O teorie, probabil greșită, despre unguri

Am suficient de mulți amici unguri cât să le zic unguri nu cum fac figuranții care vor să se dea progresiști și le zic „prieteni de etnie maghiară”. De etnie ești tu! Și-am observat ceva la ei, cel puțin la ungurii noștri, și-anume că se împart în două categorii: cei care au două nume și cei care au doar nume simplu.

Ungurul simplu e genul de om pe care-l cheamă Istvan Tarkany sau Domokos Geza sau Marko Bela. Ăstia sunt ungurii de zi cu zi care trăiesc printre noi și arată exact ca niște români, cu doi ochi, două picioare un singur nas. Dacă am fi americani nici n-am ști dacă-s unguri sau români sau bulgari.

Pe lângă ei există și un tip de unguri premium, care au două nume. Ăștia se semnează cu Karol Szablolocs-Kemeny sau Tibor Szente-Gyongyosi sau Peter Eckstein-Kovacs. Ăștia sunt ungurii premium, care sunt atât de unguri încât nu-i poți confunda vreodată cu altceva. Am impresia că ungurii ăștia se ocupă de activitățile ungurești complicate ce țin de maghiarism, în urma cărora au două steaguri oficiale și trei zile naționale mai mult sau mai puțin oficiale.

Azi e una din zilele naționale sau etnice ale ungurilor. LMA!

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *