Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Acu’ 100 și ceva de ani medicina era mai sinceră

Duminica trecută, prin cartier, în miezul zilei, vreo 35-36 de grade la umbră, mult mai multe la soare, am văzut cel puțin vreo 10 babe la plimbare fără pălărie pe cap. Bunică-mea, țin minte, făcea pălării din „macrame” pe care apoi le apreta să fie tari, pentru prietenele ei. Că pe vremea aia toate babele foloseau pălării.

Nu știu de ce nu folosesc acum, în aceste vremuri când pălăria e din nou la modă: până și tinerii o poartă. O fi invidie?

Am găsit în Adevărul o chestie mișto despre insolație, cam cum era ea definită în urmă cu mai bine de un secol:

Când ai soare în cap, te doare capul cumplit, simţi o greutate în tot corpul, o năuceală şi te toropeşte somnul. Soarele intră-n cap când omul stă vara şi-l priveşte prosteşte drept în faţă şi te miri de el; asemenea capeţi soare în cap când lucrezi vara pe soare cu capul gol.

Deci faci insolație când ești prost, voia să zică autorul. Remediul însă e cam același care se practică și acum:

Ca să te scape de această boală iată ce face baba: se duce la trunchiu fără să grăiască cu cineva, bate nouă metanii şi rădică nouă ciurcele. Se duce apoi la fântână şi aduce apă neîncepută, pune apa într-un blid, şi luând câte o ciurcică, o moae în apă dând de trei ori la fruntea celui bolnav zicând: „Soarele în apă / Sănatate în cap”

Adecă puteai să scapi de insolație prin NLP.

capul-pe-tava

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.