremuri în România.

10 – Cea mai proastă scrisoare de dragoste din lume (omologată oficial) îi aparține poetului Marius Tucă, director la Jurnalul Național.

11 – Cea mai veche inscripție din lume este un panou din Drumul Taberei unde scrie „În 3 ani aici va fi stația dumneavoastră de metrou”.

12 – În Maramureș, lângă Cavnic, există singura ceteră din lume cu care se pot bate cuie de 18 centimetri. A fost folosită pentru construirea unei biserici de lemn și distrarea muncitorilor seara, când se hodineau.

13 – În România există 24 de rețete de mâncare pe cap de locuitor, ceea ce ne situează pe locul 2 în lume, după Vatican.

14 – Litera P a fost inventată de un român, înainte de ocupația romanilor, în Dacia, lână Sarmisegetuza.

15 – În Miercurea Ciuc există un poliglot care poate să refuze să-ți dea o pâine în 48 de limbi și dialecte.

16 – Primul om care a fotografiat spatele muntelui Rushmore din SUA a fost un român.

17 – Primul oraș din Europa cu vilă de primar ilumată electric a fost Cugir.

18 – România deține 70% din rezerva mondială de beteală de brad de Crăciun.

19 – Adobe Flash Player a fost dezvoltat, prima oară, în România, la Tulcea.

20 – Marca chinezească Abibas a fost introdusă în patrimoniul UNESCO în 1997 ca fiind marcă românească.


* – inspirat de articolul ăsta.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.