Dacă vrei să găsești ură, vei găsi ură

Articolul ăla cu Marina Abramovic conține două greșeli. Una, intenționată, deformează ce s-a întâmplat exact acolo, ce-a de-a doua e de interpretare. Povestea e așa: cineva scrie pe Republica cum ura de pe internet „haterismul” e generat de depersonalizarea comunicării și exemplifică cu experimentul făcut de artista Marina Abramovic.

„Acum mai bine de patruzeci de ani, în 1974, artista Marina Abramović a făcut un experiment extrem de interesant într-o galerie de artă din Belgrad. Într-o sală goală a amplasat o masă pe care a aşezat mai multe obiecte, printre care un trandafir, o pană, o pereche de foarfece, cuie, miere, parfum şi un pistol încărcat, cu un singur glonţ. De asemenea, pe masă exista un set de instrucţiuni pentru public. Timp de şase ore, persoanele din public erau invitate să folosească obiectele de pe masă în interacţiunea cu artista care, la rândul ei, se definea ca un obiect în acea seară. Împreună cu instrucţiunile exista şi un disclaimer prin care artista semnase că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru orice ar fi urmat să se petreacă şi că, din punct de vedere legal, niciunul dintre participanţii la experiment nu va fi responsabil pentru cum va alege să folosească obiectele de pe masă.

Când publicul a intrat în sală, Marina Abramović îi aştepta liniştită şi tăcută. Pe tot parcursul experimentului nu a scos niciun sunet. Iniţial, în primele două ore, oamenii au gâdilat-o cu pana, i-au dat să mănânce struguri, au pulverizat parfum pe corpul ei. Ulterior însă, pe măsură ce tensiunea creştea, publicul a început să experimenteze şi cu celelalte obiecte de pe masă. Au înţepat-o cu spinii trandafirului. I-au rupt hainele şi au tăiat-o. Unul dintre participanţi i-a gustat sângele. S-a ajuns până în punctul care, spre final, o persoană din public a luat pistolul încărcat de pe masă şi l-a îndreptat către faţa Marinei, ţinând degetul pe trăgaci. Din fericire, a fost deturnat de ceilalţi participanţi la experiment care nu erau pregătiţi să meargă atât de departe. La finalul celor şase ore, Abramović s-a ridicat şi s-a îndreptat către cei prezenţi. Fără excepţie, toate persoanele care au luat parte la experiment au fugit în acel moment. Confruntaţi cu umanizarea „obiectului” pe care îl folosiseră, toţi cei prezenţi au ales fuga de responsabilitatea etică”. (via Republica.ro)

Prima chestie, femeia avea deja câteva experimente de gen la activ. În „Rhythm 10” și-a tăiat degetele jucându-se cu cuțite și a replicat procedura. În Rhythm 5 era să moară de la intoxicație cu fum și lipsă de oxigen. În Rhythm 2 a luat intenționat pastile pentru catatonie, apoi alte medicamente pentru schizofrenici. Experimentul cu pistolul a fost Rhythm 0, deci ăia care veniseră la asta aveau deja niște așteptări. De unde rănile și mutilările. Apoi, faza cu pistolul a fost mai complexă un pic.

„When a loaded gun was thrust to Marina’s head and her own finger was being worked around the trigger, a fight broke out between the audience factions”(via).

A, pentru că s-a uitat aspectul ăsta, nu toată lumea a sărit să o tortureze. Unii au sărit în apărarea ei. A fost un grup care a oprit crima. Dar Abramovic a vrut doar să-i vadă pe cei ce voiau s-o facă.

La fel cum și autoarea de pe Republica a ales să vadă doar pe omul care i-a pus pistolul la tâmplă. Nu pe cei care au oprit asta (atenție, nu forțele de ordine de-acolo, oamenii, participanții). Eu văd în asta faptul că oamenii, oricât de răi ar fi, tot au o limită, chiar când li se spune că pot face orice.

E hatereală pe internet? Da. Sunt oamenii ăia hateri că toți oamenii sunt răi iar interacțiunea este depersonalizată? Nu. Internetul a dat multora șansa să-ți spună că ești prost când ești prost. Sunt oameni cu adevărat bolnavi care vor să te omoare de-a binelea? Evident. Dar nu internetul e de vină pentru asta, ăia te-ar omorî și fără asta. Sunt oamenii care sunt căcat și-n realitate, știu oameni fără Facebook care sunt tâmpiți fără ajutor. Aveam un coleg care se contrazicea pe orice și de fiecare dată greșea. Am crezut că apariția telefoanelor cu Google la trei butoane îl va opri să fie prost. Deloc, omul tot se contrazice pe subiecte pe care nu le cunoaște, când îi arăți că are informații greșite nu se oprește. Cum internetul nu l-a făcut mai bun pe ăla, nu îi face mai răi pe alții.

Nu puneți poze cu voi dezbrăcați pe internet sau oriunde altundeva și totul va fi relativ bine.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

9 thoughts on “Dacă vrei să găsești ură, vei găsi ură

 1. Ladislau

  În general depersonalizarea de care vorbeşti vine din nevoia oamenilor de a se hrăni cu “răul” din jurul lor, multă lume consumă “răul”, pentru a se simții mai bine, pentru a reduce frustrările personale, ceea ce în opinia mea e greşit, ca şi cum ai încerca să te trezeşti din beție consumând şi mai mult alcool.

  Reply
 2. krossfire

  Credeam ca vei trage concluzia ca Abramovic e inutila, caz in care as fi fost de acord, dar altfel nu… ca nu sunt hater :))

  Reply
 3. mihai

  “Nu puneți poze cu voi dezbrăcați pe internet sau oriunde altundeva și totul va fi relativ bine”.
  …Păcat…Tocmai ajunsesem la concluzia că, dacă mi-aș face poze alergând gol pe ulița principală a satului și le-aș posta pe blog – aș obține un rating peste Vlad și Eftimie la un loc :))…
  Așa însă…

  Reply
 4. Ruxandra Burcescu

  Salut!
  Eu am scris foarte clar in articol ca omul cu pistolul a fost oprit de ceilalti participanti, e pe undeva prin paragraful al doilea. Altfel, un act artistic se poate numi artistic abia atunci cand genereaza interpretari diferite si dezbateri. In asta consta valoarea lui, deci nu cred ca putem sa numim o interpretare “gresita” sau “corecta”.
  Oricum, e interesant comentariul tau si iti dau dreptate cu internetul. E un mediu neutru intr-adevar, dar faciliteaza ura prin simplul motiv ca nu necesita efort sau asumarea identitatii.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Dacă în loc de „Nu te mai preocupa, ești frumoasă azi” apăreau mesaje la metrou cu „Te-ai cam îngrășat, mai lasă furculița jos”, anonimitatea autorului era sau nu ok?

   Reply
  2. mac gregor

   pe pisici nu exista efort.

   Exista relationare, exista efort de a te face inteles, exista chiar si metode de a elimina trolii prin discutie cu ei.

   Sunteti voi lenesi si aveti o abordare superficiala.

   Reply
 5. DanC

  Numele cucoanei asteia (Marina Abramovici) era prin wiki-leaks email-urile de inainte de alegeri. S-ar parea ca seful de campanie al Hilaritei (John Podesta) e prieten de-al Marinei, fusese invitat la un ‘dinner’ artistic “Spirit of Cooking” in care era incurajat consumul de sange, urina, sperma etc 🙂

  Reply
 6. CID

  Daca mi s-ar da un pistol,mi-ar fi pus Ponta in fata si mi s-ar spune ca pot sa-l impusc fara nici un fel de repercursiuni nu cred ca as putea. Pe de alta parte daca ar fi vorba de Iliescu…
  Si oricum pe Ilici l-as vrea judecat si condamnat,preferabil la spanzuratoare.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *