Vești bune pentru comuniști: peste vreo doi-trei ani și IT-știi vor plăti impozit pe venit

Una din ideile din programul de guvernare al lui Dragnea este eliminarea impozitului pe venit pentru IT-știi cu studii medii. Sună fain, nu-i așa? Teoretic, va fi un impuls dat acestei ramuri economice.

Practic, s-a mai făcut ceva similar și n-a câștigat nimeni. Existau vremuri când impozitul pe drepturi de autor era mai mic decât acum. Și nici nu cuprindea CAS, CASS și alte inițiale de genul ăsta. În acele vremuri cam toată suflarea care avea vagă legătură cu mass-media, cultura sau pur și simplu aveau un ziar la birou începuse să plătească lumea pe drepturi de autor. Așa s-a ajuns ca șoferii de televiziuni să fie plătiți pe drepturi de autor. Rezultatul a fost că, după un timp, s-a decis impozitarea completă a celor venituri, plus CAS, ba chiar au fost puși să plătească pe 5 ani în urmă, retroactiv.

Portița asta cu IT-iști cu studii medii lasă loc pentru o grămadă de oameni cu „certificat de condus calculatorul” sau ca ministrul ăla hazliu care zicea că se pricepe la Acrobat Reader, să fie angajați pe IT. Când se va ajunge la masa critică, decizia va fi să fie impozitați toți, nu să se renunțe la impozitul pe venit.

Să ne înțelegem, statul român nu renunță la impozite și taxe. Statul român e atât de oligofren încât a ținut cu dinții de taxa aia de mediu pe mașini deși, economic vorbind, era mult mai costisitor s-o ai decât să n-o ai. Dacă n-o aveai pierdeai doar banii de taxă. Dar nu, a preferat să piardă și banii de taxă și cheltuielile judecătorești pentru ăia care și-au câștigat-o înapoi, în instanță.

Cel mai probabil această măsură va fi luată de viitorul guvern, care va veni după ce PSD va devaliza țara complet și se va împrumuta la maxim să plătească pensii, salarii și să acopere toate efectele generate de inflația ce va veni.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

12 thoughts on “Vești bune pentru comuniști: peste vreo doi-trei ani și IT-știi vor plăti impozit pe venit

 1. Cosmin

  In afara handicapatilor care trebuie sprijiniti cumva, nu vad de ce trebuie sa existe categorii speciale scutite de la taxe? ori platim toti ori nu mai platim. De ce sa existe it-isti sau cercetatori care sa nu plateasca iar altii sa plateasca? O consider o politica retarda in spiritul pensiilor speciale si a altor beneficii pentru anumite categorii privilegiate.

  Reply
  1. alex

   Asta cu “programatorii nu platesc” e o abureala teoretica. De fapt corporatia isi taie niste cheltuieli si profitul e astfel mai mare. Salariul care se negociaza in Ro e cel net si angajatorii se tin tare pe pozitii cand e vorba de negociere. Singurii angajati care au castigat cu adevarat banii aia au fost cei care s-au angajat (si, implicit, si-au negociat salariile) inainte de scutire, pentru ca dupa ce scutirea a intrat in vigoare au primit toti banii aia in plus.
   In alta ordine de idei, in loc de intrebarea “de ce unii sa fie scutiti de un impozit?” eu as pune intrebarea “de ce anumite ramuri ale economiei primesc subventii?”. Scutirea aia de impozit a tinut industria IT in tara (industria asta se poate reloca foarte usor pentru ca nu depinzi de un numar mare de oameni cu salarii mici sau de o resursa naturala, nu depinzi de infrastructura de transport etc.). In schimb, subventiile acordate agriculturii sau mineritului se duc pur si simplu in niste gauri negre si nu vezi de pe urma lor niciun beneficiu.

   Reply
   1. eftimie Post author

    E ok ce zici tu acolo, dar eu aș vorbi direct de subvențiile la RATB și RADET.

   2. Razvan

    De fapt corporatia isi taie niste cheltuieli si profitul e astfel mai mare.

    Nu stiu la ce firma lucrezi tu care face maneaua asta, dar la firma la care lucrez eu si toti cunoscutii, colegii, amicii din IT impozitul este un plus la salariu. Adica tu nu valorezi 4000 de lei net, ci 5000 de lei, ceea ce dadeam eu si firma la stat primeste angajatul.

    Chiar si anul trecut cand inca se lucra pe PFA, firma iti platea suma negociata + impozitul suma. In unele firme, contablitatea la un 3rd party care cu imputernicire facea totul pentru ei, firma platea serviciile de contablitate + drumuri. Chiar daca este contabilitate primara la 21 de ani pe multi ii doare in penis ce si cand iti vine decizia de impunere.

    Stiu cateva firme care pana anul trecut 2015, bagau in buzunar tot, pana s-au prins vreo’ 2-3, au discutat, s-au certat si 2016 au plecat de la una 20 de oameni de i-a lasat pe aia in gaura cu juniorii 1 si 2 care stiau cod doar cu stack si google si piata s-a reglat singura.

   3. alex

    @Razvan: stiu exemple clare de absolvent de AC la poli care era scutit de impozit si absolvent de mecatronica(de exemplu), nescutit de impozit care aveau ambii acelasi salariu net pentru aceeasi pozitie. Salariul brut era mai mare la ala cu mecatronica.
    Beneficiul ala se imparte intre firma si angajat. oarecum in avantajul firmei (adica firma castiga mai mult pentru ca acea contributie a firmei la sanatate si pensie e mai mica pentru un salariu brut mai mic). Tu de ce crezi ca, de cate ori adie briza cu eliminarea scutirii, primii care se agita sunt managerii din IT si nu programatorii?

 2. Red

  Eu mereu am plătit impozitul pe venit de 16%, ca și PFA. Don’t know what the fuss is about. Poate dacă mă angajam.

  Reply
 3. Daniel

  Scutirea aceea de impozit se da doar celor care lucreaza in companii care au ca si domeniu de activitate IT-ul. Persoanele cu studii medii care care nu lucreaza efectiv IT din astfel de companii sunt nesemnificative numeric.
  Deci cei care ar putea fent legea, sunt neglijabil numeric. E posibil in schimb sa fie f multi care au studii medii, au invatat din pasiune si chiar dau randament in astfel de companii si merita aceasta scutire ca si orice al coleg al lor care poate produce acelasi lucru dar asre studii superioare.

  Reply
 4. Razvan

  Man, eu personal nu stiu progamator cu studii medii care sa fie angajat si nu freelancer care isi plateste singur CAS-ul si pensia.

  Stiu vreo’ 2 rebeli carora nu le-a placut cartea si au invatat singuri, dar si aia au o facultate facuta la spiru’.

  Reply
 5. Maria

  Gresesti. Sunt foarte multi cu studii medii care sunt angajati(nu internship, ci software developer le nedeterminat). Si de ce sunt cu studii medii? Ca s-au angajat din timpul facultatii si nu au mai terminat-o. Eu sunt unul dintre cazurile alea. Mi s-a parut ca invat mult mai multe lucrand si dupa cateva luni in care am incercat sa impac si jobul si facultatea, am ales sa continui doar cu jobul. Si ca mine sunt o gramada.

  Reply
 6. Ciprian

  Lucrez in IT si ghici ce? Nu ma intereseaza partea cu impozitul, sa ramana la fel ca oricum majoritatea angajatorilor iti dau acelasi salariu.. ori cu impozit ori fara el.

  Reply
 7. Tudor

  Pentru dom’ Ciprian de mai sus:

  lucrezi in IT, si nu te intereseaza. Exemplu tipic de ignoranta. Evident ca in momentul in care se vor introduce din nou impozitele, firmele vor avea intelegere tacita sa nu creasca brutul. Nici un contract in romania nu este semnat pe NET. Chiar daca tu ai avut o discutie orala cu angajatorul, contractele la casa de munca sunt inregistrate ca valoare bruta.
  Daca maine vine DraCnea cu impozit progresiv, si tu te vei incadra la 42 %, chiaburul dracului, nu la 16 %, atunci zi-mi mie cate firme pot sustine cresterea, cu toata buna vointa…
  Economie, zero ! Notiuni de capitalism, zero. Cultura politica / idei politice / filosofie politica, zero ! Stai jos, esti repetent. Lucrezi in privat si gandesti ca un politruc de stanga !

  Reply
 8. Mihai

  pot sa comfirm ca in firmele de it exista multi programatori seniori sau manageri IT fara facultate. De ce ar trebui ei sa plateasca impozit iar cei cu diplomă sa nu plătească? Doar pentru ca au fost destul de deștepți sa renunțe din timp la o facultate inutilă?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *