Senilitatea de la Institutul de Lingvistică a atins cote remarcabile

Dacă s-ar face un concurs de senilitate, Augustin Zegrean de la CCR, campionul țării și multiplu medaliat internațional la această disciplină, ar fi spulberat de oamenii de la Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Al Rosetti. Misiunea acestei șușanele finanțată de stat este să scrie dicționarul limbii române (au ajuns deja la nivelul lui 1990 cu definițiile, onania nu mai e deviație sexuală și penticostalul nu e doar un tip care în urma rugăciunilor dă în epilepsie) și să păzească limba română într-o încremenire imbecilă.

Este epic exemplul cu sensul cuvântului locație. Unul din cârnații de-acolo a uitat să noteze într-un dicționar sensul logic, ăla de „loc bine determinat în spațiu” și au păstrat doar sensul ăla cu închiriatul. Drept urmare, trei generații de retardați au corectat non-stop pe toată lumea că locație nu se referă la un loc. Asta deși cuvintele compuse, gen radiolocație, ecolocație sau hidrolocație se referă la loc. În loc să admită că au greșit au perpetuat prostia până în 2009.

Recent, adunătura asta de putreziți a prezentat un raport cu privire la limba ce se vorbește pe la televizor. Pe lângă chestiile logice, de gramatică, punctuație și pronunție, găsesc, în continuare, tâmpenii la care nu vor să renunțe nici morți (cumva presupun că în comisia de pază a limbii române se află și câțiva oameni morți). De exemplu, neapărat când spui blocuri turn trebuie să scrii blocuri-turn. Dar asta nici măcar nu e deranjant, altele sunt enervante de-a dreptul. Avem așa:

„în bikini” – pronunțat în două silabe: [bi / chini], cu -i final asilabic (Antena
1, 8.III) – corect: [bi-chi-ni];
„[fest-food]” (Kanal D, 1.III) – corect: [fast-food];
„[jacuzi]” (Pro TV, 2.III) – corect: [ğacuzi];

Pentru că românizarea unui cuvânt străin se pedepsește cu foc și pucioasă. Dar cel mai mult m-a enervat asta:

„în urmă cu optisprezece ani” (Prima TV, 18.III), corect – optsprezece;
„suntem după [doișpe] noaptea” (Prima TV, 3.III), corect – douăsprezece;
„am accesat la [șaișcinci] la sută” (România TV, 1.III), corect – șaizeci și
cinci;
„[treișpe] mii cinci sute [șapteșpatru]” (România TV, 2.III), corect –
treisprezece mii cinci sute șaptezeci și patru.

Numai pentru asta le-aș tăia finanțarea un an. Pentru că tâmpiții viețuiesc în mintea lor tot în secolul XIX sau cât o fi când au decis că trebuie spus fix așa cam cum spun francezii 82 (quatre vingt deux). Pentru că, dacă e să luăm ceva din franceză, e să luăm doar lucrurile rele. Întâmplător, să tot fie un secol de când românii care nu-s academicieni, deci nu-s totalmente cretini, folosesc șaișpe, șaișcinci și alte cuvinte similare. Limba evoluează, nu stă pe loc. Dacă ar fi după capul cretinilor ăștia am vorbi în continuare latină. Întrebarea pe care ar trebui să și-o pună oligofrenii de-acolo este dacă e util să adoptăm aceste prescurtări în limba română.

Dar este aproape imposibil pentru că la noi în limbă chiar și știința ce se ocupă cu sensul, comunicarea și alte căcaturi similare se numește și semiotică și semiologie. Ăia care țin sus și tare cu semiologia sunt pe la Cluj, ceea ce explică doar parțial de ce sunt bătuți în cap. Mai mult, celălalt sens al cuvântului semiologie se referă la o disciplină medicală. Și se predă în aceeași universitate. Deci, dacă nici la astea de bază nu s-au putut înțelege (sensul semiologie pentru semiotică vine tot din franceză, ca toate relele – nil mirari) e clar cam cât de dificil este să se ocupe de chestii noi, de prin secolul ăsta.

Eu tot visez ca putorile ăstea să funcționeze ca ăia de la Oxford Dictionary, să introducă în limba română anual niște cuvinte noi, dacă tot le folosește lumea. La ei, de exemplu, troll are și sensul de bulangiu care scrie pe internet doar să enerveze lumea, la noi doar de „gnom zburdalnic, care trăiește în munți sau în păduri, întruchipând forțele rele ale naturii”. Deși deja de ani buni se folosește trol și cu al doilea sens din engleză.

Probabil, dacă cineva nu se duce cu pastilele de cap la Institutul ăla cu două nume, peste 10 ani rapoartele lor nu or să mai fie înțelese de nimeni fără note de subsol, or să fie ca scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung. „I pak, dau de știre că se pronunță treisprezece”.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

13 thoughts on “Senilitatea de la Institutul de Lingvistică a atins cote remarcabile

 1. Haivas

  Complet de acord. Lucrând (oarecum) la un proiect din zona asta lingvistică, m-am luptat puțin cu aceeași demoni. Oamenii digeră greu schimbările.

  Reply
 2. marius

  Pentru troll si alte cuvinte de gen exista dictionare de argouri. Vad ca se insista tot mai mult ca abaterea sa devină norma.

  Reply
 3. catalinx

  Obligatoriu quatre-vingt-dix-neuf, da?

  Limba română e oricum inutilă, așa că faptul că aia se chinuie să facă un rahat inutil și mai inutil nu e mare pagubă.

  Reply
 4. Adriana

  “Misiune acestei susanele FINANTATE,” nu finantata – este acordul in gen, nr si CAZ. Adjectivul preia cazul susbstantivului pe care il determina, aici genitivul. Sau propuneti sa eliminam genitiv dativul din limba, ca, deh, e prea greu de facut acordul. Mie mi se pare o greseala din registrul “care” in loc de “pe care” si “decat” in loc de “doar”.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Da, dar ce părere ai despre subiect în sine? Că știu că, psihologic vorbind, corectura pe text e o formă de recuperare a controlului discuției. Că pentru corecturi gramaticale există oricând Contul Premium.

   Reply
 5. Adriana

  Nu am putut citi textul pana la capat, daca nu pot trece de cateva greseli de gramatica, nu mai citesc. Asa ca nu pot sa ma pronunt decat partial pe fond. Parerea mea e ca va dati cu parerea in mod agresiv despre evolutia limbii, fara a cunoaste anumite reguli. De ex., in limba romana nu se citeste tot timpul asa cum se scrie; exista mai multe nivele (limba culta si limba vulgara). Unii apara limba culta, altii pe cea vulgara. Acordul in gen, de ex., dispare in registrul vulgar. Dar mie asta nu mi se pare o greseala doar de limba, ci una de logica. Parerea mea.

  Reply
  1. eftimie Post author

   „Acordul in gen, de ex., dispare in registrul vulgar. Dar mie asta nu mi se pare o greseala doar de limba, ci una de logica”. Marea greeșeală de logică este neînțelegerea registrului vulgar. Ați citit textul până la capăt și nu aveți alte argumente în afara problemelor mele de gramatică. Oamenii ca dvs sunt atât de sclerozați în reguli încât 50 de ani n-au putut accepta locație cu sensul de loc bine determinat.

   Pentru că, mă scuzați să vă dau vestea asta, sunteți la fel de bătuți în cap ca țăranul care cultivă același ogor cu aceleași semințe până îl omoară. Scleroza limbii duce la pierderea ei și nu puteți face nimic în sensul ăsta, pentru că aveți deficiențe grave de logică.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *