O veste tristă despre IQ-ul românesc

Datele despre IQ pe țări ne arată că IQ-ul mediu în România este, după diferite surse, între 91 și 94. Ultima variantă, cea din 2012, ne arată un IQ mediu de 91. Asta e limita de jos a inteligenței normale, sub 90 ești considerat deja prost, sub 70, retardat mintal. Republica Moldova stă un pic mai bine decât noi, cu un iq mediu de 92, și e și o explicație pentru asta.

Bun, și-acum, cifrele astea s-au obținut în urma unui studiu făcut de doi profesori în 80 de țări unde s-au administrat teste de IQ populație. Discutând de cazul particular România, cam ce fel de oameni credeți că au participat la studiul ăsta? Băieții ăia din județele moldovene Vaslui-Iași-Neamț unde răpirea și violul în grup al minorelor e un obicei aproape? Ceva mă face să cred că n-au avut timp să completeze testul, aveau altă treabă. Sau poate nu erau la viol dar pur și simplu erau săraci, iar omul sărac n-are timp să facă de-astea, trebuie să se concetreze pe alte lucruri.

România este țara din Europa cele mai mari performanțe în materie de sărăcie și abandon școlar, cam jumătate din populație, factori care influențează cât de cât IQ-ul. Nu mult, dar suficient. A, și faptul că jumătate din populație este super-săracă înseamnă că aproximativ jumătate din cei care ar fi putut da testul de IQ nu l-au dat, că nici nu știu unde este școala sau să citească un anunț de genul „hai să dai testul ăsta, că primești un ciubuc”. 91 este IQ-ul mediu al populației cât de cât avantajate din România.

Așa că o estimare corectă înseamnă să scădem un 25% din IQ-ul ăla mediu. Și ajungem la un 68,25 IQ mediu, adică retard mintal. Asta-i media. Ceea ce înseamnă că unul din doi oameni pe care-i întâlnești pe stradă sunt retardați mintal, lucru nasol rău care ar trebui tratat cu atenție. Și vă spun un secret, din punct de vedere al legii, poți vota dacă ești retardat mintal dovedit clinic, nu ai nici o opreliște. Iar oamenii ăștia nu stau în rezervații de retardați, sunt printre noi, e o greșeală să presupunem că sunt doar la sate. Sunt și prin orașe, au dispărut toate filtrele care i-ar putea cumva separa, identifica și ajuta.

IQ-ul este în scădere

În momentul de față poți să intri în clasa 0 la școală și să nu mai gândești până termini facultatea. Sunt 20 de ani de pauză intelectuală. Nu se mai lasă oameni repetenți, ajungi fără probleme în clasa a 8-a. Examenul de capacitate îți oferă doar o evaluare, nu contează cu ce note îl iei că tot intri la un liceu. Iar nicio formă de repetenție, ajungi la Bacalaureat, ultimul hop. În ultimii ani s-au făcut eforturi repetate pentru ca acest examen să fie extrem de ușor, dacă nu credeți vorbiți cu un absolvent de liceu, de exemplu, la Română-oral e suficient să-ți spui numele pentru nota de trecere. 17 ani de pauză, dacă ai noroc, sau ești într-un liceu unde securitatea e mai laxă (cam 90% din liceele din România) și știi de unde să copiezi pentru examen, poți să intri la o facultate, adică marele hop să dai niște bani să fii admis. Licențele sunt plagiate într-o veselie și nimeni nu e foarte îngrijorat de asta.

A doua problemă cu estimarea aia de IQ e că e făcută prin 2012, cam ultima oară când am avut un recensământ al populației. În momentul de față românii sunt a doua nație de emigranți după Siria, și ăia au război civil în țară. Ce oameni crezi că au tulit-o de-aici, ăia care abia pot să-și scrie numele? Conform datelor de recensământ, populația de etnie română din România a scăzut între 2002 și 2011 de la 19 la 16 milioane. De-aia republica Moldova are un IQ mai ridicat decât România, că au o populație de etnie rusă mai importantă iar IQ-ul mediu în Rusia este, conform aceluiași studiu, 97. Vecinii ucrainieni au 94.

Și veștile cele mai proaste

Teoretic, IQ-ul nu poate fi crescut, e ceva genetic. Dar poate fi ajutat, cu câteva puncte ici colo. Prin educație și ridicarea nivelului de trai. Cu educația am lămurit-o, nu doar că nu se face, nici nu se încearcă să se schimbe. Toată discuția este despre cum să facem învățământul mai serios, dar fără o schimbare serioasă de paradigmă. Încă ne închinăm la ideile lui Spiru Haret, iar alea sunt vechi de un secol.

Cât despre nivelul de trai, iar nu facem nimic corect. Singura chestie pe care știe s-o facă statul e să dea bani oamenilor cât să nu moară de foame și cam atât. Nu există un plan de a-i scoate din sărăcie pe cei ce sunt săraci ci doar idei despre cum să le dăm banii și cum să le luăm banii. Nu există o strategie de revitalizare a zonelor măcinate de sărăcie. Conversia profesională, educația muncii, sunt doar niște teme vânturate în față pentru ciordit niște fonduri.

Adunând astea, mai putem scădea vreo 10 pucte de IQ. Asaltul tehnologic din ultima vreme înseamnă un singur lucru: că locurile de muncă pentru cei cu IQ redus, să zicem DJ, șofer, încărcător/descărcător, vânzător cu amănuntul vor fi tot mai puține iar oamenii ăia vor fi tot mai săraci. Aplaudăm cum Emag face recorduri de vânzări, dar asta înseamnă că celelalte magazine nu fac, că e o limită de cât putem cumpăra. Iar celelalte magazine vor reduce din personal.

Nu e o coincidență că majoritatea marilor companii private din România sunt conduse de străini, să fii manager de companie presupune un anumit nivel de IQ și de educație.

Și să nu credem că e o chestie care se întâmplă undeva în exterior, în afara bulei noastre. Conform datelor de audiență, cel mai urmărit talk-show TV pe publicul comercial (adică ăla bun, cu bani, cu ceva școală, urban, în floarea vârstei) este o emisiune a Danei Grecu numită „Adevăruri ascunse”. Da, este despre chestii paranormale, conspirații și magii.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

14 thoughts on “O veste tristă despre IQ-ul românesc

 1. paul

  De fiecare data cand cineva repeta prostia aia cu emigratia in Ro vs Siria, pe care nimeni nu a citit-o pana la capat incat sa o inteleaga inainte de a o reproduce, un pisoias este calcat de o basculanta condusa de un absolvent de jurnalism

  Reply
  1. eftimie Post author

   „România are cea mai accelerată creştere a numărului de migranţi într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul”.

   „Românii sunt pe primul loc între naţiunile din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte obţinerea cetăţeniei altui stat membru UE, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2015”

   Zi-mi ce am înțeles greșit.

   Reply
 2. Icegrandpa

  AHHHHH boss man esti ziarist cu 2 carti wtf man. Ai omorat limba romana. Cum plm “știi de unde să copii pentru examen” . Verbul a copia nu face copii la niciun timp.

  Reply
  1. eftimie Post author

   1. Acolo e corector, de-aia alea costă bani și asta e gratis.
   2. Gramatica limbii române nu a mai fost actualizată de 60-70 de ani și are prea puțină legătură cu limba română vorbită în prezent.
   3. Nazismul gramatical este considerat o boală mintală.

   Reply
 3. Icegrandpa

  Esti la tine acasa poti sa scrii cum vrei. De cand am invatat sa conjung acest verb (acu vreo 15 ani cand am venit din Bacau la Bucuresti) si sa-l folosesc corect in vorbire este extrem de deranjant sa auzi/citesti copii. Scuze daca am parut prea agresiv.

  Reply
  1. eftimie Post author

   No, nu-i bai, dar dacă vrei să te distrezi caută în dicționar sensul cuvântului „condescendent”. Sau „retaliere”. O să rămâi surprins.

   Reply
   1. Emil C

    In ce dictionar? “condescendent” e inteles gresit in ultima vreme, mai ales din cauza unor dictionare scrise de ardeleni care zic “eu vreau sa copii” si care influenteaza multimea. Cuvintul “retaliere” nu are ce cauta in limba romana.
    Erai prieten cu Dan Alexe, ma gindesc ca ceva te-ar fi putut invata.

 4. Răzvan T. Coloja

  Ummm… se cer câteva clarificări aici.
  Testele psihologice de măsurare a IQ-ului sunt variate. Exisă testul Raven pentru adulți, testul Raven pentru copii, testul Stanford-Binet și o mulțime de alte teste. Cei doi cercetători ai studiului au luat buluc o serie de studii și au efectuat o metaanaliză din care au tras concluzii precum ”IQ-ul corelează deci cu GDP-ul”. Gândire eronată din mai multe motive:
  1. studiile metaanalizei lor sunt variate, fiecare folosind probabil altă baterie de testare; poate Raven, poat Stanford-Binet, poate o alta. A le pune buluc laolaltă și a face media e o eroare de calcul crasă.
  2. ca dovadă a celor afirmate mai sus, o parte din rezultate sunt extrase din teste PISA. Care teste PISA sunt aplicate copiilor cu vârste între 10 și 14 ani. A corela IQ-ul unui preadolescent în plină formare cognitivă cu media națională și a da un rezultat unic e stupid.
  3. În 2014 se publică ”IQ and Economic Development: A Critique of Lynn and Vanhanen” – un studiu publicat în ”Forum for Social Economics” Vol. 43, No. 1, paginile 40–56. Citez abstractul: ”We re-examine Lynn and Vanhanen’s argument that gross domestic product (GDP) depends upon IQ. We argue that their analysis suffers from three types of biases, each of which would tend to erroneously favor their hypothesis. Despite this stacked deck, we find that their results are rather fragile. Rather, education has a stronger impact on GDP than does IQ, whose effect we find to be insignificant. In other words, it is a country’s actual human capital, rather than its potential human capital, which determines its GDP. In short, we are unable to replicate their results.”

  Nu vă luați după toate graficele de pe net.

  Reply
  1. eftimie Post author

   1. Well, nu găsesc acum, dar citisem undeva că există un consens pe următoarea treabă: dacă ar fi să alegi pentru un tânăr să fie bogat (familie bogată) sau cu IQ ridicat și verifici cum o duce el la 40 de ani, cele mai multe șanse s-o ducă bine o are cel cu IQ-ul ridicat.
   2. Testele PISA se dau celor de 15 ani, sau cel puțin așa scrie site-ul lor oficial.
   3. Mă gândeam și eu că nu e corelație directă de-aia am scris mai mult despre educație și sărăcie, chestii care influențează cât de cât rezultatele. Totodată, discuțiile despre IQ sunt foarte controversate pentru că, în ciuda a ceea ce ne place sau nu, negrii săraci au IQ-ul mai mic decât albii care-l au mai mic decât asiaticii. Și dup-aia te uiți la indicele de dezvoltare și faci un studiu imens în care să demonstrezi că nu are nicio legătură una cu alta, ca să nu pari rasist, pentru că ăsta e un no no în comunitatea știițifică.

   Reply
   1. Răzvan T. Coloja

    Tot ce spun e că
    1. studiul e biasat. Dovadă stă chestia asta.
    2. a spune că românii (sau orice altă nație) au un IQ de ”91” e cam cum aș spune eu că am o cutie cubică de 91. Pentru că scalele testelor IQ diferă iar ce-i 91 pe Wechsler e 63 pe Raven. Așa că dacă eu zic ”cutie de 91” tu mă întrebi – normal – ”91 de CE anume? inci? pounds? centimetri? litri? grame? cu ce sistem de măsurare lucrăm?”. Exact așa și la chestia cu 91 IQ români. ”91” pe ce scală?

 5. Neeko

  Suntem pe locul 13 (impreuna cu alte 4 tari) din 43. Mai sus decat Grecia, Irlanda, Bulgaria, Lituania, Albania si multe altele. Am calculat 44 de tari care-s efectiv inaintea noastra si desi mi-e lene sa le calculez pe cele de dupa noi aproape sigur sunt peste 100. Deci clar suntem above average world-wide….

  Problema noastra e ca noi mereu vrem sa fiim gaura din gogoasa, desi in mod ironic nu ne place mijlocul. Nici macar top 30% nu-i ok. De-aia si emigram atat de mult, ca mereu vrem mai bine, de preferat top 10. Adica fie top 10, fie suntem ultimii prosti.

  Reply
 6. CID

  Sa stii ca au migrat si foarte multi dintre cei care nici macar sa-si scrie numele nu stiu. Locuiesc intr-un oras mare,langa un cartier de tigani. Din cauza apropierii,pana in ’89 ii vedeam destul de des. Dar dupa 1990 s-au imputinat vizibil,iar dupa 2007 au devenit chiar o raritate !

  Reply
 7. Cornelia

  “Ce oameni crezi că au tulit-o de-aici, ăia care abia pot să-și scrie numele? ”
  Eu zic ca au tulit-o de toate felurile.
  Pe aici pe unde sunt eu acum este stiut ca majoritatea celor care stau cu mana intinsa pe strazi ( si nu aia care canta la vreo chitara electrica sau ceva de acest gen in vreo gara de tren sau intr-un gang) sunt romani si am avut ocazia sa ma conving si singura. Atat doar ca oamenii de pe aici nu prea stiu care este diferenta intre rromi si romani. Adica ei foarte sincer nu inteleg “de ce exista doua denumiri pentru romani ?”

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *