TEDx Cluj e o escrocherie organizată de niște oameni incredibil de tâmpiți

Acu vreo câteva săptămâni m-a întrebat cineva dacă nu aș vrea să fiu speaker la TEDxCluj 2017. Zic, hai, fie, poate am ocazia să mă mai întâlnesc cu niște amici pe-acolo și să și fac o chestie interesantă. Le cer detalii și așa fac cunoștință cu Victor Miron, un om atât de tâmpit și de bătut în cap încât Vasile Manu pare un geniu pe lângă el.

I-a luat vreo câteva zile să-mi confirme că-mi plătesc transportul, nu de altceva dar măcar atât dacă tot investesc în evenimentul lor cu personalitatea și cunoștințele mele. Am fost inuman de politicos la fiecare cerință în speranța că boul se sesizează și-și dă seama cât de greșit abordează discuțiile cu „invitații” la evenimente.

Iar eu n-am pretenții mari, de obicei nici nu cer bani și sunt un personaj rezonabil. Anul trecut am fost invitat la PR Beta la Timișoara, m-am înțeles cu oamenii de-acolo din două mailuri.

Cu imbecilul de Miron, pe la al zecelea mail, mă trezesc că-mi cere discursul. Zic, „coa, nu se poate, nu se face. Îți dau idei generale, nu-ți dau discursul înainte”. Boul insistă, că astea-s regulile TEDx, că plm, că e ca la revistă când dai un articol. Doar că nu-i așa: ai pretenții la „content”, „rigori” și „quality” când plătești pentru articolul ăla. Când nu plătești ești ca țăranul ăla borât căruia i-a făcut statul casă după ce i-a fost luată de viitură că stă în lunga inundabilă și el se plângea că termopanele nu sunt puse bine.

Eu m-aș fi dus gratis la treaba asta. Nu pentru glorie, mulțumesc, am suficientă glorie, dați o tură prin București, mutra mea de 30 de metri pătrați supraveghează câteva intersecții importante prin centru. Nici măcar pentru asocierea de brand, mă piș în brandul TEDx, este minuscul pe lângă brandurile cu care lucrez eu, ca scriitor sau ca glumeț pe internet. Nici măcar pentru networking, iarăși, mulțumesc, am suficiente contacte iar dacă vreau să dau de cineva anume știu cum să-l găsesc și știu și cum să-l abordez, să mă prezint etc. M-aș fi dus, așa, hai să fac o faptă bună și eventual să mai beau o bere cu amicii de prin Cluj. Asta-i partea cu tâmpitul de Victor Miron.

Partea cu escrocheria e și mai complicată. Voi, fraierii care dați minim 60 de euro să intrați acolo, ce credeți că primiți? Părerea speakerului, așa cum a vrut el s-o zică, sau un mesaj septic din partea unui manechin care seamănă cu speakerul și care are un discurs curățat care „să corespundă rigorilor”? Aia nu e o prezentare de idei, este o prezentare de „idei corecte” care corespund cu „standadele TEDx”. Păi dacă dați 60 de euro să aflați că e bine să fie bine, e ca și cum te-ai duce la seminarii de motivaționale. Iar ălea sunt escrocherii, deși nu li se spune așa.

În viața mea nu mi s-a cerut discursul înainte și am ajuns bine-mersi. Dacă mai are cineva vreo idee similară folosiți acest text ca un motivațional să vă faceți o autofelație și apoi să închideți e-mailul.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

8 thoughts on “TEDx Cluj e o escrocherie organizată de niște oameni incredibil de tâmpiți

  1. eftimie Post author

   Boss, a fost prea lung textul și n-ai putut să-l citești? Nu e vorba de bani.

   Reply
   1. Daniel

    Ba da sefu’, l-am citit pe tot de doua ori – m-am prins ca nu e vorba de bani la a doua lectura

 1. Mda

  wizard… go figure!
  forme fara fond.
  TED e in principiu un concept foarte tare.
  ca multe alte chestii faine, este capusat de niste mizerii de oameni care nu produc nimic concret si folositor.

  Reply
  1. Alex

   TED poate ca A FOST ceva fain. TEDx e un spin-off care e greu de spus dac-a scos mare chestie. Daca ai cap, ce se zice pe la TEDx afli si singur, numa’ ca din carti, nu din gura unuia anume.

   Altminteri, afli cum sa-ti legi sireturile la pantofi, gen.

   Reply
 2. Paul

  Eh, o fi simțit el că ești cu alt-right în ultima vreme și TED e eveniment de left liberal establishment.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *