Trei beri de la Victor Ponta

Se discută prea puțin zilele astea de noul cod fiscal, ăla cu reducerea TVA și CAS. Măsura a fost propusă de Victor Ponta și ai lui deci trebuie automat să le urăm ură și papiț dar, dacă trecem un pic peste isteriile specifice (trei rugăciuni și patru mătănii la cartea „Pas cu Pas” a lui Iohannis ar trebui să ajute) vedem niște chestii mișto.

Eu plătesc o mie și ceva de lei pe an pe hosting, din care, după cum îmi arată factura, 200 de lei sunt TVA. Reducerea TVA la 20% îmi va aduce un profit de aproape 33 de lei ceea ce înseamnă trei beri în centrul vechi al Bucureștilor. Plătesc factura anual, prin februarie, deci trei beri atunci! Iar dacă amân până în ianuarie să-mi iau telefonul dorit, care e cam 3000 de lei, aș câștiga aproape 100 de lei din reducerea de TVA. 10 beri!

Dar mai e un aspect mai mișto, ăla cu reducerea TVA la alimentele de bază la 9%. Aici e șpil și mai și, că se reduce la 9%. Eu dau cam 10.000 de lei pe alimente de bază pe an, că mănânc multe ouă cu cartofi prăjiți și porc. Dacă se reduce acolo, ajungi să economisești aproape 1250 de lei care înseamnă deja un sejur la Jupiter, cu gagica ta favorită, cu bere din belșug!

Și nu pot să nu mă gândesc că TVA a fost mărit de gloriosul guvern de dreapta al lui Boc-Băsescu ca să aibă ce fura gagica lor preferată (pentru că dacă s-ar fi oprit din manglă am fi supraviețuit crizei fluierând și acum eram tigru economic) și că acum fanaticii liberali în frunte cu lunecosul Vosganian vor să-mi mărească taxa de timbru la cărți, mie!, care sunt și incult, deci mă alungă de pe calea luminoasă.

Pentru prima oară în ultimii 10 ani am putea s-o ducem mai bine din cauza unei decizii politice (prin 2004 parcă s-a introdus cota unică, și atunci a fost un avânt). Nu-mi fac iluzii, nu o să facem autostrăzi, noi suntem buni la Stand-Up, nu la asta, dar pentru sărăcia noastră imediată, în momentul de față, Victor Ponta, manțogarul, dottore, testadicazzo, ei bine, ăsta este personajul pozitiv.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Trei beri de la Victor Ponta

 1. Alex Mihăileanu

  Vezi că TVA-ul la alimente nu înseamnă TVA la toate. Doar la cele de bază, gen pîine, fasole, cartofi şi, probabil, carne de pui sau de porc, în cel mai fericit caz. Restul sînt lux.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Da, dar eu manânc alimente de bază, nu quinoa. La ăla aș face TVA 80%. Și la ginseng 1400% că fraieri sunt destui.

   Reply
 2. coke

  Mai adauga la toate alea niste scaderi substantiale la acciza la carburanti, care ar duce pretul combustibilului cu vreo 10-15% in jos, lucru care ar determina din nou scaderi de preturi. Oricum, e amuzanta reactia jurnalistilor si-a unora de dreapta la masurile propuse. Daca citesti gandul afli zi de zi c-or sa-ti creasca impozitele pe casa si pe masina. La casa o sa platesti cu pana la 50 de lei in plus, si la masina cu vreo 20 de lei, dar se omite a se spune ca vei castiga mult mai mult din scaderea de TVA. La un mic calcul eu platesc lunar facturi la electrica, rds, apa canal, vodafone, un total de ~ 450-500 de lei, o scadere de 4% al TVA-ului mi-ar ieftini, nu cu mult ce-i drept, plata acestor facturi cu un 20 de lei, dar intr-un an economia facuta ar fi de 240 de lei. Asta doar pentru cheltuielile curente platite luna de luna. Daca mai contabilizez si alimentele, carburantul, diverse achizitii care inseamna fie un TV, masina de spalat, frigider, aspirator, telefon etc, te trezesti la sfarsitul anului ca economisesti niste banuti frumusei. Dar nuuuuu, in presa se discuta doar c-or sa creasca impozitele pe proprietati, alea care oricum sunt ridicol de mici.

  Reply
 3. Maddame

  Cu excepţia faptului că preţurile nu cred c-o să scadă. Adică noah – dacă pâinea era 2 lei din care 0.5 era TVA, acum o să fie 2 lei din care 0.1 leu o să fie TVA (aproximativ). Profit 0.4 lei în buzunarul vânzătorului de pâine.
  Ceea ce e bine pentru firme, nu zic nu, dar pe consumatorii finali cred că n-o să-i afecteze prea mult.

  Reply
  1. eftimie Post author

   La servicii și electronice o să scadă instant. Și cred că și la produsele alimentare, e chestie de concurrență.

   Reply
 4. Maddame

  Să știi că-mi doresc să ai dreptate. Cât oi fi eu de fomeie cu dreptatea-n steag, acuma îmi doresc să greșesc 😀

  Reply
 5. Georgel

  Vezi tu, un cod fiscal ca asta e facut sa ia ochii populatiei, exact asa cum s-a intamplat cu tine. Masurile alea intr-adevar sunt excelente pentru omul de rand, daca ar fi si sustenabile pentru bugetul de stat si daca preturile nu se vor ajusta in favoarea celui care vinde. Sustenabil, stiu, un cuvant folosit fix de aia care contesta acest Cod Fiscal. Problema explicata pe scurt e ca prin reducerea taxelor vor fi mai putini bani la buget, bani pe care unii spera sa ii acopere din colectare mai buna a taxelor (optimism mult prea mare pentru tara in care traim, in fond cui ii place ca trebuie sa plateasca taxe? pentru comerciant, ca e 19%, ca e 24%, tot mult e). Cica se stimuleaza consumul, scaderea aia de taxe nu va intra niciodata in totalitate in buzunarul omului de rand, abia daca intra o parte. Si uite asa, daca nu se produce minunea inabusirii evazionismului fiscal se va crea contextul pentru introducerea unor noi taxe (vezi in primul rand cei trei ani de guvernare a distinsului Victor Ponta).

  Reply
 6. Cătălin Corozanu

  Printre masurile acestui nou cod fiscal, se numara si plata a 1530 de lei trimestrial, a tuturor microintreprinderilor care nu au angajati. Deci eu daca am o firma nou infiintata, fie ca am sau nu incasari, fie ca imi merge sau nu afacerea eu platesc acei bani. De ce? Pentru ca sunt unele modificari tot rahatul, in loc sa ajute micii intreprinzatori, mai mult le pun bete in roate.

  Reply
  1. Cătălin Corozanu

   Din punctul meu de vedere, consultandu-ma in prealabil cu contabila si un avocat, sunt 2 optiuni.. fie ma angajez singur pe firma mea, fie inchid firma si imi deschid PFA/II, pentru web design.. nu prea mi-ar trebui mai mult. Decat sa le dau astora bani aiurea pe fie ca fac profit sau nu.

   Reply
 7. gigi_valoare

  Iei acuma telephonul, ca e la reducere, castigi 400 de lei si lasi prostiile!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *