Turismul românesc e distrus de primari

Maneaua preferată a edililor de pe litoral este „nu ne ajută Guvernul” în timp ce maneaua preferată a românilor e că litoralul românesc este de căcat, că românii nu știu a face turism. Unii mint și alții nu știu ce vorbesc. Vara asta am zis că mi-o petrec în concedii, așa cum am învățat de la președintele nostru, și-am stat în cel puțin trei hoteluri diferite de pe litoral. Giugiuc, fratele meu, giugiuc, n-am avut nimic să le reproșez hotelierilor, în condițiile în care n-am stat în locuri de lux. Pe de altă parte, însă, ce face „edilii” pe-acolo e dezastru, te doare bila când îi vezi încercând să afle ce-i civilizația.

Hai să discutăm un pic despre primarul din Mangalia, al doilea municipiu al litoralului, care are în grijă Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, Saturn și Venus. Uitați-vă la el ce mișto e în această poză luată de pe mangalianews.ro

Obsesia acestui fotomodel este, ca a multor primari din secolul trecut, montarea de pavele. Orașul, dar și stațiunile, sunt pline de trotuare cu pavele de-alea nenorocite puse prost care încep încetul cu încetul să se strâmbe. Trotuarul clasic, ăla pe care poți merge liniștit cu căruțul de copii și costă de 50 de ori mai puțin este înlocuit cam peste tot. Neptun, parexamplu, faină stațiune, plină de verdeață, e o plăcere să te plimbi pe-acolo, chiar și președintele are o vilă. Asta dacă te plimbi cu mașina, că trotuarul e un hompa-trompa în valuri făcut din pavele. Mangalia e la fel, Jupiter, tot așa. Mania cu pavele am văzut-o și în Eforie, deci nu e ăsta singurul cu pișcoturi de beton în creier.

La asta se adaugă lipsa coșurilor de gunoi. Primarii de pe litorali sunt imuni la sezonul turistic, nu cred că pot exista mai mulți oameni într-o anumită perioadă a anului decât în alta. De fapt, nu cred că pot exista oameni care aruncă gunoiul la coș. Între Neptun și Jupiter am găsit trei coșuri, echivalentul a trei saci de gunoi. Nea cimpirică ăsta nu e în stare nici măcar să facă o manevră cu un mafiot local să umple orașul de coșuri și faleza de vila omului care vinde acele coșuri. Nu e ca și cum aș propune autostradă de la Vamă la Constanța, niște recipiente de plastic prinse de stâlp ar fi suficient.

Înțeleg har har, miau miau că nu dă guvernul facilități, că nu dă bani, că alea, dar pune dracului niște coșuri de gunoi. Fă chestiile simple băbăiete, arată că înțelegi cum funcționează un oraș. Am fost anul trecut la Vamă, nu vă mint, am văzut o groapă în aleea aia principală care e acolo de 15 ani de zile. Nu e un crater imens, e o groapă de doi metri pe un metru dar primarul ăla de-acolo n-a fost în stare s-o astupe atâta timp, nici el nici predecesorul, exact în zona de unde-i vin banii, de la turiștii ăia nenorociți, dar-ar boala în ei. Trebuie să faci licitație internațională pentru o amărâtă de groapă, dobitocule, ce se bat Astaldi și Da Vinci pentru cine s-o astupe?

La Magalia e un dig superb, mergi pe el ore, ascultând valurile. A rămas o mărturie a veacurilor în care a fost construit, adică nu s-a făcut nimic acolo de jumătate de secol, ideea primarului de a-l pune în valoare e să organizeze festivaluri de tuning pe Faleză pentru că de-aia am venit de la Bucale la el, am sindromul Stockholm, nu pot adormi dacă nu-mi ambalează unul mașina sub geam. Abia acum îmi dau seama de greșeală, poate îi vine ideea fotomodelului și-l umple și pe ăsta cu pavele.

Eu le-aș tăia ăstora orice finanțare de la Guvern (nu e ca și cum economia locală duduie) până nu arată naibii că știu cum se administrează așa ceva. Lasă concesiunea plajelor, drum de patru benzi de la Constanța până-n Vamă, festivaluri și atracții turistice, ce să facă turiștii acolo, să-ți plimbe gunoiul prin stațiuni că n-are unde să-l arunce? Și mai tunde și tu, tu-ți ceapa mă-tii, un pic din plantele alea că iar nu ai nevoie de doctorat pentru așa ceva.

Nu că înapoierea asta ar fi specifică litoralului. Uite, un tip care a fost la Orșova povestește cum o minunată zonă turistică a țării este locuită de cimpanzei care trăiesc în secolul XVII și nu știu să tundă iarba, să ia gunoiul sau să facă focul altcumva decât cu lemne. Singura strategie turistică națională ar fi demiterea a vreo câțiva zeci de primari tâmpiți și punerea localității sub administrare specială (să facem managment privat dacă e cazul) că localnicii, aparent, nu pot să se descurce de capul lor.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *