Prin Sibiu

În cârciuma gării din Sibiu se dă muzică alternativă. Ba manele, ba Inna. Noul meu prieten, să-i zicem Marcel, îmi povesteşte cum e viaţa de handicapat (are nişte probleme cu nervul optic, i se degenerează) şi cum s-a născut la două zile după Lăcătuş. Marcel a pierdut trenul ieri seară, a dormit în Gara de Nord, şi a rămas fără ţigări, motiv pentru care se serveşte din ale mele. Când s-a terminat pachetul m-a şi compătimit: “Proaste sunt mă, nu înţeleg cum poţi să fumezi căcaturile ăstea”.

Se spune despre Sibiu că e un oraş mic. Aşa o fi, dacă ştii unde mergi. Dacă te bazezi pe GPS-ul de pe iPhone-ul lui Dani Urda şi atenţia de vultur a lui Bloghiţă după 15beri vei constata că e o mare metropolă. Eu am propus o rută greşită mai scurtă dar colectivul a decis altceva. Când s-a terminat asfaltul am sunat şi noi după un taxi. Operatoarea ne-a întrebat dacă există strada respectivă în Baia-Mare şi n-am putut să confirmăm, motiv pentru care, după mai multe dezbateri aprinse, am decis să sunăm la o firmă de taximetrie din Sibiu.

Taximetriştii de-acolo se plâng tot timpul de poliţie, “e plin de poliţie pe străzi”. Am văzut un singur poliţai, sătea într-un chioşc non-stop şi se uita urât la colegul cu care mă dusesem să iau nişte beri. I-am spus unui taximetrist că nu cred că viaţa e atât de periculoasă la ei şi nu prea îl cred, a schimbat subiectul şi a început să înjure traficul care este îngrozitor (era 4 dimineaţa şi nici măcar o mâţă pe stradă).

Am stat Republicii al lor la o bere şi am descoperit care-i ritualul la cerşit. “Aveţi să-mi daţi nişte bani pentru ăsta micu/cancer/încălzire globală? – Nu! – Atunci nu dai măcar o ţigară”. Toţi cerşetorii din Sibiu par pasionaţi de fumat, ceea ce dovedeşte, încă o dată, că tutunul nu-i sănătos. Aş fi vrut să întreb un poliţist cum e cu faza asta dar, cum spuneam, nu există poliţişti outdoor în Sibiu. De alungarea cerşetorilor se ocupa femeia de serviciu a localului.

Au cel puţin două cluburi unde se dă muzică mişto, de pe vremea când exista muzică mişto. Din păcate s-a închis cârciuma aia faină unde se găsea bere şi pită unsă cu untură sau fasole frecată. RIP.

Am revenit în Sibiu după 10 ani în cadrul campaniei Bloggeri la Schimb. Gara arată la fel ca acum 10 ani.

 

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Prin Sibiu

  1. claudia

    Teoretic exista o sectie speciala de politie destinata centrului vechi si turistilor 🙂 dar ati nimerit voi weekendul cu politisti in vacanta :))

    Reply
  2. Brylu

    Cum ma sa se inchida crasma cu pita cu unsoare. Ati cautat-o voi in partea gresita a orasului. Ca sigur nu e pe strada Sacel

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *