Treaba cu cultura despre care nu vorbește nimeni

Ce nu spune nimeni încă, pentru că nimănui nu-i pasă și 90% din bani vin oricum de la stat, e că intelectualii și oamenii de cultură scriu prost. Băi, bubuitor de prost, poticnit, ca niște copii tâmpiți care încearcă să impresioneze pe doamna educatoare cu câte cuvinte noi au învățat.

Pune mâna pe orice revistă literară și n-ai să dai decât de prețiozitate nejustificată și complexe de nație mică. Cel mai bun exemplu este, fără îndoială, citatul meu preferat din Gabriel Liiceanu.

În atmosfera de liniște a acestor zile, recitind Caietele lui Cioran, am dat peste un loc în care e evocată o vorbă a lui Platon: „Socrate către Criton înainte de a muri: «Reaua folosire a cuvintelor nu este numai o greșeală de limbă, ci și un chip de a face rău sufletelor ».”

Ăsta e începutul unui text, în care autorul se tânguie cum oamenii nu mai folosesc corect limba română și ăia de n-o folosesc, mă-sa-i curvă. Doar că nu zice așa, are un delir mistico-literar pe temă. În două rânduri îi bagă și pe Cioran și pe Platon și pe Socrate. Pe toate regulile de bun simț în materie de scris așa ceva nu se face. Ăsta ar trebui să fie un 4 la compunere, nu începe niciodată cu un citat din cineva mai deștept ca tine.

Și toți scriu așa, că nu le-a spus nimeni, în afară de piață, care nu-i citește, că scriu prost. E un chin să-i citești pe oamenii ăștia. A fost un chin să mă uit la emisiunea aia lui Dan C., e pur și simplu proastă. Sigur, e mișto să te dai deștept, că tu pricepi ce-i acolo și apreciezi giumbușlucurile alea de limbaj, dar, la rece, execrabil discurs. Un individ inteligent nepus în temă n-ar ști dacă este o analiză literară sau omul are o comoție în timp ce vorbește. Nu zic de felul în care vorbește, pur și simplu conținutul, care este un talmeș-balmeș fără cap și coadă, o încercare de a spune alte laude față de ce au spus alții până acum. Serios, luați la mână ce-a scris lumea despre Solenoid, bubuitor cât de prost și haotic scriu oamenii ăia. Prost, prost, prost, nota 2.

Toți mediocrii ăștia autosuficienți și glorioși nu pot să-și dea seama cum unul ca Dan Alexe, pe care l-am putea pune în categoria intelectuali, este mai citit decât 15 reviste literare la un loc. Răspunsul, simplu, e că știe să scrie. Deși cunoaște foarte multe cuvinte în română, ba chiar și mai multe în albaneză și farsi, individul nu abuzează de ele, este foarte citibil. A, și scrie scurt, ceea ce nici un culturist de-ăsta nu poate să înțeleagă. Pentru că, și mi se pare foarte probabilă această ipoteză, nu le-a fost refuzat nici un text niciodată. Orice prostie au vomitat a prins imediat hârtia și și-a luat zborul spre necunoscut, că lumea nu are răbdare să citească orice alunecare de teren și metafore.

Și încă ceva, cea mai mare minciună pe care o propagă toți mediocrii culturii din zilele noastre, e că lumea nu mai citește. Complet fals! Românii citesc mai mult ca pe vremuri, ba chiar mai bine. Ce s-a schimbat de pe vremea comunismului e că nu mai citesc cărțile lor de căcat. Citesc alte cărți și, dacă ieși un pic afară din redacția revistei literare, o să vezi că sunt de două ori mai multe librării și de 50 de ori mai multe edituri. În Brașov pe vremea lui tataceau erau două librării pline cu cărți de căcat și cuvântările tovarășului. Acum, doar în centru, sunt 4 sau 5. Dar pentru că e democrație, lumea nu mai cumpără borhotul produs de marii intelectuali români ci cumpără, stați așa, cărți scrise bine. Indiferent că sunt Harry Potter, motivaționale, Game of Thrones sau Murakami. Uite câți autori români sunt printre cele mai cumpărate cărți din România. Aproape zero.

Vestea bună e că se apropie, încetul cu încetul, de moarte naturală. Singura metodă prin care scăpăm de ei și figurile lor din cap. Altfel, după nivelul de bășini din cultura românească, am putea avea gaz metan 50 de ani după ce se epuizează toate resursele din subsol.

Despre asta și alte minciuni am vorbit la podcastul de săptămâna asta.

Toate episoadele din podcast se pot asculta aici sau pe iTunes. Sau ne poți contacta direct pe pagina de Facebook a podcastului, care se găsește aici. 

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “Treaba cu cultura despre care nu vorbește nimeni

 1. Kathy Bates

  Literaţii şi profesorii sunt copiii aceleiaşi mame. Ceea ce îi diferenţiază e faptul că puţini dintre profesori publică, dar marea majoritate a literaţilor preţioşi şi nejustificaţi predau.

  Astfel încât şi unii, şi ceilalţi fac front comun şi dau vina pe cititor şi pe elev. Nu literatul pulii a scris o tâmpenie preţioasă şi nejustificată; publicul e de vină, că sunt ţărani, beţivi, cocalari, manelişti, parveniţi, ciobani, automobilişti, şi nu se ridică la nivelul unui nobil ca el. Nu profesorul e un cocalar care vine beat la ore şi aberează de parcă ar fi ieşit de la Bălăceanca; elevul e golan, mârlan, analfabet, curvă (dacă e elevă) şi din pricina asta nu pricepe cât de nobili sunt dascălii.

  Reply
 2. Lepka

  Da, dude perfect adevarat. Uite eu am descoperit acu vreo 3 saptamani mocangeala la Auchan, Regii Blestemati ai lui Maurice Drunon, 11 lei volumul. Am luat primul volum, mi-a placut, is deja la al 6-lea. Un fel de Dumas mai modern, niste romane istorice despre sfarsitul dinastiei Capetienilor (foarte bine documentate, altfel), dar un stil usurel si fluent , de carte de vacanta sau de citit la gura caloriferului in serile de iarna cand n-a aparut nimic misto pe torente. Deci, facil, aproape ti-e si rusine sa zici ca citesti asa ceva (bine la noi s-a facut si un marketing ca, vezi Doamne, sunt cartile care au inspirat Game of Thrones;nu numai la noi de fapt, le-a reeditat acum editorul lui RR Maritn si probabil i-a zis lui ala sa declare de astea). Cand ma uit si io cine a fost Druon asta..hopa, membru al Academiei Franceze, ministru al culturii, premiul Goncourt, intelectual, nene. Deci se poate.

  Reply
 3. TSBogdan

  Nu mi-a plăcut niciodată emisiunea lui Dan C. și am urmărit cu indiferență știrile despre dispariția și revenirea sa. În schimb îmi plac pastilele lui Radu Paraschivescu de pe Digi24.

  Reply
 4. Unul dintre cei ce scriu prost

  Prost mai eşti, frate. Prost-prost. Tu, ăla care a scris textul. Tu, Ovidiu Eftimie (noroc că ţi-ai scris numele mare, prostule, ca să-ţi pot replica decent, numindu-te). Eu sunt unul dintre ăilalţi. Am scris pe înţelesul tău? Fără citate, fără nimic. Doar atât: eşti prost de dai în gropi. Sau şi mai pe înţelesul tău, amărâtule: eşti o „băşină”, cum scrii chiar tu. O băşină care va trece la fel de repede ca orice băşină. În urma ta va rămâne o vreme, scurtă, o duhoare. Iar apoi vor veni alte băşini să-ţi ia locul. Cred că ai înţeles acum.

  Reply
  1. eftimie Post author

   No, cum spunea Paleologu ăl bătrân, dacă n-am fi din când în când proști, am fi deștepți tot timpul.

   Reply
  2. Florian

   Paleologu’ despre Gica Petrescu, citandu-l pe Dumas.
   Iti racesti gura de pomana, Ovidiule. Astia chiar nu inteleg nimic. Totusi cred ca troleaza individu’.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *