Turismul începe de la capitală

Tot reapare raportul ăla care arată că în 2015 Ungaria a avut 14 milioane de turiști străini, Cehia 11 și România 2,3 milioane. Sau poate e invers, Cehia a avut 14 și Ungaria 11 în timp ce țara noastră cu plaiuri, văi, munți, peisaje superbe și oameni primitori, tot 2,3.

Și până să ajungem la explicațiile complicate, alea cu infrastructura, aia cu hotelierii tâlhari sau aialaltă, cu are cineva ceva cu noi, putem începe cu explicația simplă: pentru că capitala României arată de căcat.

Dacă ești un turist străin și vrei să vizitezi o țară estică, o să mergi prima oară în capitală, vezi cam care-i atmosfera, și-abia dup-aia treci la modulul avansați. Oamenii merg prima oară la Praga, apoi la Budapesta și abia apoi la Balanton sau Haiduksloboz sau cum s-o numi stațiunea aia mai mișto decât Băile Felix. Iar capitala României are un singur lucru turistic: șmecheriile alea care te stropesc cu apă pe caniculă pe care scrie „București – capitala turismului”, un slogan gândit probabil de un om doborât de caniculă sau de cineva extrem de prost, nu spunem cine.

În rest, în centrul ăla frumos și vizitabil, că nimeni nu vine să viziteze Berceniul, avem clădiri semi-sparte de care atârnă cablurile, boschetari, cerșetori, miros de pișat, gunoaie la tot pasul, tomberoane pline, cerșetori, afișe peste afișe rămase acolo de când trăia Gică Petrescu, muzică tare să-ți sară sângele pe nas, mașini parcate pe trotuare, eventual pe câte un turist dacă se poate, țepari, hoți de buzunare, primarul Firea, claxoane de parcă e manifestație, un copac, taximetriști care put de le cade tabla de pe mașină, sau poate cade tabla că mașinile alea nu-s îngrijite, care nu te duc nicăieri că nu vor, transport în comun plin de țigani care nu plătesc, pensionari care nu plătesc, boschetari care nu plătesc și o fraieră de studentă pe care o încolțesc cinci controlori, mii de oameni din servicii HORECA care nu bunghesc o boabă de engleză sau altă limbă străină, deși dacă-i întrebi cică se pricep, bagaboante bete puse pe scandal, golani beți puși pe scandal și prețuri ca la Paris.

Vrei să ieși afară din București, să te duci măcar la un Peleș, ai parte de un drum plin de oameni extrem de agitați la volan și puși pe scandal, o „stațiune” unde toată lumea parchează într-o rână, asta dacă nu iei trenul și ajungi plin de scuipat și coji de semințe. Într-o Gară de Nord betonată dintr-o parte-ntr-alta, unde la budă îți dă o linie de hârtie de șters la cur și jos, că e în beci, pute atât de tare a cloramină că omoară și sifilisul din curvele din zonă.

Cu străzi rupte, semafoare rupte, trotuare din care ies pavelele și muzică populară dată la maxim, cine naiba ar veni vreodată pe-aci? Doar temerarii. Iar dacă vreun temerar se-apucă și spune că pute în tren, îi sare toată țara în cap.

Când o să arate capitala măcar decent, fără decorații de doi lei, fără concerte de doi lei, fără pelerinaje religioase cu săraci care-și sar unul altuia la gât pentru a fi primul la pupat icoana și rugat pentru moartea vecinului, fără proasta satului pe biciletă, poate mai aducem un milion de turiști și reușim să depășim un județ din Ungaria. Iar de-aici încolo, limita e cerul.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

13 thoughts on “Turismul începe de la capitală

 1. Alex

  Aproape de acord, cu o singura exceptie. Am intalnit multi turisti straini in centrul vechi si le placea acolo tocmai pentru ca muzica era data tare. Iar preturile alea ca la Paris, sunt doar pentru fraieri (romani sau straini) pentru ca ai o multime de bodegi cu berea max 10 lei. Una e sa dai 2 euro pe o bere alta e sa dai 5.

  Reply
 2. Pensionaru'

  Tocmai ce vorbeam cu niste francezi mai aventurieri asta seara. Au zic ca in concediu fac un tur al europei de est, i-am intrebat…si Romania? si au zis ca nu, Romania e sarita din schema ca le e frica de tigan, caini si drumuri:)))
  se plimba doar prin estul civilizat, ungaria, macedonia, muntenegru, polonia :))

  Reply
 3. Ensi

  Omul se referea la Centrul Vechi din Bucuresti, unde am dat 109 lei pe 4 inghetate si o bere, nu Centrul Vechi din Atena, capitala tarii turismului in Europa

  Reply
  1. eftimie Post author

   Și eu am un milion de dolari pe care nu i-am declarat la fisc, deci nu sunt praf.

   Reply
 4. altona

  Mi-ai tras-o, Eftimie. Ziceam sa aduc trei straini la Bucuresti anul viitor. Sa fie primit, vin singur,

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *