„Știți de ce v-am oprit?”

Pe hârtie, ideea aia cu 5000 de vouchere pentru cumpărarea de biciclete e bună. Poate în altă țară ar fi fost un succes de marcă. În București, însă, încă 5000 de biciclete vor ocupa spațiu prin balcoane și blocuri sau vor apărea pe olx. Că biciclismul e mișto, dar e important și cine și unde îl face. Primarele general n-a făcut un centimetru de pistă pentru biciclete și, mai mult, 90% din pistele de biciclete din București sunt ilegale, că-s trase cu pensula pe trotuar unde nu ai voie să mergi cu bicicleta.

Ar mai fi și oamenii care merg pe biciclete, care-s tot un fel de români. Zilnic un biciclist este accidentat în București și aș putea paria că în 50% din cazuri e din vina lui. Că trec pe roșu într-o veselie, sunt obraznici și proști.

Dar asta cu voucherele era o oportunitate excelentă de educare rutieră a populației. Uite, de exemplu, polițistul principal de circulație din România, Marian Godina, a pus poza asta pe internet și a întrebat cum se trece.

E o întrebare simplă, apare în testele auto, răspunsul e scris pe foaie și, totuși, trei sferturi din cei care au răspuns au dat-o greșit sau cocalarește greșit.

Așa că aveam și eu o idee cu voucherele, cu educația, stați să v-o spun. Când te duci să iei voucherul te bagă într-o sală și dai examenul teoretic de conducere, măcar o variantă simplificată, pentru bicicliști. Și, dacă îl pici, nu primești 500 de lei, dai 500 de lei, amendă preventivă.

În felul ăsta aveam 50 de inși dispuși să se omoare pentru vouchere nu câteva mii de pensionari care nu vor folosi niciodată ăla ci-l vor da la tâmpitul de nepot care o să moară câteva zile mai târziu. Că și tentativă de înșelăciune trebuie pedepsită.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

17 thoughts on “„Știți de ce v-am oprit?”

 1. Haivas

  N-ai fost atent. Campania e dublată de niște proiecte pentru piste de biciclete și o campanie de responsabilizare în trafic. Teoretic, s-au gândit la toate!

  Reply
 2. mac gregor

  Buna ziua. Noi am pregatit bani pentru ca sa-si ia bicicleta nepotii angajatilor de la primarie, care au depus primii cererile. Acum ca acestia au primit si a venit randul dv, banii s-au terminat.

  Ne pare bine insa ca ne creditati cu intentia de a fluidiza traficul, etc.

  Multumiri, biroul de presa al primariei Buc.

  Reply
 3. Ion Iliescu

  Cum vine asta cu nu ai voie cu bicicleta pe trotuar? Una la mână, nu ești pe trotuar când ești pe banda pentru biciclete. Doi la mână, chiar și în țările civilizate unde străzile sunt largj, cu doua benzi pentru mașini și una pentru staționare lejeră, pista de biciclete tot pe “trotuar” e marcată. (Mă rog, am în minte o singura țară cu acest nivel de civilizație.)

  Reply
  1. Alin

   Deci daca in tarile “civilizte” e voie, iti permite legea, inseamna ca obligatoriu e valabil si la noi in tara?

   Reply
  2. Victor

   Nu e voie pe trotuar intrucat la noi trotuarul e abia de 15-20 cm pe langa masinile parcate. Ori te bati cu masinile pe strada ori lasa pietonii in pace sa se strecoare printre masinile parcate sau ti se pare mai ok sa o ia ei pe strada ca tu sa treci ”in siguranta” cu bicla pe trotuar ?

   Reply
  3. Ando

   Intr-adevar, se pare ca multi uita ca trotuarul e acel spatiu marcat si rezervat circulatiei pietonilor. Daca o zona e marcata ca pista de biciclete, atunci doar restul e trotuar.

   Reply
 4. Cosmin

  M-ar interesa mult o statistică cu privire la accidentele cicliste din traficul bucureștean. Mi-e greu să cred că 1 biciclist este accidentat în fiecare zi în București.
  Mulți dintre noi știm regulile de circulație intraurbane, și stăm la roșu de fiecare dată, deci e puțin aiurea 50% ăla cu vina bicicliștilor.
  Am vreo 5000 de km, strict în București. Niciun accident, nici măcar aproape accident. N-am văzut în traficul de zi cu zi niciun accident cu bicicliști, și merg cel puțin 20 de zile din 30 cam 10 km pe zi, minim, cât fac până la birou.
  E necesară cunoașterea legislației rutiere de către bicicliști? Absolut!
  Sunt și bicicliști idioți? Evident!
  Dar acum hai să nu le aruncăm cu noroi în cap, fiindcă ne chinuim zi de zi cu șosele cu gropi, mașini parcate pe avarii pe șosele cu 2 benzi, șoferi care ne îndeamnă “sfătos”, între 2 claxoane să mergem pe trotuar, că n-avem ce căuta pe șosea și pietoni aiuriți care traversează ilegal și nu realizează pericolul unei tamponări cu o bicicletă care merge cu 30 la oră.
  Facem și noi parte din trafic, chiar dacă suntem pe 2 roți 🙂

  Reply
  1. Ando

   “Mulți dintre noi știm regulile de circulație intraurbane, și stăm la roșu de fiecare dată, deci e puțin aiurea 50% ăla cu vina bicicliștilor.” – multi dintre noi stim, dar nu toti. Si n-as zice majoritatea. Din experienta mea in Cluj, peste 75% din biciclistii pe care-i vad nu stau la rosu la stop cand merg pe carosabil, nu se dau jos de pe bicicleta pe trecere, etc.

   Reply
  2. Gigi Contra

   Eu iti dau o replica din Viena, unde au piste de biciclete cacalau (nu cum arata, ci cate sunt) si totusi biciclistii ma dispera cel mai mult. Sunt foarte indisciplinati, sunt foarte agresivi daca cumva le calci pista (zici ca ma-sa si tac-su i-au facut-o cadou), au in unele intersectii semafoarele lor, dar alea sunt pentru decor (asta inteleg ei), schimba benzile fara sa se asigure, se baga printre oameni cand sunt pe trecerea de pietoni, sa treaca peste ei nu alta. Iar partea care ma enerveaza cel mai mult este cand se urca cu bicicleta in metrou sau tramvai, iar afara sunt conditii perfecte pentru mersul pe țoaglă. De ce naiba ti-ai mai luat bicicleta si tu iei metroul??? Ca sa aiba ce ma murdari si sa nu pot eu sa ies daca nu ma frec de rotile tale? Nu am avut nicio problema cand odata cel cu bicicleta avea pana…mno, saracu’ acum chiar ca nu avea ce sa faca, asa ca sunt cazuri pe care le pot intelege. Dar de cele mai multe ori, sunt niste ipocriti, care se dau mari smecheri cat sunt ei de eco-friendly si vai steaua lor ca tot cu transportul in comun circula (dar cu utilajul dupa ei, ca e fain sa te arati hipster), ca n-ai ce sa faci, un transport in comun atat de bine pus la punct doar in Viena poti gasi 🙂

   Reply
 5. krantz

  Zi-i lu Godină s-o lase în spanac cu problemele astea de olimpiadă la circulație. Că nu știu dacă e vreunul dintre noi care să fi văzut pe undeva o intersecție pictată în halu ăla.

  Reply
  1. obnoxious

   Porblema aia de olimpiata de circulatie e in intersectie la Romana, in Bucuresti. Oricum exista intersectii si mai tampite. Si vorba lui Eftimie, daca ar casca cineva ochii ar vedea si rezolvarea.

   Reply
   1. Gg

    Nu cred ca este la Romana asa ceva. La piata Romana deasupra semafoarelor, asta pentru cand ele nu or sa mearga, o sa vezi niste indicatoare de stabilirea prioritatii cat si de obligare (inainte sau dreapta etc)? Problema lui Godina nu are nici o treaba cu intersectia de la piata Romana.

   2. trimpz

    Ce Piața Romană?! Intersecția respectivă nu are forma din imagine!

    Până la urmă ce vrea să zică panoul adițional, că aia e direcția pe care e interzis la stânga sau că pe aia trebuie s-o iei ca totuși să mergi la stânga?

  2. Radu

   Cand te duci de la Arcul de triumf la Piata victoriei, parca, ultima sau singura intersectie. 🙂 E asemănătoare, daca nu chiar la fel.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *