Cum e asta cu timbrul cultural

Adunătura de infractori impotenți din Parlament a venit recent cu o idee tâmpită, aia cu timbrul cultural. Nu era suficient că deja avem Crucea Roșie care căpușează activitățile culturale, e nevoie de o nouă căpușă, numită timbrul cultural. Cică banii vor fi folosiți pentru sprijinirea activităților culturale. Da, știm, exact cum timbrul pentru alcool sprijină bețivii, exact asta e.

Pentru că timbrele astea trebuie plătite în avans, exact ca ălea de țigări sau de alcool. Vrei să vinzi 1000 de cărți, cumperi 1000 de timbre, dai la stat, statul dă banii la Uniunea Scriitorilor să-l propună pe Cărtărescu la premiul Nobel. Cărtărescu are 58 de ani, mai are cel puțin 15 ani de propuneri la Nobel dacă are grijă de el.

Ce e limpede la lumina zilei, inclusiv pentru infractorii care au venit cu ideea asta, e că banii ăia nu vor fi folosiți niciodată pentru sprijinirea culturii, ci pentru dat bani la diverși manțogari bine aliniați politic.

Uite, la București se sprijină cultura lăsându-l pe Ion Caramitru director la Teatrul Național. Respectatul căcănar a propus o organigramă cu 1000 de angajați, chestie care i-a speriat inclusiv pe ăia din Ministerul Culturii, care nu prea știu cum să-i explice că a cam sărit calul cu pilele. Sau sprijinul cultural la Brașov, unde directorul muzeului Civilizației Urbane Brașov nu și-a depus planul de managment de vreo doi ani. Nimeni nu cârâie nimic pentru că directorul este Ligia Fulga, care este chiar soția lui Gheorghe Fulga, fost șef SIE. Ligia Fulga e genul de om de cultură care merge prin lume și spune că la Brașov au trăit, în bună vecinătate, românii, sașii și șogorii.

Oricât ar fi timbrul ăla, tot e prea mult. Uite, dacă dai click pe link-ul ăsta și cumperi o carte de la Nemira, eu iau 10% din prețul cărții, deci 2,5 lei la o carte de 25. Câteodată mai puțin, când au campanii de reduceri, procentul scade la 3%, că mai reduc și ei din prețuri. Banii îmi vin mie peste o lună și jumătate, după ce cartea a ajuns la proprietar și ăla a dat banii. O editură cheltuie 10% din prețul unei cărți pe promovare, dar câștigă ceva din asta (probabil cineva o să cumpere trei cărți din linkul ăla afiliat). Dacă dă 2% la stat pe timbrul cultural, înainte să vândă orice carte, nu câștigă nimic. Și-atunci poate să închidă afacerea cu editarea de carte și să se apuce de tipărit bonuri de benzină. Riscul e cam la fel, dar măcar câștigi mai mulți bani și nu trebuie să dai nimic la stat.

PS. În afară de prezența lunară la clubul de lectură Nemira și de programul de afiliere (în care sunt probabil mii de oameni) nu am nici o relație comercială cu editura.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Cum e asta cu timbrul cultural

 1. Nic

  Creșterea – indiferent cu cât – a prețului la cărți e o tâmpenie colosală. Și așa nu se mai cumpără prea multe cărți, de citit ce să mai vorbim.
  Pe de altă parte, am o curiozitate: autorii cum verifică tirajul editurii? Adică nea Caisă scriitorul își cedează drepturile unei edituri, în schimbul a 7% din valoarea cărții x tirajul acesteia. De unde știe autorul că tirajul a fost de 1.000 și nu de 5.000 de exemplare?
  Întrebarea nu are nicio legătură cu acel timbru, e o curiozitate personală.

  Reply
 2. Manu

  Nu v-ati prins: ei taxeaza viciul. Daca taxeaza alcoolul, era clar ca trebuia taxata si cartea. Nu stiti nimic!

  Reply
 3. City Planning

  Că e evaziune la edituri, nu e nimic nou. Că se fac tiraje pirat de care nu ştie autorul, nimic nou. Că se fac tiraje pirat chiar în tipografie, la înţelegere cu vreo librărie, de care nici editura nu ştie, iarăşi nimic nou. Că se fură fişierele de imagine şi se pun dup-aia pe net sau în vreo expoziţie la Muzeul Judeţean, ca fiind din colecţia lui Colecţionescu, e ştiut şi de copii. Nimic nou nici în faptul că parlamentul, pretextând că rezolvă o problemă, de fapt vrea să o agraveze şi mai tare.

  Atunci care e ştirea? Păi e aia că, după ce editurile facturează librăriilor cartea (cu tot ce înseamnă asta ca impozitare), fără să aibă nici cea mai mică idee când li se va face plata, ele vor mai avea de acum încă o taxă de plătit în pauşal. Adică fără vreo legătură cu potenţialele încasări reale. Bineînţeles că asta va scumpi cartea nu numai cu suma efectivă dată pentru timbru, ci şi cu coeficientul de siguranţă în caz că nu tot tirajul va fi vândut, şi cu compensarea diferenţei din inflaţie, deloc neglijabilă, pe perioada de câţiva ani ai vânzării. Deci hai să zicem cu cel puţin 10 %.

  E bine că sunt cititorii pedepsiţi, dar şi mai bine că şi autorii vor avea de suferit. În felul acesta, rămâne internetul regele bălţii şi principalul distribuitor de minciuni propagandistice sfruntate:

  http://prinbrasov.com/2015/02/mintiti-mintiti-ramane-ceva/

  Reply
 4. Carmen

  Din cate am inteles,banii din aceasta taxa merg doar la Uniunea Scriitorilor,dar se iau din toate domeniile artistice…spectacol,concert,cinema,inregistrari,muzee …Daca este asa,chiar nu inteleg cum poate fi votata o astfel de lege. Ma gandesc, ca parlamentarii stiu sa citeasca dar ma indoiesc ,
  ca si inteleg ceea ce citesc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *