De la ce vine cuvântul bozgor

Citisem mai demult ceva despre originiea cuvântului, care nu era așa jignitor la origine, ci are legătură mai degrabă cu boscorodeala. Aici e o largă explicație pe tema asta care spune că bozgorii erau unul din triburile ungare, bașkirii, la fel ca ungurii, maghiarii și secuii.

Deși la un moment dat bozgorii erau ok, unul din regii ungurilor i-a obligat să treacă la creștinism (ei fiind musulmani), că altfel belesc belingherul. O fi fost o oarecare rezistență de unde presupun că a căpătat sensul peiorativ printre unguri. Pentru că da, de obicei, ungurii sunt cei care insistă că termenul este unul jignitor pentru ei.

Altfel, cel mai probabil, bozgor nu înseamnă om fără țară, ci, mult mai plauzibil „om cu mania persecuției”.

Conform acestei gravuri ruseși care ni-i arată pe baskiri, bozgorii au fost, mai întâi, negri.

Conform acestei gravuri ruseși care ni-i arată pe baskiri, bozgorii au fost, mai întâi, negri.

 

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

23 thoughts on “De la ce vine cuvântul bozgor

  1. Atti

   Se scrie mosószer.

   Mosó (din “mosni” – a spăla)

   Szer (lucru, sculă, în germană e mittel, ca să înțelegi asemănarea).

   Ó se pronunță un o lung, accentuat. S = ș. Sz = s.

   Reply
  1. Atti

   @Dan, să vezi fază.

   Acum aproape zece ani, la un moment dat vine momentul de panică maximă – prezentarea mea în fața familiei viitoarei soții.

   Na, trec momentele cu flori la mămica, complezențe, discuții despre meserie, interogatoriul de rigoare și când îmi face domnișoara un semn discret, eu mă scuz și plec.

   Discuția între actuala mea soacră și soție s-a desfășurat așa (după spusele doamnei mele):

   Soacra: Dragă, dar e cam urât. (Amu na, sunt mai frumos decât dracul).
   Soția: Dar mie îmi place.
   Soacra: Dar e cam gras. (Drept, bube la tiroida, dar nimic exagerat, soacra mă depășeste lejer).
   Soția: Și să vezi ce bine dorm pe el 🙂
   Soacra (cu argumentul suprem): Dar e ungur!

   Soția a rămas mută, la asta nu se aștepta.

   Îți dai seama ce dezastru era, dacă eram și negru, ca în poza aia?

   Reply
 1. Mda

  bai, eu nu prea ma lamuresc cum au evoluat oare astia de la niste negri relativ mititei la albi cu mustata. 🙂

  Reply
  1. alex

   Pai din toata populatia Ungariei de azi doar un procent nesemnificativ au gene de asiatic in ei. Doar nu crezi prostiile alea cu “am gasit Ardealul nepopulat si ne-am asezat noi acolo primii” . Cea mai mare parte a populatiei unguresti a fost asimilata de-a lungul istoriei si rebotezata Pista, Loti sau Ildiko.

   Reply
 2. Balin Feri

  No, că de la ce vine nu e atât de important, eu aş vrea să ştiu la ce se duce.
  Dincolo de glumă, dă-mi voie să fac trei precizări. 1. Dintre hunii care au plecat din Asia au făcut parte mai multe triburi, printre ei şi maghiarii. Nu şi secuii şi nici ungurii. Dar hai să luăm cu pas mărunt lucrurile pentru a le înţelege. Primii care s-au separat de huni au fost acel trib care imediat după traversarea munţilor Ural a luat-o înspre Nord şi s-au stabilit în Scandinavia, devenind finlandezii de astăzi. O a doua separare a avut loc pe teritoriul actual al Ucrainei unde s-au stabilit câteva triburi. Ulterior au asimilat sau au fost asimilaţi de un trib turcic, onogurii. Din această “căsătorie” au apărut ungurii. Majoritatea triburilor l-au urmat însă pe Mundjuc, tatăl lui Bleda şi a lui Attila. Ei au fost cei cunoscuţi de Europa ca fiind hunii, la sfârşitul secolului IV, începutul secolului V. După moartea lui Attila, pe fundalul unor războaie interne pentru putere, ca urmare a slăbirii puterii armate şi înconjuraţi fiind de triburi şi popoare ostile, majoritatea hunilor au făcut cale întoarsă şi se presupune ( dovezile istorice sunt puţine şi nedemne de încredere) că s-ar fi stabilit alături de triburile rămase pe teritoriul actual al Ucrainei. Singurii huni care au ales să rămână încă de atunci pe teritoriile cucerite de Attila s-au stabilit pe locul celor 3 judeţe Harghita, Covasna şi Mureş şi şi-au luat numele de secui, din termenul szekely care se traduce în româneşte prin a locui, a avea reşedinţa… 2. Nici hunii, nici maghiarii, nici secuii n-au fost musulmani. Ar fi fost dificil să fie prin secolul V adepţii unei religii înfiinţate în secolul VII de profetul Mahomed pentru că de regulă mai întâi apare religia, după aceea adepţii, nu invers. Hunii şi implicit maghiarii şi secuii erau păgânii, divinităţile lor erau forţe ale naturii în principal, ca Szelanya, (~tradus aproximativ prin Vântul mamă sau Mama vânt). Urmaşii hunilor stabiliţi pe teritoriul actual al Ucrainei, denumiţi maghiari sau unguri în secolul IX, ca urmare a presiunii exercitate de venirea tătarilor ( al doilea mare val de migraţie dinspre Asia), sub conducerea lui Árpád au părăsit teritoriile controlate şi au cucerit sau recucerit Transilvania şi Panonia. Este meritul lui Vajk, descendent a lui Árpád, creştinizarea maghiarilor. El a fost cel care a realizat că singurul mod în care poporul său poate supravieţui, înconjuraţi fiind de popoare creştine, este acela de a trece la creştinism. A fost botezat şi a primit numele de Ştefan ( Sfântul Ştefan) devenind primul rege al Ungariei. A reuşit să convingă toate triburile, chiar dacă uneori cu sabia în mână, să se supună noii politici şi să accepte creştinismul.3. Termenul de bozgor, indiferent ce origine are, este actualmente peiorativ. Cum este şi cel de vandal. Cândva au fost un popor care au ocupat Roma, dar cucerirea lor fiind una extrem de violentă şi distructivă denumirea de vandal şi de vandalism actualmente sunt peiorative.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Feri dragă, unu „citation needed”, doi, ungurii au avut regi creștini pe la o mie și un pic, deci varianta cu musulmanismul e încă valabilă.

   Trei: termenul bozgor este peiorativ pentru că toți ungurii se plâng că e peiorativ, deci ce e mai fain decât să-i zici unuia asta. Ei au inventat teoria cu „fără țară” nu rumânii. Când eram mic „vandal” sau „ostrogot” era un termen de alint pentru copii neastâmpărați din fața blocului. Era spus chiar cu duioșie de tantile care ieșisără la croșetat pe bănci.

   Patru: Nu, secuii nu sunt același lucru cu hunii / ungurii / etc. Sunt culturi diferite (poți să vezi diferența între cultura secuiască și cea ungurească, de la mâncare la mustăți). E mai mare ca diferența între moldoveni și olteni.

   Reply
  2. alex

   @Feri, eu stiam ca originea secuilor e un mic mare mister si ca ar fi mai degraba inruditi cu turcii.

   Reply
   1. Balin Feri

    @Eftimie, nu intenţionez să scriu un eseu, un articol sau o lucrare ştiinţifică şi în concluzie nu voi căuta sursele citate pentru a menţiona pagina, anul apariţiei şi alte cele. Oricum, eu am crezut că doar discutam pe marginea subiectului propus, nu ca ne lansăm într-o eventuala dezbatere ştiinţifica în contradictoriu, caz în care m-aş fi limitat la postarea articolelor ştiintifice scrise de istorici pe această temă. Eu ce am scris sunt concluziile la care am ajuns citind istorie cu unicul scop de a afla care îmi sunt în realitate originile, iar spusele mele pot fi acceptate sau negate fără ca asta să mă afecteze. Nici dacă cineva îmi spune bozgor nu mă afectează pentru că eu ştiu cine sunt şi asta nu se schimbă funcţie de cine cred alţii că sunt. Teoria cu “fără ţară” este o invenţie românească din perioada comunistă, perioadă în care multe adevăruri ştiinţifice legate de istoria românilor au fost scrise la comandă politică, practic o parte considerabilă din istoria care nu s-a predat în şcoală este literatură fantastică şi nu are nici o legătură cu adevărul istoric.
    Diferenţa dintre secui şi unguri crede-mă că o cunosc mai bine decât aţi putea-o cunoaşte voi vreodată, asta pentru că sunt secui care acum locuieşte la Bucureşti, dar am locuit şi la Budapesta şi ştiu nu doar în ce diferă ungurii de noi secuii, dar ştiu şi cât de rău le pică dacă cineva le atrage atenţia că în anul 1000, când au ocupat ei Pannonia şi Ardealul noi aveam deja jumătate de mileniu de istorie aici. Le pică lor la fel de greu acceptarea acestui lucru cum pică unui român xenofob să afle că secuii au luptat mai des în războaie de parte românilor decât de partea ungurilor sau cum îi pică sa afle că Mihai Viteazul când a intrat în Alba Iulia la 1600 pentru a realiza prima unire a principatelor române a făcut-o în fruntea unei oştiri formate în majoritate de secui.
    Despre ce cuvinte folosesc unele persoane ca să-şi alinte odraslele nu cred că are sens să vorbim şi mai ales să prezentăm asta ca fiind argument că jignirea nu-i jignire, nu atâta timp cât românii sunt singurul popor din lume pentru care a fi hoţ nu înseamnă obligatoriu o jignire ci poate fi o alintătură. Pentru alţii a fii făcut hoţ sau vandal este jignire. Oricum, m-am obişnuit deja cu ciudăţeniile astea, dacă în altă parte înjurăturile adresate cuiva sunt jignitoare, la noi deseori sunt semne de familiarism, doar văd deseori cum prieteni apropiaţi se invită unul pe altul să facă sex oral ori să se duca la origini şi considera că astea sunt glume. Poate am eu o problemă cu simţul umorului…
    @ Alex, e bine dacă aşa ştiai, de fapt e chiar foarte bine în comparaţie cu ce ştiu mulţi alţii, ca de exemplu că secui s-ar trage din câini şi că sunt înrudiţi cu diavolii din biblie şi că principala preocupare a lor, cea strămosească era aceea de a extermina copii românilor 🙂

   2. eftimie Post author

    repet mai mult pentru alții decât pentru tine, că tu nu vreai să pricepi și continui so mângâi pe lângă.
    1. Merci că mi-ai confirmat concluzia cum că bozgor înseamnă, de fapt, om cu mania persecuției. Eu am dat link către un articol cu bibliografie, de-aia îți ceream. Știu că matale nu vrei eseu, vrei să mă faci pe mine ridicol cu teoriile tale.
    2. Tot cu mania persecuției: încetați dracului să dați vina pe comuniști pentru toate invențiile. Nu comuniștii au inventat aia cu „om fără țară” de unde ai scos minciuna asta? Comuniștii au făcut, comuniștii au dres, comuniștii au fugit cu nevasta de-acasă.
    3. Deci până la urmă ungurii și secuii sunt diferiți, ai?
    4. Termină cu tâmpeniile și fazele că românii xenofobi nu știu cu armata de secui a lui Mihai Viteazu. Vrei scandal de genul ăsta, mergi la România Mare. Dacă nu erai bozgor în accepțiunea mea a cuvântului știai nu doar că toți românii sunt educați la școală, în manualul de istorie de faza asta, ba chiar se spune și de alți secui, gen Ghoerghe Doja. Pe bune, ia un manual în mână.
    5. Fii jingit, bozgore, că te-ai făcut singur. Vandalii au sens peiorativ pentru că au distrus, nu pentru că au creat opere de maximă valore sau picturi. Bozgorii au ajuns fără țară că nu-i vrea nimeni, nici rumânii nici ungurii. E de la unguri, nu de la comuniști. Și nici nu au o cultură atât de puternică, și când zic cultură mă refer la sensul ei antropologic, cât să fie independenți.
    6. Dacă n-ai sta să corectezi glume pe internet n-ar mare crede lumea că sunteți bătuți în cap.
    7. Exact ca rumânii care se supărăr când sunt făcuți țigani în afara țării. Toata lumea zice că-i jignitor, unul n-ar scoate mâna din sacoșa vecinului.
    8. Bozgore!

   3. Balin Feri

    1. Scuze, dacă te-am deranjat cu intervenţia mea! Ridicol nu am cum să te fac eu şi nici altcineva, oamenii se pun singuri în astfel de situaţii. Nu e cazul tău, aşa că nu văd de ce ridici problema asta. Înţelegeam dacă aş fi încercat să te ridiculizez, dar cum nu există astfel de intenţii la mine, nici în discuţia cu tine şi nici în discuţiile cu alţii, nu pot crede decât ca am fost greşit înţeles. Vina mea, nu m-am exprimat îndeajuns de clar.
    2. Dacă ai ocazia să stai de vorbă cu Lucian Boia poate reuşeşte el să te lămurească. În orice caz, mi se pare remarcabilă performanţa ungurilor sau a secuilor de a fi născocit un cuvânt care există doar în limba româna si nu are echivalent în alte limbi.
    3.Ungurii şi secui sunt diferiţi, vorbesc aceaşi limbă dar au istorie diferită, obiceiuri diferite şi chiar şi mentalităţi diferite.
    4. Toată viaţa am luat manuale în mână şi voi continua să fac asta, dar mulţumesc pentru îndemn. Scuze, dar sunt atât de bozgor încât după afirmaţia ta cum că toţi românii sunt educaţi din şcoală m-am uitat speriat în jur. Am nimerit într-o altă Românie faţă de România percepută de tine, cred, altfel nu înţeleg cum asociezi şcoala românească cu educaţia.
    5. Te superi dacă nu ma supun şi nu mă simt jignit? Eu am chiar două ţări, am şi România şi Ungaria pentru că sunt cetăţean al ambelor ţări. Din câte ştiu am aceleaşi drepturi cu tine în ţara asta şi am aceleaşi drepturi în Ungaria cu ungurii. Cultura cuiva tu o defineşti funcţie de independenţă? Este un concept puţin bizar pentru mine şi mă face să mă întreb dacă ar deveni inexistentă cultura unui popor dacă i-ar fi ţara ocupată. oare istoria literaturii române s-ar evapora dacă mâine s-ar decide ruşii să ne invadeze?
    6. Lumea care judecă un popor funcţie de un singur individ bătut în cap, în cazul de faţă eu, nu cred ca merita sa-i fie luata în considerare opinia.
    7. Este jignitor şi este jignitor pe nedrept. Eu cunosc sute de români plecaţi sa munceasca cinstit şi este nedrept să fie făcuţi ţigani pe motiv că există şi câţiva plecaţi în alte ţări pentru a comite fărădelegi. Dar cei care muncesc şi îşi văd de treaba sunt de regulă invizibili, despre ei nu se vorbeşte, în schimb fiecare furt comis de cineva plecat din România este intens mediatizat.
    8.Oh, de frustrare şi supărare nu găsesc replică. Sau poate prefer să nu găsesc, în fond este opinia ta şi eu îţi respect acest drept. Cu toate că tu nu respecţi un drept fundamental al meu, prevăzut în Constituţie. Poate ghiceşti singur care…

 3. alex

  Feri draghe, nu e nedrept sa numesti un roman tigan ci e incorect pentru ca tiganii sunt o etnie bine definita care nu se suprapune peste cea romana. Nu inseamna ca romanii sunt mai buni, inseamna ca nu sunt acelasi lucru.
  Asta ca o mica divagatie, voiam doar sa ma leg de istoria aia a voastra pasamite mult mai lunga prin partile astea decat cea a ungurilor. In primul rand voi vorbiti ungureste, deci ati fost practic asimilati lingvistic. In al doilea rand nici macar etnic nu stati mai bine. Am vazut secui cu nume neaose unguresti si cu aspectul fizic de tadjik sau kargaz (ochi migdalati, pometi tesiti) care sugereaza origini de undeva din Asia Centrala. Cu toate astea majoritatea secuilor arata cu nimic diferit de ceilalti europeni (din cate stiu nici nu se poate stabili genetic o origine comuna asiatica a secuilor si nici a maghiarilor). Pe scurt originea etnica comuna a tuturor persoanelor care azi se identifica drept secui e o gogorita (la fel de mare ca si originea comuna a persoanelor care se identifica drept romani, unguri sau orice alta natie vrei tu). Stramosii tai de la o spita incolo nu erau mai secui decat ai mei. La un moment dat in istorie au fost asimilati si au inceput sa se identifice ca secui. Putini, foarte putini se trag din secuii aia care – zici tu – au venit acum 1500 de ani.
  Eu zic ca, inainte sa afirmi despre istoria romanilor ca “o parte considerabilă din istoria care nu s-a predat în şcoală este literatură fantastică şi nu are nici o legătură cu adevărul istoric” mai bine te uiti la barna din ochiul tau.

  Reply
  1. Balin Feri

   Pai asta cu barna spunei-o istoricului Lucian Boia caci afirmatia ii apartine. In rest…sa auzim de bine. Respect!

   Reply
  2. alex

   Vezi ca LB a mentionat nu numai o data ca aceeasi afirmatie se poate face despre oricare natiune din lume. Toti, absolut toti isi impopotoneaza istoria astfel incat sa iasa ei cei mai smecheri din curtea scolii. Si nu e singurul istoric care spune asta.

   La faza cu auzitul de bine iti dau dreptate neconditionat.

   Reply
 4. Studiosa

  Eu vad 2 explicatii:
  1. origine slava (probabil, sarba) “bez gora”, adica “fara munte”, “fara pasune”, in cazul populatiilor nomade transhumante cu sensul de “om fara avere”, sarac. E clar ca denumirea vine dintr-o zona muntoasa, iar datorita faptului ca termenul de “bozgor” apare doar in lba. romana, e logic ca slavii asa au denumit populatia nomada valaha. Deoarece astazi este genetic, istoric si lingvistic dovedit ca valahii traiau in vecinatatea albanezilor, iar cum sarbii din zona Kosovo asa denumeau pastorii nomazi valahi, adica “bez gora”, legatura pare incontestabila.
  2. “Besgur”: denumirea data ungurilor de cumanii din Cumania (prabusita, si in mare parte depopulata dupa invazia tatarilor din 1241, ulterior zona devine locul de oprire a populatiei nomade valaha care trece Dunarea. Cumanul catolic Basaraba devine primul lider al populatiei mixte valaho-cumana). “Besgur” inseamna neamul celor 5 triburi, cu toate ca altii ii numeau pe unguri “ono-guri”, adica neamul celor 10 triburi. Din ono-guri deriva denumirea de ungar, hungar, ugor etc.
  In limba romana, astazi, termenul de “bozgor” are o conotatie peiorativa, este o jignire traditionala, grosolana folosita zi de zi atat in spatiul public cat si in cel privat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *