Succes forte (20 comprimate)

Cel puțin o lună am văzut peste tot, în bannere prin București dar mai ales în bannere pe internet, reclamă la cursul de leadership al lui John C Maxwell, un guru al lidershipului mondial. Tipul a scris vreo 70 de cărți despre cum să fii lider iar wikipedia lui (pagină disputată) spune că a antrenat mii de manageri în toată lumea. Tipul e un pastor american, are ceva papagal și presupun că conferințele lui sunt interesante. Și scumpe, dar asta nu e presupunere, e real.

Pe emag sunt 34 de cărți scrise de el, doar Arsenie Boca are mai multe. Mă mir că lumea e atât de deraiată, dacă te iei după câte cărți a scris, credeai că lucrurile se vor rezolva deja.

Dealtfel, internetul e plin de oameni care predau succesul la foc automat. Zilele astea câțiva internauți au descoperit și au râs de guru-ul Ana Morodan, un fel de fashionistă care, după câțiva ani în care nu a făcut nimic notabil, acum și-a deschis o „academie” despre cum să faci ceva notabil în materie de digital. Nu e singura, poți să citești aici un material savuros despre guru-ul Sorin Peligrad, un maestru brașovean de talk-fu. Și eu am scris la un moment dat de Brian Tracy, alt meseriaș al superdezvoltării capacităților de lider, șogun și sensei.

Pe toți ăștia îi unesc câteva lucruri. În primul rând, n-au avut niciodată succes în altă activitate decât cea de dat sfaturi. În al doilea rând arată destul de deprimant: nu vorbesc doar de lipsa carismei ci și de aspectul fizic general. Nu e ok să te iei de cineva pentru cum arată genetic, dar măcar un pic de fitness, o dietă, una alta cât să arăți cumsecade, cred că se poate. Steve Buschemi e urât, dar are carismă. Zuckerberg e urât, dar are o afacere de succes. Aș asculta sfaturi de la Zuckerberg. Bill Gates nu-i nici el o frumusețe, dar nu arată ca și cum și-a pus dinții la aceeași clinică la care și i-a pus și Sorin Oprescu. În al treilea rând, au o intensă activitate în auto-promovare și vorbit doar despre ei sau despre alții asemenea lor.

Sfaturile de leadership și improvement nu sunt o prostie în sine. Există de când lumea. De exemplu, Marc Aureliu e un tip care a scris una din primele cărți de dezvoltare personală din lume. Se numește „Meditații”. Are și John C. Maxwell una cu același titlu, dar zic că aia a lui Marc e mai bună: el dădea sfaturi de dezvoltare personală din postura de șef al celui mai mare imperiu al lumii la acea dată. Și, dacă e să ne luăm după reprezentările de atunci, nici nu arăta nasol.

Dar oamenii care fac cursuri de succes nu sunt nasoi în sine. Ei fac un bussines. Nici n-ar trebui arătați cu degetul. Adevărații ratați de care trebuie să râzi sunt ăia care se duc acolo. Moșu, când guru-ul tău a scris 70 de cărți despre succes și încă nu s-a făcut înțeles, poate nu-i un guru atât de bun. Singurele diplome eliberate de ăștia care predau succesul sunt diploma de prost. „Atestă că elevul X este atât de prost încât a dat o căruță de bani mie, care n-am făcut în viața mea ceva notabil în afară de cursul ăsta, ca să-i spun cum să reușească în viață”. Iar Marc Aureliu, săracu, e mort, nu mai poate să elibereze diplome și să-ți ia dinari pe ele.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

10 thoughts on “Succes forte (20 comprimate)

 1. Florin

  Merci din nou, am comandat cartea lui Aureliu. Ar fi mers un profitshare, să-ți dau și ție de o bere.

  Reply
 2. vali

  să-ți fie rușine că tu spui că lorand soareș sasz e un impostor!! rușine! lorand soareș sasz nu e un impostor!

  Reply
  1. petre

   Corect. Lorand ( cuvantul asta suna ca o actiune continua ) sasz e sefu’ la impostor acolo. E mai marele !!

   Reply
 3. K.

  Marele guru Budha era un grăsan imputit care mirosea a transpirație. Plus ca i-au scris altii cărțile, fuck-off! Așa că – nimic nou supt soare.

  Reply
 4. paul

  Cartea lui Marc Aureliu ar merita introdusa in programa obligatorie. Probabil una din cele mai bune carti scrise vreodata, validata si de niste mii de ani in care continua sa fie relevanta.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *