Unda veselă

Vineri seara am zis să mă uit și eu la ceva relaxant, o emisiune de umor, ceva, deci am deschis Realitatea Tv să mă uit la emisiunea lui Rareș Bogdan. Elegant cum îl știm, moderatorul era singurul cu cravată într-un cerc de oameni veniți toți la sacou fără cravată de parcă era ținută obligatorie. Deși mă așteptam ca el să fie cel mai amuzant, m-am înșelat. Înainte de 12, Rareș promite că va veni cu ceva foarte interesant de spus pe subiectul ăsta cu criza guvernamentală.

Am așteptat cu sufletul la gură revenirea în studio răstimp în care am numărat reclamele la diverse site-uri de pariuri. Au fost 6.

Înapoi în studio, Rareș ne spune că a văzut ceva foarte amuzant, cum văd criza Tetelu și Flori din Vaslui. Începem cu Tetelu, care face un fel de vlog pe internet. Acest Tetelu este un băiat care a făcut niște glume mișto pe la Cațavencu pe vremea când erau un singur ziar, adică acu vreo 10-15 ani și acum încearcă să le facă și video. Vorbește pițigăiat și este teribil de incoerent. Aveam impresia că Dragoș Pătraru este cel mai bizar analist politic de seară, dar ăla e Bill Maher pe lângă Tetelu. M-am uitat 5 minute la Tetelu și mi s-a dizolvat jumătate de creier. Ceea ce a fost ok având în vedere ce a urmat.

După bizarul moment cu Tetelu ia cuvântul o doamnă ce pare deterioarată și ne spune de Victor Viorel Ponta. Nu știu cine este această doamnă, dar pare să fie foarte supărată pe Ponta și-i tot rostește numele întreg. Mă aștept să vină Scooby Doo cu gașca și să-i smulgă masca de pe cap: „Aha, iată cine este în spatele parcului de distracții bântuit! Traian Băsescu!”

Următorul care-și dă cu părerea este Ion M. Ioniță care ne spune că niciodată PSD-ul, de când era el FSN, n-a avut criză guvernamentală de genul ăsta, să se lupte între ei. Tipul a fost (sau mai este) redactor-șef la Foreign Policy și Historia, ceea ce explică parțial de ce are memoria selectivă la nici o zi de când comemoram 13-15 iunie. Dar omul pălește în fața a ceea ce urmează.

Zilele astea mi-a trimis contabila de la firma de publicitate cu care lucrez o listă cu ce bani s-au plătit la stat pe munca mea. Cam două salarii de prof universitar pe două proiecte am dat statului. Iar cel ce a urmat este un profesor universitar, e chiar Ioan Bogdan Lefter, profesor de ceva literatură postbelică la Litere, un om care poate să lămurească odată pentru totdeauna ce fel de roman era Moromeții. Acest tip a dat una de era să cad jos de pe scaun: „Poate că se va putea întâmpla să nu se întâmple ce spun eu acum”. Dacă vreți să știți de ce literatura română e la pitici, ascultați-l pe acest om, rar am găsit pe cineva să se exprime atât de random. Și eu stau lângă spitalul Obregia.

Cristian Diaconescu este o față cunoscută în politică, e ăla atât de plictisitor încât nu l-ai întreba nici măcar cât e ceasul de frică să nu te omoare cu poveștile lui obosite. După aproape 30 de ani de stat în politică omul a început să îmbătrânească și acum este nervos la stilul de pensionar nervos. A zis că nu știe și nu poate să facă predicții și ceva cu „am un guvern pesedist care trebuie să respecte acest program imbecil pesedist”. Tipul a fost în PSD vreo 20 de ani, dar acum, că nu-l bagă nimeni în seamă, pare mai anti-PSD decât tinerii care vor moartea lui Iliescu.

A urmat un nou profesor, Vlad Nistor (v-am zis că-s două salarii, nu), cred că e decan la Facultatea de Istorie care nu a rostit o propoziție logic, apoi Horia Alexandrescu, zis Horică, un ziarist bătrân care a mers cu avionul lui Ion Iliescu mai mult decât pilotul sau chiar Ion Iliescu. Ăsta a zis că Grindeanu a zis că se va rezolva totul săptămâna viitoare și că s-a întâlnit cu premierul Luxemburgului, care e important. Mihai Neamțu, alt băiat cu facultate, a băgat una gen „renașterea lui Grindeanu ca figură națională e ok, dar cu Ponta lângă pare puțin credibilă”. V-am zis că toate astea se petreceau după miezul nopții, în weekend, când lumea se uită la emisiuni de umor, nu stă prin studio-uri?

Când credeam că mă plictisesc scoate Rareș asul din mânecă: Tavi Hoandră. Pentru cine nu știe, Octavian Hoandră este cel mai modest intelectual om care apare pe TV din toate televiziunile. Ălea care stau pe bară la Capatos sau canapeaua lui Măruța sunt mai inteligenți decât el. Și Hoandră nu dezamăgește, începe prin a spune că stă la hotelul lui Aurel Muntean din Sibiu care este excelent, pur și simplu excelent, mare om Aurel Muntean, tot respectul, cică e fain acolo, era să dea peste Barâșnikov pe hol, trăiește efectiv în cultură, cică e George Banu pe-acolo care moderează o discuție cu mari regizori, mari actori, chiar se gândește dacă mai revine vreodată la București având în vedere ce se petrece la FITS apoi spune că nu se pricepe la politică dar o să-și dea și el cu părerea. Părerea lui e că Iohannis e controlat de ruși.

Nimeni nu clipește la auzul afirmațiilor lui Hoandră, Rareș Bogdan preia din voleu și spune că Grindeanu a atras atenția cu privire la relația cu Rusia. Nicușor Dan, și el în studio, pare singurul individ rațional, zice că ne aruncăm cu toții pe Dragnea deși el e doar un vârf al unei mase mai mari de oameni de prin politică ce visează la grațierile ălea. Bizar să-l vezi pe Nicușor fiind precis și coerent. Băsescul mascat în doamnă deteriorată spune că Grindeanu și-a dat seama că nu mai vrea să fure cu mâna altuia, iar nu clipește nimeni, intervine Nicușor „poate să nu fure altul cu mâna lui”.

Decanul de la istorie, care e ca un fel de Petre Daea nehazliu, zice că e așa cum a zis-o Hoandră, e vorba de „un joc geopolitic într-un moment important, am zis chiar astral, există inamici pentru România, există oameni care vor ca această relație cu Rusia să nu se dezvolte”. La final i se dă din nou cuvântul lui Neamțu: „Vreau să vă zic că ne aflăm….”, începe acesta și este întrerupt imediat de Rareș Bogdan care zice că trebuie dat și filmul cu Flory din Vaslui care e și ăla amuzant. Această Flory făcea și ea niște vlogging pe youtube, dar cum acolo sunt ăia nesimțiți și-ți arată view-urile la toată lumea, a trecut pe o platformă proprie. Video-ul este aici și după ce m-am uitat la el mi s-a dizolvat și cealaltă jumătate de creier.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “Unda veselă

 1. Georgem

  E drept ca nu prea se minte la Realitatea, dar au un nivel intelectual precar. În schimb la a3 și România TV, e ceva parfum, niște adevărați deontologi pe holurile Academiei. Pentru cunoscători! Mișto articol, n-am ce zice!

  Reply
 2. acadea

  mi se pare amuzant ca f multi gigei cred ca flory e pe bune o panarama autentica cu un salon undeva .
  unii au gasit-o si pe facebook , e muncitoare in londra, plecata din vaslui.

  dar vazand ca template-ul de wordpress de la flory e identic cu cel de la tetelejurnal si ca sunt productii zazufilm, as zice ca e o caterinca reusita :))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *