Westworld pentru săraci

În serialul Westworld, bazat pe filmul cu același nume, există un parc de distracții făcut cu androizi, care este o copie fidelă a Vestului sălbatic. Poți să mergi acolo să ai aventuri, să faci sex, să omori androizi, ce mai, e distracția perfectă, mai fain decât o lume virtuală pe calculator. În ultimele episoade se dă de înțeles că firma care administrează parcul mai are și alte „lumi”. Și eu cred că există și un Westworld pentru săraci, pentru cei care nu-și permit realism maxim.

O astfel de lume este dedicată maniaco-depresivilor săraci. În lumea asta trăiești într-o țară din Europa de Est și faci politică non-stop, toată ziua. Nu sex, nu omorât, doar stai călare pe televizor și internet și consumi politică. Și cum nu s-a investit suficient, poveștile se cam repetă.

La fiecare patru ani ai scandal cu „suspendare președinte”, „dizolvat parlament”, „Constituție”, „program de guvernare”, „grea moștenire lăsate de celălalt guvern” etc. În fiecare zi o aventură nouă: azi e o pițipoancă ajunsă deputat că nepoata cuiva. Acu’ 4 ani era secretara lui Dragnea, acum e nepoata lui Pandele de la Voluntari, cine știe ce ne rezervă nivelul următor? Amanta lui Oprea? Nu, că s-a făcut. Să zicem, nora unui alt pesedist. Dacă joci cu liberalii ai alte chestii: liderul providențial care s-a dovedit a fi turnător, liderul providențial care s-a dovedit lichea, liderul providențial care se dovedește tâmpit când îl lași să deschidă gura.

Jocul are câteva caracteristici de bază: e plicticos, toată lumea e revoltată la maxim și se plânge de parcă vine Antihristul și, la final, pierzi și piesele se reașează în pozițiile inițiale. Androizii care populează parcul sunt de slabă calitate, dacă îi întrebi altceva în afară de scenariul stabilit, se bâlbâie, transpiră și scurtcircuitează. Câteodată un android se defectează, este reîntors în laborator, reparat, pus în altă poveste. De exemplu, Mihai Sturzu. S-a defectat când era pe povestea PSD, a fost retras câteva zile, a revenit ca patriot PRU. Sau, Traian Băsescu, care s-a defectat în mod repetat și fost pus în câteva povești diferite: căpitan de vapor, primar, președinte, senator.

Pe măsură ce timpul trece, pentru a crește interesul celor aflați în parc, mizele sunt tot mai mari, anunțurile sunt tot mai catastrofale. Jucătorii sunt, de exemplu, dezinteresați de soarta spitalelor, așa că evenimentele au devenit tot mai bizare: de la simple șpăgi s-a ajuns la nou născuți arși de vii. Dar nici asta nu a părut suficient de dur și s-a trecut la crime, infecții, alți oameni arși și, în zilele noastre, la oameni care fac experiențe pe copii și au bucăți de copii în frigider. La spitale se joacă deja pe „hard”.

La politică suntem încă pe „medium”, încă n-am avut crize politice grele. Doar de-astea simple, pentru că încă mai joacă aceeași roboți de acu 25 de ani și ei nu se pot „updata” așa ușor. Cel mai probabil, după ce acești androizi de acum vor fi retrași de pe piață, se vor aduce niște versiuni noi, mai puternice, mai demente, capabile de crize politice serioase cu schimbări de constituții, dizolvări parlamente și alte figuri.

Vă întrebați, firește, cum de știu toate astea și în ce calitate vorbesc. Nu cumva sunt și eu un android din parc? Răspunsul este da, firește. Doar că în acest loop au întârziat cu injecția aia care o fac în ceafă să-mi dea amnezie, cum au primit restul românilor ce sunt uimiți acum de ce se întâmplă, și am început să-mi aduc aminte că toate astea le-am mai văzut o dată. Bănuiala mea e că oamenii care fac injecția aia sunt tipii de la gaz. Eu îi aștept de luni să vină să-mi facă verificarea și încă n-au ajuns. Luni seara mi-au zis că au terminat programul, m-au anunțat că vin miercuri până în ora 11. Marți am fost anunțat că vin miercuri între 15 și 20. Miercuri, pe la ora 21 a venit o doamnă să mă întrebe cam pe când să vină ăia. Am zis să vină vineri, ea mi-a zis că vorbește și că mă anunță.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

3 thoughts on “Westworld pentru săraci

  1. Ca bine zici

    Buna comparatia ! Am ceva intrebari retorice totusi ? Cine a facut androizii ? Corporatia asta n-o fi tocmai CIA-FBI -ul romanesc ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *