Unde am semnat să am grijă de cimpanzei?

Aștept de aproape o săptămână să vină niște puleți să-mi pună un detector de gaz. Nu e decizia mea, aragazul meu are incorporate suficiente detectoare cât să nu mă lase să ard nici măcar o friptură, dar e o lege, să se pună detectoare de gaz în fiecare casă racordată la gaz. Pentru că, logic, în țara unde toată lumea explodează cu butelia, ăia care au gaz la bloc sunt pericolul.

În fine, știu de ce s-a făcut, un unsuros din parlament avea o firmă pe chestia asta și voia să facă un ciubuc. Nu e vorba de siguranța populației, dă-i dracu pe ăia, să ardă în flăcări, important e ciubucul. Și pentru că blocul meu a decis să facem asta, și pentru că eu nu sunt atât de nesimțit pe cât par, de vreo săptămână îi tot aștept pe ăștia. Ultima chestie, vineri seara a venit un amețit să-mi spună că vine sâmbătă pe la prânz. Acum a venit șefa de scară să-mi spună că a fost o confuzie, că nu ajunge azi.

Faza e că știu ce au de făcut. Înșurubează în țeava aia un detector, alimentat la curent, și-mi cer 300 de lei pe asta. Munca aia o poate face un cimpanzeu dresat. Munca lor nu valorează nimic, e un zero absolut. Nu e vorba de siguranță, cum spuneam, nu-i pasă nimănui se siguranță. E de dat de lucru unor cimpanzei care au decis că nu mai e cazul să evolueze în viață ci e ok să facă de-astea. Cele 5 zile pierdute de mine nu valorează nimic pentru ei, pentru că nu le pierd ei. Salariul minim e 7 lei pe oră, asta vine cam 50 de lei pe zi, 250 de lei pe săptămână. Dacă aș avea salariul minim aș pierde banii ăștia așteptând cimpanzei autorizați să înșurubeze un căcat.

Ei se alătură unei armate de cimpanzei pe care trebuie să-i plătesc cu timpul meu și banii mei să facă munci pe care le-ar putea face, evident, niște cimpanzei dresați. Și pe toți ăștia, cumva, trebuie să-i plătească prostul care nu este dintre ei. Și nici măcar n-ar fi asta o problemă, problema e că, în urma delăsării unora ca noi, cimpanzeii au devenit tot mai obraznici.

Am privit cu uimire cum Dan Doboș, directorul bibliotecii județene Iași, un angajat de-al meu, îndrăznea să ia „la pulă” pe un amic de-al meu care, întâmplător, e programator. Nu la stat, la o firmă ce lucrează doar exterior, deci import. De unde atâta tupeu pe cimpanzeu? De unde atâta obrăznicie? Mă documentez un pic, Dan Doboș a câștigat postul de director al Bibliotecii Județene Iași, oraș cultural, săracilor, fiind singurul candidat pe post. Păi, băi, cultură, rataților, ce cultură faceți voi acolo, bă, de aveți un singur nesimțit la interviu? Gunoiul ăsta ordinar, ce verifica pe unde lucrează alții la privat, a lucrat înainte tot la o șușanea de stat. Deci tot angajat de-al meu. Nu țin minte să fi plecat în cosmos cu biblioteca de ratați în cultură din Iași, poate pentru că directorul lor, nea Doboș, angajatul meu, a uitat de unde a plecat și e obraznic. E obraznic că nu l-a băgat nimeni în mă-sa, unde ar trebui să fi rămas. Ce s-a întâmplat cu tine Dan Doboș? Erai un scriitor bun de SF, poate chiar talentat. Era grea munca?

Dar nu e singurul. Alegerile astea au fost mișto, 8 milioane de oameni la vot, dar doar 3 milioane lucrează la privat, restul, cimpanzei agresivi care au opinii și păreri despre cum ar trebui să fie condusă țara asta pe banii mei. Și nu mă deranjează dreptul lor la vot, deranjată este atitudinea noastră tolerantă față de ei. Coae, nu valorezi nimic. Veniturile din agricultură sunt mici că atâta valorează munca ta. Oricine o poate face. Ai salariu mic că ești slab și incompetent. Era o discuție întreagă despre salariul decent pe blogul ăsta, mișto, o armată de oameni spuneau că vor o mie de euro pe lună să se descurce. Uitați-vă la ora de la comentarii, sunt ore la care oamenii ar trebui să fie la muncă. Dar nu puteau să muncească, că trebuiau să explice cum li se cuvine 1000 de euro salariu.

Bă, nu așa funcționează asta. Un cimpanzeu este mult mai ieftin de întreținut. Și poate fi dresat. Și nu mi s-a cerut niciodată părerea dacă aș fi dispus să cresc un astfel de cimpanzeu, de la omul care pune detectorul de gaz la directorul Bibliotecii Județene de Ratațiii Supremi ai Culturii, Iași, capitala analfabeților, dacă sunt dispus să angajez așa ceva. Când am luat noi decizia, ca națiune, că orice ratat, orice putoare, orice nesimțit trebuie respectat și întreținut că e și el om.

Dragii mei, muie. Muie pentru opiniile voastre electorale, muie pentru munca ta, muie pentru viața ta. Nu așa funcționează tribul. Vrem să mergem mai departe, lichelele trebuie tratate ca lichele. Hai, muie, și aveți grijă, votanților, că vă așteaptă un jihad. Un jihad al celor care s-au săturat să vă întrețină și să vă cocoloșească în numele unor idealuri false. Vrem să mergem mai departe, trebuie să dăm niște muie celor care ne trag în jos.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

15 thoughts on “Unde am semnat să am grijă de cimpanzei?

  1. gogu

   1,2milioane plus 400.000 nu prea are ce cauta la mijloc decat daca iti e mintea posedata de ‘cati, cate’.

   caramizi ori fi 3, 2, 1 dar daca tot radem de tampiti, poate ar trebui sa ne abtinem sa fim si noi, la randul nostru.

   Reply
  2. Cosmin

   tinerii (pregatiti) pleaca din tara nu neaparat din cauza banilor cat a nevoii pentru un trai normal.
   batranii urasc idealurile de normalitate a tinerilor si imigrantii.

   dilema: Cine va plati pensiile batranilor peste 10-20 de ani?

   tinerii vor fi prea putini pentru a sustine cohorta de batrani si pensiile crescute cu 50% la fiecare ciclu electoral.
   iar imigrantiii nu se vor ingramadi sa vina pentru ca va fi saracie si nici nu vor fi primiti cu mainile deschise

   PS. intrebare pentru votantii psd cu studii superioare la spiru haret.

   Reply
 1. Roxana

  Problema nu e cu indivizii mici, care vin și ei să lucreze sau nu, după cum e cultura biroului instituției publice în care lucrează. Problema e cu partea de management care e vai de steaua ei.

  Am un manager în familie. A avut și ea angajați mai puțin străluciți de-a lungul timpului, dar a dat indicații, a bubuit și a împins unde trebuia ca să miște lucrurile – ei, asta nu se întâmplă la stat. Tehnic vorbind, noi plătim statul pentru niște servicii pe care le îndeplinește prost, dar pe care are monopol – dacă ar fi capabil să-și gestioneze problemele proprii cu aceeași eficiență care există și la privat, nu cred că mi-ar păsa dacă un om e angajat la privat sau în domeniul public.

  Reply
  1. gogu

   Vestile sunt triste cu privirela ‘a împins unde trebuia ca să miște lucrurile’. Ca sa mergi inainte trebuie sa lasi ceva in urma, omenirea inca nu a reusit sa descopere un alt procedeu. De lasat ceva in urma lasa cine impinge si de avansat avanseaza ‘angajatii mai putin straluciti’, pentru ei randamentul este supraunitar… Adica sunt chiar foarte stralucitori in comparatie cu prostul care impinge care are un randament de toata jena.
   Cred ca asta-i si supararea lui Eftimie si a altora care-si platesc taxele si impozitele si primesc in schimb de la statul roman doar dreptul de a respira, atunci cand nu primesc traditionalul 4m

   Reply
 2. gogu

  rectifica, te rog, ca suna ca dracu’
  un programator in Romania face export, ca daca si el ‘produce’ import ne-am dat naibii definitiv!

  Reply
   1. gogu

    nu vad legatura intre valoare adaugata si import-export. poate am o zi proasta, scuze.

 3. Cosmin

  Am lucrat la stat – oximoron din start. 15 oameni care munceau cât 4. De fapt vreo 2 lucrau corect, vreo 5 când aveau chef și restul futeau buha. Eu lucram corect. Până m-am plictisit sa mai lucrez pentru alții și mi-am făcut o firmă și am plecat. Acum sunt privat și din păcate ai dreptate.

  Reply
 4. Pamfil

  Mamaaa, esti exact pe felia mea! Parca-as fi scris eu acest post.Asta e singura solutie viabila in romania: muia!
  Bai, da’ o muie d’aia adevarata, deep throat, cum scrie la carte, antologica , de tinut minte in veacuri, o multi-muie care sa transceada abisurile concretului si sa regleze mecanismele stricate ale universului, de fapt un panaceu sexual pt. toate impotentele planetare!
  Deci, sus muia, ca sa zic asa!

  Reply
  1. gogu

   Pamfile, voia ta a fost lege, de-asta data.
   Vezi cu taxele si impozile, ca de se respecta planul pan’ la capat, o sa te saturi de muie. Exact, de aia adevarata, deep throat, cum scrie la carte, antologica samd.
   Chestia cu muia e misto doar la zis., ca mataranga are doua capete si poti si sa dai cu muia in dansa….
   Sa ai pofta, revolutionarule!
   Esti sigur ca vrei o tara ca afara sau doar o zgudui ca sa-ti treaca vremea!?
   Plateste-ti taxele, asta-i primul pas.

   Reply
 5. altona

  Cele mai nostime comentarii sint cele in care se analizeaza pregatirea scolara a celor care au votat cu “ailalti”. Altfel, KWI a fost si este cel mai bun presedinte din istoria Romaniei (neamt, domnule, om serios) si ar face o echipa minunata cu Nicusor si Clocotilde. Sa nu o uitam nici pe Mandela, procuroarea din lagarul ilegal de la Magurele.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *