Cum traficul bucureștean trage toată țara în jos

Ieri seară, pe la vreo șase și un pic, am încercat să intru pe peron la metroul de la Piața Victoriei și nu am reușit. Era atât de multă lume acolo încât, efectiv, nu te puteai mișca. Nu era niciun eveniment special, nicio avarie, pur și simplu asta e situația la care s-a ajuns cu transportul public.

Motivele ar fi multe, principalul ar fi că Bucureștiul e plin de țărani extrem de nasoi, mult mai important e cum de s-a ajuns la asta și cum afectează întreaga țară.

Transportul public în București e ieftin și se vede

Am să trec cu vederea o declarație a unui fost director RATB că doar 20% din călători plătesc bilet. Presupunând că, totuși, cineva ar introduce un sistem logic, de-ăla de intri prin față, validezi, cobori prin spate, tot ar fi plin. RATB nu are bani de autobuze noi, n-are de unde, prețurile sunt extrem de mici. O călătorie e 1,3 lei, un abonament pe toate liniile, 50 de lei. Dacă ești pensionar e zero, dacă ești elev, student, pensionar din provincie, 25 de lei. PE LUNĂ. Prețurile astea n-au mai fost crescute de mai bine de un deceniu, sunt, practic, singurele prețuri din România care nu au crescut.

Acuma, transportul public este, de obicei, subvenționat. E ok, are un sens treaba asta, faci transportul în comun mai ieftin să poată să lase omul mașina acasă. Important e să nu-l faci zero la costuri, în ciuda a ceea ce crede orice prost, transportul public gratuit nu a însemnat niciodată o idee bună. Niciodată. Apoi, cardurile alea de călătorie aveau și alt scop în afară de o manevră a vreunui politician, să scoată și el un ban pentru retardatul pe care l-a făcut cu urâta pe care-o a luat-o când era sărac. Teoretic cu ele poți afla exact câți călători sunt unde și pe ce linii și unde ar mai trebui să contribui cu autobuze ca să fie treaba mai lină și să nu stea ăia ca sardelele. Să fie ok să mergi cu autobuzul să-ți lași mașina acasă.

Administrarea străzilor în București e o glumă

Din când în când câte un locuitor din capitală sau din preajmă folosește expresia „semafoare inteligente” ca și cum ar fi ceva real. Nu există așa ceva în București. S-a dat bani pentru așa ceva, ele nu există și nu funcționează. Majoritatea semafoarelor din București dau liber înainte și la stânga, ceea ce duce la blocarea intersecțiilor constant. Trebuie să intri în intersecție, să aștepți să treacă cei din față, apoi să faci la stânga. Genul ăsta de semafoare ar trebui folosite în intersecțiile cu trafic redus, să zicem „la țară”, unde cred că stau mulți din oamenii din primărie. Pentru reorganizarea semafoarelor nici măcar nu e nevoie de bani, e suficient să existe un nețăran în primărie care să știe un pic de electronică. Greu de găsit așa ceva, primarul e un cântăreț de muzică populară, I shit you not!

Unele chestii ar putea fi îmbunătățite cu eforturi minime. Tot la Victoriei e un pasaj subteran săpat suficient de mult cât să eviți trecerea de pietoni de la Calea Victoriei. Trebuie doar făcută o gaură în sus să iasă oamenii. Într-un sfert de secol nu a fost nimeni în stare să facă asta. Au pus un schimb un semafor pentru pietoni care durează 3 minute.

Multe intersecții ar putea fi înlocuite cu giratoare, sunt suficient de mari pentru asta. Giratoriul ar fi o soluție perfectă pentru cleptomanii de-aici, conține și borduri și panseluțe, jackpot! Multe intersecții ar putea fi dotate cu camere de supraveghere într-un sistem în care să se lucreze și cu poliția rutieră, cam cum e la Timișoara. Apropo, la Timișoara, în două săptămâni au văzut 50.000 de treceri pe roșu. Înmulțiți cu 10 și aflați cât se trece pe roșu în București. Au început să curgă amenzile la Timișoara, dublu jackpot!

E primul oraș în care am văzut autobuze trecând pe roșu. Și tramvaie care pornesc de la semafor când e încă roșu.

Investițiile în infrastructură sunt aproape zero

În zece ani de zile în București s-au făcut un pod și un pasaj subteran. Orașul nu are o ocolitoare decentă, una adaptată unei capitale de vreo 2,5 miloane de locuitori. Are un singur „metrou ușor”, și ăla plin, deși tramvaie sunt destule și s-ar mai putea amenaja și altele. Are o parcare subterană semi-nefolosită în centru pentru că, pe lângă, e încă legal să parchezi mașina aiurea. Cel mai bogat oraș al țării este incapabil să facă niște parcări etajate măcar la intrările din oraș unde e metrou, cel mai rapid mijloc de transport din zonă.

Există o singură pistă de biciclete reală, restul fiind niște dungi trase ilegal pe trotuar. A existat o discuție despre crearea unei linii de metrou ușor de la Gara de Nord la Gara Progresu (Nord-Sud), a murit în fașă deși calea ferată exista deja.

Pentru pietoni e și mai nasol

Presupunând că ai face minimele investiții și lucrări să fie transportul cât de cât ok, tot mai ai o problemă cu trotuarele. Spre deosebire de mașină, autobuzul se oprește în puncte fixe, apoi mai mergi ceva pe jos. Trotuarele bucureștene sunt pline de mașini pentru că o mașină aici e mai ieftină decât un telefon mobil. Serios, poți găsi o coajă cu 1000 de euro, Bulgaria e aproape dacă ai și chef s-o înmatriculezi. Sau poți să n-o înmatriculezi, nu contează, oricum nu prea există poliție de circulație aici. Mașinile parcate aiurea nu se ridică iar rablele nemișcate cu anii, nici atât. Trotuarele sunt pistruiate cu epave de fier și, pe lângă astea, mai avem chioșcuri puse aiurea, panouri publicitare puse fix în mijlocul trotuarului și cânte un nene care s-a apucat să contruiască pe-acolo și nu l-a oprit nimeni.

Zgomotul prin centru e infernal. Ăștia pe-aici s-au obișnuit, eu încă nu. Se claxonează constant, iarăși o problemă care ar putea fi rezolvată de poliția rutieră dacă ar exista. Și dacă ar primi un picuț de sprijin în sensul ăsta, dar vorbim de capitala unei țări unde ministrul de interne provoacă moartea unui polițist că avea el de mâncat niște mici urgent. Pentru că nimeni nu mișcă în trafic ambulanțele au sirena la maxim.

În București încă există o discuție la câți metri de perete să lași mașina pe trotuar pentru că se ignoră complet faptul că legea spune că nu ai voie s-o lași deloc pe trotuar. Dar nici nu ai altundeva unde să o lași și mergi cu ea că e inuman să mergi cu transportul în comun sau pe jos.

Și cum afectează asta toată țara

Bucureșteanul ăla mediu care merge dimineața la muncă și se întoarce seara pierde cam două ore în trafic. Sigur, asta se întâmplă și în alte capitale, dar acolo e cât de cât o logică. Nu poți să faci comparația cu Paris, orașul ăla are zeci de milioane de turiști și, totuși, o densitate a populației pe km de aproape trei ori mai mare decât Bucureștiul. Ei au oameni noi avem tablă, sub formă de chioșcuri și mașini.

Și nu e ca și cum ai merge pur și simplu două ore fără probleme. Sunt două ore stresante, în care ori trebuie să fii cu ochii în patru să prinzi semaforul, să prinzi o fantă de ieșire, să nu-ți taie unul fața, să stai încleștat pe geantă să nu-ți fure nimeni din ea, să te lupți cu oameni imobili fixați ca scoicile pe ușă de trebuie să-i dezlipești cu ranga, să faci loc pentru toți ăia care „se grăbesc”.

Ajungi acasă și primul lucru pe care-l faci e să iei o pauză de recuperare. Și uite-așa ai mai puține ore în zi și ca să-ți faci de mâncare, și ca să te uiți la un film și ca să dormi. Și se doarme puțin, odată că nu ai când, a doua oară că e zgomot constant, de la chefuri la bormașini la ambulanțe la claxoane.

Și ai unii din cei mai performanți și competenți oameni din România (că așa sunt capitalele, atrag genul ăsta de oameni cu salarii și cam atât) care sunt complet stresați și nedormiți. Portul popular aici sunt cearcănele. Ai discutat vreodată cu un bucureștean și ți s-a părut că nu prea ține mine lucruri și că e repezit? Ei bine, sunt numeroase studii științifice care arată că dacă nu dormi suficient nu poți să-ți formezi memorii pe termen lung. De-aia sunt o grămadă șocați de tot felul de știri și informații pe care, teoretic, ar fi trebuit să le mai fi aflat o dată. Lipsa memoriei te face agitat, orice e nou pentru tine, nu înveți nimic din experiențele anterioare și tot așa.

Muncitorii din București nu sunt doar corporatiștii care produc hârtie toată ziua, sunt și funcționarii din ministere și agenții, judecătorii, polițiștii, pompierii, micii afaceriști, marii afaceriști, medicii și jurnaliștii ăia supărați constant. Când te duci la un medic la București gândește-te că ăla e unul din cei mai stresați oameni din România fără să ajungă măcar la locul de muncă.

Practic toți ăia de la care aștepți ceva sunt niște zombi cu memoria de trei zile, nervoși și obosiți. A, și mai e o chestie: cică spațiul verde în oraș te ajută să te relaxezi. Și când zic „spațiu verde” mă refer exact la asta, nu la țigăniile cu panseluțe. Efectiv iarbă și copaci. În 2009 Bucureștiul avea 12 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, s-a ajuns la un 21,3 prin falsificarea datelor. Londra are 64 și și ăla are mașini și blocuri.

Stai pe bordura nou-nouță cu muzica dată la maxim ca să acoperi traficul, între două mașini mai vechi decât tine, după ce ai venit ca sardeaua acasă. Muncește tu în condițiile astea. Sau relaxează-te.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

31 thoughts on “Cum traficul bucureștean trage toată țara în jos

 1. Gogu

  În momente ca ăsta nu pot decât să mă bucur că lucrez de-acasă şi nu trebuie să am de-a face cu rush hour-ul ăla retard. Având programul flexibil pot să-mi programez ieşirile când am chef. De obicei când e metroul gol. :))) PS. Sunt din provincie şi am maşină de zece ani. Dar o conduc doar când merg acasă o data la două luni, în rest o foloseşte tata. Am stat un an la început cu ea în Bucureşti. Mi-am făcut nervi degeaba.

  Reply
 2. Un Urs

  Spatiul verde, asa cum e el, de multe ori e inaccesibil, pentru ca am ramas cu mentalitatile retarde comuniste, cum ca nu e voie sa calci iarba. Prin unele parcuri (Herastrau, Kiseleff) nu mai e o problema, dar in Tineretului si Carol te trezesti imediat cu un militian langa tine daca ai apucat sa calci putin iarba. Nu mai zic ce circ iese daca iti lasi cainele pe iarba! De parca iarba aia e sfanta si nu e platita de noi, din buzunarele noastre….

  Reply
  1. eftimie Post author

   Păi nu dăduse Oprescu ordin să nu se mai ia potera de oamenii care stau pe iarbă?

   Reply
 3. Vasile

  Am dat spre inchirat apartamentul din S3 di am inchirat in S1, la 5 min de mers pe jos de birou. In loc de 2h in trafic.

  Chiar dacă am pierdut o cameră datorită diferentei de zonă… mental e cu totul altceva.

  Reply
 4. Punctul G

  Bucurestiul e un haos total si o pierdere totala de timp in orice perioada a zilei. Nimic nu pus la punct din cauza asta toti isi pierd viata ori in trafic, ori la semafor . Trist dar adevarat !

  Reply
  1. eftimie Post author

   Păi trebuia cineva să vă învețe cum să țineți gura închisă când plouă, să nu muriți naibii înecați.

   Reply
  2. Dragos

   Daca puneai un 🙂 putea fi o gluma “cu gust”. Asa, pare doar ca esti stresat cum scrie mai sus.

   Reply
 5. Lavinia

  Unul din motivele pt care am parasit Bucurestiul acum un an. Am plecat 2 adulti, 2 copii si am eliberat 2 locuri de parcare. Nu s-a simtit mai putin aglomerat? :)) Cand mai vin in Bucuresti constant ca e din ce in ce mai rau.

  Reply
 6. George

  E drept, uneori traficul e infernal, dar dimineata/seara cand ma duc la birou/revin, folosind masina personala, sunt destule zone in care dau talpa si mai castig timp pretios. Locuiesc in zona Lujerului/Militari iar de lucrat lucrez la intrare in Voluntari. Si waze te ajuta mult, sunt anumite zone in care prind si 140 km/h (Kiseleff, pod Aurel Vlaicu/DRPCIV/etc).

  Reply
  1. Ion

   Sa zicem ca ai posibilitatea sa mergi 10 km din drumul tau cu ce viteza vrei tu (asta in cel mai optimist caz posibil). Daca ai merge cu 60km / h ai face acesti 10 km in 10 minute. Tu mergand cu 140 km /h faci acei 10km in 4 minute jumate. Castigi astfel 5 minute jumate “pretioase” mergand cu o viteza mult peste limita legala in oras si punandu-ti si tie si altora viata in pericol. Daca nu ti-ai dat seama inca si tu esti o parte din problema pentru ca sunt multi cu gandirea ta ca ei stiu ‘smecherii’ si castiga ‘minute pretioase’.

   Reply
 7. JMarius

  Giratorii in Bucuresti ? Ar creste cu cel putin 50 % numarul accidentelor in primul an, la cum merg oamenii prin Bucuresti. Problema cea mai mare e cu datul prioritatii, in Bucuresti nu prea se tine cont de asta.

  In plus Bucurestiul e facut strict facut pentru masini. Daca vrei sa mergi fluent cu bicicleta dintr-o parte in alta a orasului, nu prea ai multe sanse fara sa treaca masinile la cativa centimetri de tine.

  Plus extinderile facute fara cap si multe alte lucruri care fac ca Bucurestiul sa fie blocat in fiecare dimineata si seara.

  Reply
 8. Alexandra

  Am tot auzit argumentul cretin cum ca metroul nu a fost gandit pt un asemenea volum de oameni, dar sincer…metroul nu e ca o icoana pe care o pui in perete si nu te mai atingi de ea toata viata…exista masuri de extindere, modernizare, secolul 21 ne tot aduce metode si exemple de alte tari care au reusit chestii mult mai performante pe bani mai putini decat noi. Sunt pro scumpirea transportului in comun, si asa in afara de metrou, taxi-urile si ratb-ul e dirt cheap, iar in ratb, din 10 oameni 8 au subventii si reduceri de pana la 100% –
  se aude, babele care umplu autobuzele in zilele de munca pe la 8 dimineata? Metroul e cel mai rapid intr-adevar, insa la el n-as mai accepta prea mari scumpiri, pretul mi se pare destul de fair la abonament acum, 70 lei. Dar au o istorie intreaga de scumpiri constante, fara vreo imbunatatire a serviciilor. Si mereu le-au justificat fie cu “n-au bani de salarii”, fie cu aia cu “si-asa e subventionat biletul, ca daca ar fi pretul real ar fi costat 10 lei o calatorie, asa ca accepta scumpirea asta, fmm”. Inca n-au AC vara si caldura iarna, ne bazam doar pe caldura corporala si mirosurile compatriotilor. Pentru un serviciu totusi rapid, dar in conditii mediocre, mi se pare fair pretul. Macar metroul nu incurca restul traficului. Asa ca pentru filtrare, poate incepem sa umblam fix acolo unde e si ieftin, si cauzeaza si aglomeratie – kilometrul la taxi + biletul ratb.

  Reply
  1. Adela

   Mai ușor, vă rog, cu asta cu “babele”, că multe din ele se duc la “serviciu”. Sunt fie bonele, fie bunicele, după caz, care preiau copiii corporatiștilor/ funcționarilor.

   Nu știu alții cum sunt, dar “bunicii noștri” au multe de făcut ptr noi, care plecăm la 6:30/7 de acasă și revenim după 20:00…

   Reply
 9. Florin Cazacu

  Ca sa mai adaug solutii la potul de mai sus.
  Baietii astia in UK au zis ca nu are ce cauta masina ta pe carosabil daca nu ti-ai platit taxele si asigurarea pe ea.
  Poti sa o tii bine mersi undeva privat, dar daca nu ai intrunit cele de mai sus masina se ridica.

  Si apropo in legatura cu sensurile alea giratorii, ai fi uimit ca e destul sa desenezi un cerc alb intr-o intersectie.

  Nu trebuie sa reinventam roata, Bucurestiul nu e Londra sau Paris insa are capacitatea de a aplica lectiile altora.

  Stima,
  Florin

  Reply
 10. Un cititor

  Domnule Ovidiu Eftimie, o intrebare, nu stiu daca o sa imi raspundeti: sunteti nascut in Bucuresti?

  Reply
 11. Marsted

  Sfat pt. funcționarii care te citesc de la un coleg spaniol:
  Panseluțe și gazon în sensuri giratorii sunt noob level.
  Împânzește tot orașul cu giratorii apoi comisionează statui pt. ele în pur spirit national.
  Din moment ce arta e subiectivă și nu are preț fix…cerul e limita.

  Reply
 12. Radu D

  O prima masura care at trebui luata e sa oblige toti prorpietari de masini sa aiba loc de parcare. Dovedit cu acte. Daca stai la curte sa dovedesti ca ai spatiu sufficient in curte. Daca stai in oras sa dovedesti ca platesti loc la primarie sau la o parcare privata. Termen de implementare 1-2 ani si in timpul asta o sa apara si parcarile private. Vrei sa cumperi inca o masina trebuie sa mai iei un loc. Lumea isi cumpara masina crezand ca e perfect normal sa parchezi pe trotuar sau pe marginea drumului si chestia asta at trebui sa se schimbe. Daca nu iti permiti un loc de parcare insemana ca nu iti permiti masina si gata.

  Reply
  1. M0sh0o

   Mașinile luate pe firmă să nu mai ocupe locuri de parcare de reședință. Ești patron, ți-ai făcut firmă, fă-ți și-o parcare pentru parcu’ auto-n plm, nu-ți mai trimite angajații acasă cu mașina de serviciu pentru că ăia oricum nu le parchează pe locul lor ci chiar în stradă. Dacă angajații tăi erau piloți, marinari, manipulanți sau macaragii ce dreaku mai vedeam pe străzi în București? Un pas.

   Reply
 13. Ion

  Nu, nu sunt destule metrouri, tramvaie si autobuze….de asta nu ai loc in statii pt ca oamenii stau nu circula. In Paris metroul vine la 30″ nu la 3′ in orele de trafic si tot e aglomerat dar nu ca la noi. Ideaea e ca se poate. Circulam totusi cu tramvaie din ’75 si alea putine. Ok au venit toti țăranii la București…pai au venit sa muncească nu sa blocheze stațiile si s-ar intoarce in secunda doi daca ar avea unde la fel cum cei de afara ar reveni in Romania dacă ar avea ce face aici. Hoții si proștii blochează Romania

  Reply
  1. eftimie Post author

   Părerea mea e că țăranii existau deja în București când au venit provincialii.

   Reply
   1. Tutan Camon

    Lasa-i pe prosti sa se oftice,nu se merita sa te enervezi din cauza unor incuiati cu ochelari de cal si obiceiuri de neam prost.

 14. Florin

  Oamenii vin in Bucuresti pentru SALARII. Nu pentru SALARII MARI! Salariile in Bucuresti nu sunt mari!!!!!!!!! Dar decat sa stea degeaba acasa, vin si ei in Bucuresti sa lucreze ceva… chiar daca le este greu sa plateasca chirie sau rata la apartament dintr-un salariu de 2-3 mii de lei.

  Reply
 15. Laurentiu

  este asa de simplu de rezolvat, si asta pentru ca s-au gandit altii inainte, nu trebuie decat sa preluam si adaptam. pe scurt:
  – taxa de centru, pe o raza de 3-5 km ( se poate desena un “cerc” astfel incat sa exista modalitati de a ocoli centru)
  – banda dedicata pe fiecare artera principala pentru Autobuze, Taxiuri si biciclete , una singura folosita de toate(sigur l-a inceput “smecherii” vor crede ca e a lor, dar daca am unde sa trimit o poza cu un smecher prins pe o astfel de banda, cu siguranta se vor imputina)
  – acolo unde nu se poate banda dedicata pt autobuze, atunci banda dedicata pt biciclete care ar trebui sa fie 1/2-1/3 ca dimensiuni.
  din pacate ultimele 2 sunt dependente de prima, deci fara prima nu se poate.
  masurile astea au fost deja aplicate dein orase la Londra, Paris etc.
  oamanii acolo au inteles ca masina nu este pentru oras (cel putin nu cea in forma actuala)

  Problema la noi este ca interesul pentru comunitate este extrem de scazut in general, iar in particulari, la primari, consilieri tinde spre zero.

  Reply
 16. Tutan Camon

  Firmele private au o mare parte din vina pentru numarul sufocant de masini din Bucuresti.Am vizavi de mine o firma de tehnica medicala,care la 35 de angajati,au 35 de masini,niciuna de transport marfa,toate autoturisme,cu care sunt plimbate niste dosarele si hartii.Loc de parcare nu au niciunul dintre angajati,ne certam zilnic cu ei pentru ca efectiv nu ai cum sa treci pe langa,sau sa intri in bloc din cauza lor!Mai au putin si o sa le parcheze la noi in apartamente.Alaturi de ei s-a construit un bloc de birouri cu 8 etaje,care are la subsol SASE(6) locuri de parcare.Inchipuiti-va cate zeci de masini vin dimineata la acest bloc cu 8 etaje.Culmea este ca statia de tramvai(1,8,11,25) este la 20 de metri de aceste firme,iar statia de bus(122,226,385) este la 50 de metri,dar nimeni nu vine cu RATB-ul,toti angajatii vin cate unul in masina inscriptionata cu numele firmei si incearca sa parcheze la maxim 3 metri de birou.Sa ne traiti domnilor/doamnelor primari generali si de sector!!!

  Reply
 17. Ricardo

  “Păi trebuia cineva să vă învețe cum să țineți gura închisă când plouă, să nu muriți naibii înecați.”

  Era mai constructiv daca toata lumea invata de momentul potrivit cand sa isi tina gura inchisa. Cosmopolitismul orasului il face ca atunci cand generalizezi.. sa gresesti mult.
  De altfel gluma este buna.

  In alta ordine de idei.. un articol excelent.
  Dar hai totusi sa nu dam cu bata in balta si sa improscam.. ca sa fiu mai clar si concis, problema Bucurestiului o reprezinta conducerea. Si punct.

  Nu exista nici o coordonare intre diversele regii.. nu exista dorinta.. nu exista mandrie.. nu exista aplecare catre cetatean. Exista prostie hotie inselaciune .. si biserici. Dumnezeu nu este pe aici.

  Va rog sa ma credeti ca nu am luat-o personal, doar mi-am spus parerea intr-un mod ambalat cat mai obiectiv posibil. De altfel sunt campion national la inot. 🙂

  Reply
  1. eftimie Post author

   Cum să zic, nu cred că doar conducerea e de vină. Am impresia că și niște vice-șefuți de prin primărie sunt vinovați, ăia care sunt eterni pe-acolo. Primarii se schimbă, miniștrii se schimbă, ăia rămân. Acolo e buba.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *