Unde a dispărut cavalerismul

Mai auzi din când în când femei care se plâng că bărbații au redevenit niște cimpanzei bădărani și nu mai găsești unul bun nici să dai cu tunul. Și dau exemplele alea cu vremurile în care un băiat știa să țină ușa pentru o fată, să fie politicos și să nu facă biluțe de muci în timp ce se uită la meci.

Și eu știu acele povești doar că, spre deosebire de muierile care se plâng, am citit cu atenție ce fel de femei aveau parte de tratament cavaleresc. Domnișoarele alea știau vreo două limbi străine, greacă și latină nu spaniolă din telenovele, aveau ceva școală, știau să danseze ca niște grații nu ca niște saci de cartofi, eventual cunoșteau un instrument și știau să aibă o conversație mai lungă de 5 minute pe o temă.

Acum au figuri artistice în cap și „cultura” aia generică pe care o servește toată lumea, adică reflexul de a aplauda ca foca la fiecare chestie pe care se pune ștampila „artă”, zic că le plac bărbații cu umor, dacă umorul înseamnă pusul mâinii la subraț pentru făcut pârțuri, ceva replici din seriale de comedie și fușeritul unei cărți despre care se spune că ar fi amuzantă (inserați aici ceva din Ilf și Petrov), spun că le plac bărbații inteligenți, referindu-se, de fapt, la unul suficient de șmecher s-o prostească, altfel ar fi plin de chiloți umezi aruncați pe institutul de la Măgurele, beau de sting și stau ca vita în ușă la metrou sau cu nasul în telefon în timp ce se lovesc de toată lumea.

Și ar mai fi și un aspect, separat, valabil doar pentru unele: nu e ok ca la 30 de ani să ai burtă. Nu zic să fii dolofană, nouă ne place asta, doar gheii ăia din modă v-au convis pe toate că ne plac scheleții, nici vorbă. Zic să nu ai burtă de gravidă că ți-e și rușine să întrebi cât mai ai până naști. Un cur un pic mai mare e ok, doamne-ajută, o burtă care atârnă, nu.

Punând chestiile astea pe masă, prostie agresivă, incultură și o burtă, normal că o să atragi exact genul de bondar pentru care lucrurile astea nu contează, adică unul cam la fel, și el gravid cu niște mațe, deștept cât să nu-ți bage degetele în priză și gentleman cât să zică „băăă, te iei de prietena mea, îți sparg fața”, inainte să cadă lat de beat pe jos.

Da, exact, zic că e responsabilitatea femeilor să ridice nivelul de cavalerism în societate, să scumpeacă dacă se poate un pic mnioașca (e ieftină rău în zilele astea), că noi ardem cam tot ce ni se permite să ardem. Umbla la un moment dat teoria că am luat SIDA de la maimuțe, asta ar trebui să fie un semnal de alarmă pe ce e dispus un bărbat să reguleze. Ce credeți, omul ăla a fost un cavaler când a făcut asta, i-a ținut craca maimuței să se urce pe ea sau a fost bărbatul tipic pe care-l vezi la mall sau în cârciumă, în spatele barului, făcându-ți cu ochiul în timp ce-ți dă apă cu mentă, lămâie și un scuipat de vodcă în ea pentru 15 lei paharul.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

15 thoughts on “Unde a dispărut cavalerismul

 1. Florin

  Haide, nu poți să bagi Ilf și Petrov în poliloghia asta, abia știe lumea de ei. “Suge-o Ramona” sau ceva de la Gherman ar fi fost mai fi potrivit.

  Reply
 2. Veronica

  Dragii mei cavaleri latenți, sau în regresie,
  Înțeleg că nu mai sunteți cavaleri pentru că nu aveți cu cine.
  Ăăăăă, cum să vă explice sora voastră, nu așa funcționează cavalerismul.
  Nu e ca și cum te-ai născut cavaler, dar ai avut un căcat de otită când erai mic și-ai văzut și o burtoasă și ți-a trecut, plm, te-ai vindecat de cavalerism.
  Te-ai trezit într-o dimineață,ți-ai pus șosetele și șlapii și ți-ai zis:
  -fufelor, aquila non capit muscas, ergo bibamus!
  Nu știți voi d-astea Marimarelor, stați cuminti.
  Ia uite, băi nene, unde-s femeile de atltădată, care vorbeau greacă și latină?
  Au rămas toate precupețele vorbitoare de romgleză, telenoveleză și burgheză, nu-mi stric io bunătate de cavalerism pe astea:
  -ospătar, doi mici și-o Skol.. pentru prietena mea, hăhăhăhăhăhăhăhăăăă!
  ***
  Unde-s doamnele care dansau ca niște grații, pe menuete cântate la harpă, că mă fut în dubstepul vostru de sărite de pe fix ce sunteți, că mă speriați cu tropăielile voastre nedelicate.
  Ia că nu stric io cavalerismul pe voi:
  -coaie, mai vine micii ăia, că m-am dezbalonat și-mi stă maioul cu Versace ca pe gard!
  ***
  Unde-s minunile de pe vremuri care cunoșteau un instrument și știau să aibă o conversație mai lungă de 5 minute pe o temă, alea care nu făceau decât asta toată ziua, cântau la pian și citeau Abatele Prevost?!
  Ale dracu’ de sufragete, v-a găsit pe voi evoluția la cap, nu vă mai place oboiul, tâNpitelor.
  Uite, îl simt pe D’artagnan cum adorme în mine și pe Fane Fermecătoru’ cum se trezește.
  -garson, adu și o ciorbă de burtă la tătuțu’, că fără mujdei viața e de porc și-i lipsește parfumul.
  ***
  Și de ce, mă rog, v-ați scos corsetele și crinolinele care vă șuguiau burțile, de nu părea că aveți.. că mie-mi plac rubensienele, da’ fără burtă.
  Adică.. e ok să aibă curu’ mare, țățele ca-n reclamele la pepenii de Dăbuleni, da’ nu și burtă, că-l simt, acum în direct, pe Pardaillan cum se sterpezește de parcă a surprins-o pe Fausta că-ndeasă hulpavă în gură un mistreț rotisat cu de toate.
  Ia mai du-te dracu’ de grasă, mă duc să-mi fut niște pocale de vinuț în freză, ce atâta cavalerism?
  Pffffffff, că dacă m-ar vedea profesorul meu de scrimă că mă uit după toate nasoalele, crecă ar face o fandare și mi-ar fute o mănușă peste ochi de nu m-aș vedea.
  -En garde, pațachinelor, că m-am nărăvat!
  -ospătar, ai mai auzit tu pe cineva să facă paranghelie pe Mozart? Las-o dreaq, pune ceva să-mi sară șlapii din picioare și oțetul din lingură. Te roagă fratele tău!
  Așa boss!
  ***
  Unde sunt femeile de altădată?
  Exact acolo unde sunt și bărbații de altădată. Retrași într-un colț, încorjurați de arătări gălăgioase și vulgare, trăind în cărți și-n filme, inadaptați, pe alocuri, dar cu delicatețea și cavalerismul intacte, pentru că, vedeți voi, cavalerismul nu e ceva ce trece și peste niște sute de ani, când romgleza, telenoveleza, klingoniana, Dothraki, House-ul, Trance-ul și alte nebuneli actuale se vor fi demodat și vor fi înlocuite de alte trăznăi, el (după ce a umblat cu toate androidele prostănace, vulgare și burtoase și, în sfârșit, a întâlnit domnița viselor lui), tot îi va întinde mâna, că să o ajute să coboare din nava spațială și o va complimenta pentru că a ales culoarea aia minunată de latex, pentru a-și acoperi trupușorul.
  Telepatic, desigur.
  Pentru că există și o vorbă:
  ” Et si omnes, sed non ego!”

  Preluat de la colega mea Mihaela, ca bine-o mai punctat, asa bine ca nu mi-a mai ramas mie sa scriu nimic.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Am pus eu link-ul către postarea Mihaelei, că-s domn și nu-mi place să preluăm munca doamnei fără să-i dăm măcar ceva în loc.

   Reply
 3. Elena More

  Un “Big like”, (nu tot ce zboară se mănâncă) dar este adevărat …☺️

  Reply
 4. arr

  Mno, de ce oare voi astia mai scheletici apreciati dolofanele iar noi astialalti, mai rotofei, apreciem cum trebuie o piele bine intinsa pe os? Nu stiu, conservarea energiei, echilibru termodinamic, hipoglicemie sau ce o fi?

  Reply
 5. Gogu al II-lea

  Am 28 de ani, am avut vreo cinci one night stand-uri şi două prietene serioase, acum fiind la a treia şi ultima, sper. Din experienţa mea spun că majoritatea femeilor, deci nu toate, au pretenţii când sunt proaste ca o cratimă între sunte şi ţi. Da, aici cam repet şi ce zice în articol. Dar ce-am mai observat e că atunci când încerci să te porţi ca un cavaler, sunt bulversate. Unele mai şi râd de tine. NU MAI E LUMEA DE ATUNCI! Femeile nu mai sunt alea.

  Reply
 6. mihai

  1.Florin : ar merge și Singur sub duș, de Dan Chișu…
  2.Mihaela : respect…
  3.Beh, io și-acuma le zic sărumâna la muieri, și râde lumea de mine.
  Noa, până azi nu știam de ce :)…

  Reply
 7. Pixulina

  I’ll throw my 2 cents in this.
  Nu mai exista acel respect default pentru femei, ala care vine din faptul ca suntem mai mici si mai firave ca voi.
  Sunt sigura ca a existat candva, pentru ca altfel nu ar fi o diferenta de la cer la pamant intre cum se poarta cei de 20-30 de ani cu o femeie, fata de mosnegii de 70-80, care au primit alta educatie.
  Nu ma refer la figuri cu tinut usa sau asezatul scaunului la masa, ci lucruri de genul:
  – trebuie sa ma feresc, in mod constat, in supermarket, din calea unor handralai in taota firea, care mai au putin si ma darama cu caruciorul
  – fereasca sfantul sa ma imbrac sexy pe strada, va fi plin de fluieraturi, claxoane, etc
  – dubiosi burtosi cu 10 – 20 de ani mai mari decat mine nu au absolut nicio jena sa se holbeze in mod libidinos la mine in decolteu
  – dupa toate lucrurile marunte de genul, apare un smecher cu replici din alea “hăhă, da n-aț vrut voi egalitate?”
  Meanwhile, cum ar zice americanul, mosnegii dau buna ziua zambind, imi tin usa daca am mainile pline de sacose si au bunul simt de a nu intra fix in curu’ meu in lift sau in bloc.

  Astea sunt observatiile mele ca fiinta feminina de 50kg care nu ragaie pe strada, fara par roz si belciug in nas

  Reply
 8. altona

  Sa citez:

  Și eu știu acele povești doar că, spre deosebire de muierile care se plâng, am citit cu atenție ce fel de femei aveau parte de tratament cavaleresc. Domnișoarele alea știau vreo două limbi străine, greacă și latină nu spaniolă din telenovele, aveau ceva școală, știau să danseze ca niște grații nu ca niște saci de cartofi, eventual cunoșteau un instrument și știau să aibă o conversație mai lungă de 5 minute pe o temă.

  Restul sint vite. Cind ai de-a face cu vite, nu esti cavaler.
  Domnisoara este domnisoara, vaca este vaca.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *