De ce n-a tăiat Moromete mai mulți salcâmi?

Despre țăranul Moromete aflăm din Wikipedia că nu era chiar un cimpanzeu ci „un individ cu o viață psihologică normală, apt prin aceasta de a deveni erou de proză modernă”. Fiind din Teleorman, cumva există un djin invizibil care-l umple de necazuri iar el, având atâta viață psihologică normală nu mai are timp să și muncească.

Scena în care taie salcâmul din spatele curții a fost interpretată literar de sute, poate mii, de retardați cu diplomă de filologie. Simbolistică, figuri, emoții, drame.

„Acceptând salcâmul ca pe un „dublu vegetal” (Eugen Simion) al lui Moromete, tăierea acestuia echivalează cu sacrificiul de sine al personajului, pentru gospodărie, pentru copii sau chiar pentru ideea de independenţă în ultimă instanţă”. (sursa)

Dar eu stau și mă întreb altceva: Bun, deci Moromete avea un salcâm în spatele casei. Cineva voia salcâmul ăla. Bălosu voia să-i dea bani frumoși pe el. Și-atunci, de ce morții mă-tii de țăran nu mai plantezi vreo câțiva salcâmi prin preajmă, bă? Acțiunea se petrece pe parcursul a mai mulți ani, aveau timp să crească. Sunt oameni care cumpără salcâmi, aparent, mai pune câțiva pe-acolo că n-ai curtea de 5 metri pătrați!

Dar Moromete nu este decât un continuator al mitului fundamental mioritic românesc. „Decât să fac ceva, mai bine mor”.

Este o odă închinată prostiei și nemuncii, iar sutele, poate miile de retardați cu diplomă de filologie au făcut un erou din el. Moromete e un țăran tâmpit și leneș și tot ce i s-a întâmplat e din vina lui. Nu degeaba copiii lui sunt ori golani, ori putori, ori cu „o viață psihologică normală”, că așchia nu sare departe de trunchi.

Moromete ar trebui dat ca exemplu negativ. De ce taie salcâmul? Nu ca să se mire proștii. Că e el prost.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

20 thoughts on “De ce n-a tăiat Moromete mai mulți salcâmi?

 1. MEG

  Sau pentru ca un salcam de dimensiunea celui taiat nu ajunge la maturitate (atea insemnand calitatea,. soliditatea trunchiului ca material de constructie si abundenta crengilor de foc) decat dupa vreo 20 de ani. Balosu avea nevoie de un salcam, lemn bun pentru constructie (casa) , nu de niste salcami tineri de 4-5 ani, buni pt araci de vie.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Sau pentru că Moromete e prost, de când s-a apucat de produs copii și până când i-a plecat ultimul de-acasă trec 20 de ani.

   Reply
 2. alunelu

  Au socrii mei teren pe o coasta de deal care s-a impadurit de la sine cu salcam, scot anual de acolo una-doua carute de lemne de foc fara sa faca nimic, doar curata terenul de copacii mai mari.

  Reply
 3. ag

  Pentru conesseori: ati incercat vreodata sa plantati un salcim sau orice altceva pe vreme de seceta? Stiti cum se face? Ati incercat vreodata sa plantati ceva, macar pe balcon, in ghiveci?
  Eu incerc de vreo patru ani sa plantez rachita, salcim, plop, in zona de ses pe mal de canal de desecare. Si nu merge. Pentru ca anii astia e cam seceta. Asa ca pe vremea morometelui, cand seceta era crunta… Aiurea. Teoria e mai desteapta decit orice adevar. asta e, chiar nu are rost sa intru intr-o astfel de discutie. Cum sa inteleaga un individ care are suficienti bani sa cumpere de la supermarket orice butas, de la ginko biloba la kiwi (nu si salcim dar asta e altceva) si sa suplinesca seceta cu puturi de mare adincime cu motoare alimentate de generatoare fotovoltaice si informatii accesate instant pe fbk?

  Reply
  1. eftimie Post author

   Eu sunt fascinat tot timpul de genul ăsta de discurs: „cum să înțelegi tu care ai bani”. Da, am plantat, am muncit pământ la țară, da, mi-au ieșit roșiile cât casa că nu sunt 100% retardat, am făcut toate muncile agricole. Terminați cu tâmpeniile sau spuneți-le unui public la fel de imbecil sau puturos care spune că nu merge că asta e retorica ce funcționează. Și, serios căpitane, salcâm?

   Serios, dumnezeu al agriculturii, puțuri de mare adâncime cu generatoare fotovoltaice? Ești beat? Un copil de 10 ani poate să facă un sistem de extragere a apei din puț cu ce găsește prin curte, fără fotovoltaice, cu câțiva rulmenți.

   Plus că, la finalul anilor ’30 când are loc acțiunea romanului n-a fost secetă mânca-ți-ai pula de agricultor. Nu te mai apropia de pământ și agricultură, strici dracului ceva. FFS, ești nociv de-a dreptul.

   Reply
  2. Big

   Io din cate stiu salcamul se planteaza in zone secetoase pentru ca este foarte rezistent atat la temperaturi ridicate cat si la temperaturi joase. Si creste vere, nu glumeste. Se prinde de orice.

   Reply
 4. Duras

  “Dar Moromete nu este decât un continuator al mitului fundamental mioritic românesc. „Decât să fac ceva, mai bine mor”. Este o odă închinată prostiei și nemuncii…”

  Sa o luam pe rind…

  Miorita nu este “mitului fundamental mioritic românesc”…e intilnita in tot spatiul balcanic. Deh neamuri de ciobani. Nu e „Decât să fac ceva, mai bine mor” e “Si de-o fi sa mor…” este vorba de a lasa lucrurile in rinduiala in caz ca…Echivalentul zilelor noastre ar fi bunicii, la tara, care aveau totu rinduit pt inmormintare, haine, cosciug, groapa samd. Asta nu inseamna ca stateau pe prispa asteptind sa vina moartea, isi vedeau de viata lor in continuare, dar totul era rinduit.

  Moromete nu era sarac si nici prost. Avea vite, avea cai, avea pamint ceea ce pt anii ’30 era departe de a fi sarac. Zici ca ai lucrat la tara…nu stiu cum era la tine, dar la mine toata curtea era inconjurata de salcimi. In 20 de ani nu a fost taiat nici unul. In fiecare an ii curatam sa creasca drepti si cam atit. Se taiau daca era sa se construiasca ceva, sau ca ultima varianta de a scoate bani in caz de nevoie. Ceea ce face si Moromete cind ii da teapa Paraschiv cu oile.

  Reply
  1. eftimie Post author

   De-acord: deci aveați mai mulți salcâmi, nu? Cât despre aia cu miturile, poate m-am exprimat greșit, Miorița este unul din cele 4 mituri fundamentale ale poporului român. Că e și la alte popoare, prea puțin contează în context.

   Reply
   1. Duras

    Aveam mai multi, dar am taiat mai putini decit a taiat Moromete. N-am avut nici un Paraschiv in familie sa ne puna pe butuci asa ca “asigurarea” salcimilor a ramas neatinsa.

 5. animaloo

  Stii ca Moromete era cam naiv. Cand se duce cu porumbu la munte…mai ca il da gratis. “sarac dar cinstit”, desi sarac tare nu era, in contextul satului romanesc

  Reply
 6. Z3Ro

  Apropos de carti proaste si la subiect, ai zis februarie-martie pentru arhanghel in format digital (intreb pentru un prieten fara rafturi)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *