Serios, bunicul vostru s-ar fi bucurat că vin americanii?

Spre deosebire de alți bunici ai românilor, care au fost atât de patrioți că te miri că țara asta nu e Canada, bunică-miu a fost un comunist sincer. A făcut academie militară la Odessa, la sovietici, și a crezut în comunism cap-coadă. Și, despre americani, știa doar că au venit și ne-au bombardat de ne-am căcat pe noi.

Bunică-miu a fost atât de comunist și filorus încât când l-a văzut pe Iliescu la televizor în 89 l-a considerat un trădător. Niciodată nu i-au plăcut comuniștii de rit nou, țin minte că îi ura în special pe Gelu Voican Voiculescu, Brucan, Adrian Severin, Petre Roman, toți ăia. De țărăniști îl durea în cur.

Văzându-i acum pe comuniști cum se bucură la defilarea trupelor americane pe străzi, bunică-miu s-ar fi enervat. Sigur, poate nu era cel mai deștept om din lume, dar măcar nu era mincinos.

Ați crede că bunică-miu e un caz rar dar știința și logica spune altceva. Într-o țară cu 99% comuniști, nu pot să existe atât de mulți bunici care să se bucure că au venit americanii. Că dacă era așa cum ziceți voi, atâți filo-americani, n-am fi fost cea mai comunistoidă țară din lume până a apărut pe firament Coreea de Nord. Așa că mai ușor cu bucuria bunicilor voștri că nu e nici o dovadă în sensul ăsta. E ca și cum ai spune că părinții tăi făceau mașini bune într-o industrie performantă. Merge minciuna asta până pui mâna pe o clanță de Dacia 1300 și o să vezi cum își băgau piciorul în ea meserie.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Serios, bunicul vostru s-ar fi bucurat că vin americanii?

  1. Closed

   Aia e problema, mane, avem mentalitate de cersetori: pai sa vina americanii, rusii, nemtii, chinezii, japonezii si sa ne DEA. Sa ne dea, ba, nu sa ne scape de niste gunoaie dupa care noi sa punem mana si sa muncim. Sa vina neamtu’ si sa ne faca autostrazi, sa vina americanu’ si sa ne faca industrie, sa vina britanicu’ sa ne faca universitati, japonezu’ blocuri si tot asa. Dar sa nu cumva sa vina pe bani. Nu, nu, toti fraierii astia tre’ sa vina sa ne faca totul moca, pe gratis si cum s-o mai spune. Din sufletul lor mare, tre’ sa ne dea cu doua maini, iar noi sa luam cu toate cele 44 de milioane de maini. Daca nu ne dau pe degeaba, is niste marlani, vin sa ne distruga tarisoara asta.

   Lasa, mane, c-o distrugem noi si fara americani, ne pricepem asa bine sa ne batem cuie-n talpa incat n-avem nevoie de ajutor extern pentru a ne-o trage singuri. Da’ daca vin americanii, macar avem pe cine da vina pentru mizeria in care ne balacim.

   Reply
 1. Paul

  Bunicii mei n-au fost comunisti si probabil s-ar fi bucurat daca veneau americanii. In 1955. Daca americanii vin in 2015, nu se mai bucura, ca au murit demult. Probabil mai sunt si bunici care zic “ce bine ca ati venit, va asteptam de 60 de ani. Ati intarziat un pic dar e ok. Sa reluam de unde am ramas atunci. Ne scapati de Gheorghiu Dej si de colectivizarea fortata? Dar ciunga si ciocolata ne dati?” Din pacate, asta se cheama Alzheimer.

  Reply
 2. Dobrică

  Nu ştiu dacă s-ar fi bucurat, probabil i-ar fi scuturat niţel, “măi, copii, eu am venit de la Stalingrad pe jos, şi nu mi-au trebuit decât 6 luni!”. Iar celălalt le-ar fi bătut obrazul că “ce Yalta şi alte minuni? La mine când au venit comisarii să mă-nscrie în “Tudor Vladimirescu” i-am băgat în p¤%!a ‘mă-sii!”.

  Mno, să vii după 70 de ani şi nici măcar un “sorry we’re late!” e cam nepoliticos.

  Reply
 3. Nautilus

  La cum funcţionează moravurile de pe la noi, generaţia bunicilor s-ar fi bucurat dacă americanii ăia ar fi fost redneci de-ai lui Honey Boo Boo, conduşi de John McCain căruia îi deschide uşa la maşină Rush Limbaugh şi îi ţine pardesiul (să nu-l arunce pe capotă) Sarah Palin. Pe ăştia într-adevăr i-ar fi aclamat şi chiuit precum huliganii de fotbal la fiecare gol al lui Mutu, i-ar fi primit cu pâine şi sare şi cu o icoană de-a Părintelui Arsenic.

  Fiindcă nu s-a întâmplat aşa, probabil au să ia kalaşnikovul furat de la Ciorogârla şi au să se retragă în munţi împreună cu Saccsiv, Victor Roncea şi Claude Karnoouh.

  Reply
 4. Knut

  n-am stiut niciodata ce orientare politica are bunicu. ii dispretuia pe toti, iar pe ceausescu il detesta cel mai tare. nu era filorus si nici filoamerican, ii dispretuia la fel si pe unii si pe altii. vorbea fluent sapte limbi printre care si engleza si rusa.

  Reply
 5. enzo

  Cred ca bunumeu s-ar fi bucurat si daca veneau nemtii ca aia au platit tot ce au luat de pe la taranii din sat. Au rechizitionat 2-3 case ca sa aibe unde sa doarma si au platit niste bani oamenilor pe care i-au scos afara.
  Au venit rusii, noroc ca taranii se refugiasera din sat la auzul acestei stiri ‘minunate’. Oricum si-au gasit totul pradat si distrus de ‘eliberatori’.
  In sat la taicameu era un mare sentiment filo-american cu poreclele gen John sau Mikey (la copii nascuti dupa razboi).

  Reply
 6. Nic

  Bunicii mei s-ar fi bucurat. Eu nu mă bucur, deși sunt mai filo-american decât au fost ei. O să urlu-n gura mare ”au venit americanii!!!” atunci când volumul investițiilor în România îi va propulsa în top 3, nu pe locul 11 unde sunt acum.
  Desigur, e bine să batem cuba cu smardoiul cartierului. Dar cred că defilarea asta se pupă de minune cu mărirea cote PIB pentru apărare.

  Ghici cine va cumpăra hârburi ”Made in USA” la preț de brand new? Dacă mă considerați prăpăstios, vă reamintesc precedentul Bechtel.

  Reply
 7. DanC

  Am vazut asta mai de mult: ce buni si de dreapta si harnici si destepti sintem. Meanwhile PSD (urmasul PCR) e inca majoritar si Ceausescu e regretat de jumate din bobor. Iar azi alta chestie calduta, tipic romaneasca: Dragnea, cu suspendare.
  Democratie originala, nu ca la prostii aia de americani unde asa ceva ar fi fost judecat ca delict federal, la nivel de crima.

  Reply
 8. Mack

  Pe bunicii din partea tatalui nu i-am prins, iar din partea mamei doar bunica, care avea deja peste 80 de ani, abia mai putea vorbi si ii placea foarte tare vinul. Din cate am inteles, nu stiu daca vroiau neaparat sa vina americanii, cat sa plece rusii in ***** mamii lor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *