Și, totuși, coperta

Am stat într-o seară ascultând o oră întreagă un tânăr scriitor ce-mi nara cât de importantă este coperta unei cărți, încercând astfel să-l ignore pe un critic literar ce-l bătea la cap să-i trimită cartea. Și îmi tot dădea exemplu cartea lui. Și, deși nu e o capodoperă a coperților, totuși arată binișor. E ceva cu care te poți prezenta: uite, asta e cartea mea. Dar nu prea înțelegeam de ce insistă pe tema asta, mi se părea un lucru de la sine înțeles. Un fel de ABC al scriitorului.

Și azi găsesc că Vlad Stoiculescu și-a lansat și el o carte, niște nuvele. Acu’, eu citesc din când în când ce scrie omul, nu e sclipitor dar mi s-a părut tot timpul decent și organizat. Cumva dădea impresia de rigoare. Și-apoi trântește asta:

vlad-stoicescu-amfitrionul-coperta

sursa foto: krossfire.ro

Nici măcar nu știu dacă omul care mănâncă acel măr are un sens, sunt deja deranjat de aranjamentul ăla făcut parcă de un copil de 9 ani. Aveai 3 cuvinte de pus în pagină, le-a lipit de margini, să pară mai mari, dracu știe. Plus fontul ăla leneș, e leneș rău. Plus sticker-ul editurii, pleznit acolo de parcă e etichetă la crenvurști.

Habar n-am ce e în cartea aia, dar coperta spune ceva despre cât chef are s-o vândă: #dăonpulamea

Ca idee, Sergiu Someșan mi-a trimis cartea lui URSSA, să o citesc și să-i fac o cronică cinstită. N-am apucat încă dar, ca idee, uite cum arată coperta. Măcar îi pasă de munca lui:

sergiu-somesan-urssa

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

18 thoughts on “Și, totuși, coperta

 1. krossfire

  Sa spunem doar ca meciul de pe blogul asta a existat si intre mine si editura si, in ciuda faptului ca m-am oferit sa fac eu grafica pentru toata treaba asta (avand cam 70% dintre amici art directori), ei au tinut-o pe-a lor. Logo-ul ala nu are niciun sens, iar raspunsul lor a fost “graficianul nostru are propria viziune”. De altfel, cum discutia cu ei a inceput acum vreo trei ani, chiar nu ma asteptam sa se mai termine cumva.

  Amfitrionul a fost scoasa in numar limitat, textele sunt mai vechi si, asa cum spuneam, o sa insist pe promovarea cartii pentru copii (unde nu am avut o problema sa-mi propun si promovez ilustratorii): http://www.krossfire.ro/wp-content/uploads/2015/05/Aventurile-Capitanului-Ront.jpg

  Cat despre cartea data exemplu de tine, e aparuta la DataGroup, pe al caror proprietar l-am felicitat in repetate randuri pentru ilustratie (si cu care sper sa pot colabora pe proiecte mai serioase).

  Altfel, cheers…sclipitorule :))

  Vlad

  Reply
  1. eftimie Post author

   De acord, „Aventurile căpitanului Ronț” arată mult mai bine. Rămân totuși la întrebarea mea: în condițiile în care coperta arată așa, de ce ai mai da ok-ul pentru publicare? Că eu nu l-aș da. Și nu cred că te-au umplut de bani, am văzut de „graficieni” (și aici folosesc cu extremă larghețe termenul) folosesc.

   Reply
  2. bogdan

   graficianul lor a avut propria lui viziune?
   s-a trezit intr-o zi si a zis asa: uite, o sa pun o trambulina in lift. o sa-mi bag o matura in fund dupa care o sa pornesc liftul. in timp ce liftul merge, o sa sar pe trambulina si o sa apas tastele laptopului folosind celalalt capat al maturii. pana la etajul 10 am coperta.

   Reply
 2. krossfire

  Partea si mai simpatica e ca ok-ul pentru publicare a fost dat acum vreo doi ani, cu speranta si promisiunea ca se va mai lucra putin la coperta, iar cartea a aparut efectiv acum, in formatul asta.

  Pe de-o parte, ce sa fac? Oamenii s-au chinuit sa o scoata si sa-si onoreze contractul, pe munca lor (ca nu pierdea nimeni nimic daca nu iesea). Sunt niste texte vechi, dar care aveau un concept narativ bun si care, comparativ cu multe aparitii editoriale de acum, inca se pot tine (nu si comparativ cu ce scriu acum in engleza, dar asta e altceva).

  Pe de alta parte, cand am vazut primele bucati, am venit cu aceeasi serie de “De ce?”-uri pe care o adresasem si ulterior si pe care le adresezi si tu aici.

  Cartea are destul de putine exemplare in format fizic (spre deosebire de Capitanul Ront), deci as putea sa cred ca mizau sau mizeaza pe promovarea cartii in format electronic (sper…).

  Reply
 3. krossfire

  ^Altfel, sunt in zona in care tatonez mai multe piete, atat cu texte mai vechi, cat si cu proiecte noi. La final o sa trag linie si o sa vad exact ce merge si pe ce are sens sa insist.

  De exemplu, cartea pentru copii (Aventurile Capitanului Ront) a vandut deja vreo doua sute de exemplare de pe site-ul editurii… in 2 zile de existenta. Sigur, pe sitemul: rude, prieteni + comunicat de presa rapid. Dar, o sa ajunga si la Bookfest printre standuri, in biblioteci si gradinite. Feedback-ul initial a fost foarte pozitiv… in 2 zile.

  Amfitrionul exista de aproape o luna, lumea mi se plange ca nu o gaseste, ca se comanda greu, ca e deranjata de coperta si asa mai departe. Cam aia e, pana acum…

  Reply
 4. eftimie Post author

  Deja pot să-mi închipui oftatul când, după doi ani, promisiuni și alte scamatorii, primești cartea, vezi coperta și …

  Reply
  1. krossfire

   Eh, partea buna este ca primisem totusi cartea 🙂

   P.S: Las’ ca ma fac eu urmatoru’ Stephen King… sa vezi ce o sa mai cautati editia “aia cu coperta dubioasa”. O sa fie de colectie :))

   Reply
 5. MU

  Bine că ai scris despre asta Eftimie, că uitasem cine-i omul din spatele krossfire. Acum chiar o să caut cărțile. Oricum mizez că o să-mi placă mai mult aia pentru copii, prietenii știu de ce.

  Reply
  1. krossfire

   Multam fain, man 🙂

   Deja m-au intrebat doi oameni despre carti, citind aici ceva despre coperta. La urmatoarea aparitie, il injur direct pe Eftimie, nu ma mai chinui sa scriu si un text de promovare :))

   Reply
 6. Kathy

  Si uite d-aia self publishingul e cel maibun si createspace.com e si mai bun. Dai in jur de 50$ pe 25 de carti si ti le aduce acasa. Si cine vrea sa cumpere, o poate face de acolo. Da ai un shipping nesimtit daca ai sub 25$ ca deh, Amazon, dar totusi…

  Reply
  1. krossfire

   Sunt destule site-uri de ”self-publishing”, inclusiv Gumroad, dar intrebarea este… care-i scopul final?

   Materialele autopublicate (fie in format fizic, fie electronic) sunt ca munca de freelancer: pot fi banoase (daca le poti dedica zile intregi pentru promovare si distributie), pot arata foarte bine, dar nu prea conteaza la “CV” (cu mici exceptii, cartile fara editura nu sunt luate in serios – pe-afara poate fi uneori mai greu sa obtii echivalentul ISBN-ului). Pe de alta parte, lucrand cu o editura, renunti la multe beneficii financiare (in Romania ele oricum nu prea exista, dar pe-afara trebuie sa cantaresti serios aspectul asta), dar deschizi altfel discutia la fiecare aparitie ulterioara. Sistemul functioneaza similar celui din media/publicitate.

   Din discutiile cu un agent din UK (pentru niste texte care urmeaza sa fie publicate), am inteles ca de preferat este un model plasat intre “classical publishing” si “self publishing”, adica acea convenabila situatie in care poti avea o lansare importanta la 2-3 ani si in rest, colectii de nuvele si aparitii mai putin importante. Este evident o situatia rezervata autorilor cu suficienta faima si ani de munca in spate, incat sa poata vinde fara probleme un material autopublicat.

   Reply
 7. krossfire

  Bogdan: A avut propria viziune legata de toate cartile editurii si de tiparul folosit. Peste tot logoul arata la fel si fonturile sunt aceleasi.

  Reply
 8. Someşan Sergiu

  Ascultând abia în seara asta cel mai lung podcast 🙂
  mi-am dat seama că atunci nu se prea găseau romanele mele la vanzare dar între timp au ajuns aici:

  http://www.librarie.net/p/251221/Vampirul-strada-Sforii-Sergiu-Somesan

  şi la libraria Eminescu

  http://www.librariaeminescu.ro/autor/7111/Sergiu-Somesan

  Cum cea mai mare parte a fugăririlor din roman se petrec în Braşov, chiar pe lângă libraria Libris, voi solicita editurii să trimită câteva exemplare şi acolo. La nevoie mă voi costumea în vampir. Vampiri s-ar mai găsi prin Braşov, cu virginele o să fie mai greu

  Reply
 9. Somesan Sergiu

  Am ţinut seama de învăţăturile bătrânului Eftimie şi am găsit un vlogger ( de fapt m-a găsit el pe mine că eu nu i-am trimis cartea).
  Şi da, ai dreptate vânzările Vampirului s-au dublat în luna respectivă. Unii au luat-o numai ca să vadă cât de prost scriu… alţii au cumpărat-o probabil doar fiindcă s-a vorbit de ea:
  https://www.youtube.com/watch?v=EvIR1AxWsOE

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *