MȚR a scos la lumină o tehnologie antică

Muzeul Țăranului Român a pus QR coduri prin săli (sursa/via), o tehnologie ce n-a funcționat niciodată, n-a avut succes iar moda ei a murit de vreo 8 ani, adică fix la trei săptămâni după lansare.

QR codurile sunt niște pătrățele, le pozezi cu telefonul și ești trimis pe o pagină de internet cu informații. Lansarea gogomăniei ăsteia s-a făcut într-un cadru oficial.

Acum, eu n-am cunoscut pe nimeni să aibă o aplicație de QR code pe telefon (pentru că nu e default pe majoritatea telefoanelor). Dar am cunoscut o grămadă de indivizi care au telefon cu net fără net pe el, se tot uită după un wireless moca pe ici pe colo.

Au făcut lansare oficială pentru o tehnologie ce va fi folosită de 3 inși: directorul muzeului care a semnat pentru prostia asta, vizionarul care a venit cu ideea și l-a prostit pe director și hipsterul odios care va veni să comenteze mai jos cu ”bade, tu nu știi, dar QR codurile sunt foarte folosite și foarte utile”.

Cea mai utilă chestie e că te vei putea poza cu QR Code-ul la muzeul țăranului, să povestești altora că de-aia suntem năpăstuiți, că țăranul român muncea cu plugul nu cu utilaje moderne, și dădea informații cu QR Code-ul în loc de site-uri pe internet.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “MȚR a scos la lumină o tehnologie antică

 1. Claudiu

  Cum adică numai de 3 inși ???
  Sunt cel puțin 5! I-ai uitat pe cel care a instalat-o și mai ales pe cel care va face servisarea.
  Aș fi scris 6, dar cel care a încasat banii folosește net-ul pe telefon ca să caute aplicații contra interceptărilor.

  Reply
 2. ciprian

  Eu nu sunt de acord. QR codeurile sunt faine, utile, doar ca lumea nu a inteles pentru ce sunt practice. Pentru un muzeu imi par utile. Acum vreo luna am fost in cateva muzee din iasi si de la mine din oras. S-a nimerit sa fie si saptamana cu Scoala altfel si aniversarea unui muzeu. Nu am nimerit niciun ghid bine pregatit, sa poate sa imi dea mai multe informatii despre tablouri, exponate. Unul la un moment dat spunea numai tampenii unui grup de elevi, l am corectat si apoi cand m a vazut a venit sa si ceara scuze ca, ca el de fapt are pregatire de arheolog si nu stie chiar toate despre exponate. Era ghid, dar ii placea sa manance rahat si sa inchida gura elevilor care mai aveau curiozitati. Sa aiba QR din astea, shortcuturi catre articole de pe siteurile lor sau wikipedia in cel mai rau caz, de unde omul sa afle mai multe informatii despre cele expuse. Ghizii de prin muzee sunt cam paraleli si sensibili la intrebarile curiosilor. Si mie sa fiu sincer nici nu mi place sa imi turuie unul o poveste si tot felul de glumite proaste cand ma duc intr-un muzeu.

  Reply
 3. Pirca

  ce misto era daca la MTR aveau tehnologia aia de ultima ora numita “etichete exponate”. Eu de aia nu ma mai duc la MTR, ca ma intreaba fi-mea “Tati, ce e aia?”, si nu stiu ce sa raspund, pentru ca nu m-a facut mama folclorist si nici taran, decat in sens figurat

  Reply
 4. Băra

  Esenţial este ca întotdeauna să găseşti fraierul care să-ţi cumpere marfa. Imaginează-ţi că dom’ derector de la MŢR este un nea’ de prin anii ’80 pe care din QR, embedded link şi AppStore l-ai făcut urgent de bani. A citit el odată pe budă că telefoanele inteligente sunt viitorul, acum face un pas către viitor. 🙂

  Reply
 5. Răzvan

  E atât de amuzant să vezi cum apar stereotipurile despre muzee și despre muzeografi.

  Cred că QR code-urile pot fi o soluție bună dacă sunt făcute cum trebuie, sunt explicate și se oferă net gratuit.

  Nu există muzeu în România (din câte știu eu) care să aibe suficienți ghizi pregătiți. Și am zis ghizi nu supraveghetori, pentru că supraveghetorul din muzeu nu are pregătire pedagogică pentru a-ți răspunde la întrebări, în general, nu au nici pregătirea teoretică necesară, sunt doar paznici pentru exponate.

  Ghizii respectivi sunt de fapt ceea ce se numesc muzeografi educație și din păcate sunt puțini, prea puțini pentru ceea ce se cere de la ei. Și lumea merge la muzeu de noaptea muzeelor și miercurea gratuită (prima miercuri din fiecare lună e de regulă cu intrare gratuită în majoritatea muzeelor din țară)

  Așa că, în condițiile astea, cred că aplicațiile de orice fel și orice folosire a tehnologiei pentru a ajuta procesul educativ e bine-venită.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *